oktober 2, 2022
Het grote verschil tussen Investment Grade obligaties en high yield obligaties zijn de kansen op kredietverliezen. Investment grade heeft het stempel investment grade gekregen, omdat de kans op kredietverliezen bijzonderklein is. Het opmerkelijke doet zich voor dat bij het uitlopen van de kredietopslagen dit jaar in de Verenigde Staten de high yield markt beter blijft liggen dan de markt voor investment grade papier. Dat komt ook omdat de koersverliezen worden veroorzaakt door de stijging van de risicovrije rente. De gemiddelde high yield obligatie heeft een looptijd van 4 tot 5 jaar, de gemiddelde investment grade obligatie zit tegenwoordig eerder in de 8 tot 10 jaar. Wel is er daardoor sprake van een extreem slecht jaar voor bedrijfsobligaties. Deze eeuw was het grootste jaarverlies voor dit jaar 3,8 procent, nu staat er een min van 22 procent!
Bovenop de risicovrije rente komt de spread en daardoor is de rente op bedrijfsobligaties (investment grade) sinds 2009 niet zo hoog geweest. Om op hetzelfde punt te komen heeft high yield nog een lange weg te gaan. In plaats van TINA (There Is No Alternative) is er nu dus sprake van TARA (There is A Reasonable Alternative).
High yield lijkt nog steeds uit te gaan van het scenario van een zachte landing, al oogt daar een rente van 9 procent al snel beter dan de vele private debt alternatieven die lager renderen en in ieder geval meer liquiditeitsrisico lopen. Vooral voor mensen die dachten dat 5 of 6 procent in private markten aantrekkelijk is, er zijn dus weer alternatieven op de beurs waar elke dag in kan worden gehandeld. Door de relatieve ongevoeligheid van investment grade bedrijfsobligaties voor de kredietcyclus zijn deze obligaties op dit moment toch een beter alternatief. Bij bedrijfsobligaties lijkt een stevige recessie qua spreads wel ingeprijsd en het voordeel van een recessie is ook dat de risocovrije rente kan dalen. De kans is toegenomen dat de piek in de rente (althans zoals die verdisconteerd is in de koersen) is bereikt, omdat de Fed opnieuw een fout maakt door overduidelijk geen oog te hebben voor de dalende inflatie volgend jaar. Of het nu komt door een groot financieel ongeluk of door de dalende inflatie, de kans dat de Fed volgend jaar draait in het monetaire beleid is zowel linksom als rechtsom toegenomen.
Normaal gesproken ontwikkelen de kredietopslagen van investment grade en high yield zich in tandem, maar dit keer zijn de spreads bij investment grade naar verhouding sterker opgelopen. Daar mee is weer een belangrijk alternatief bijgekomen voor obligatiebeleggers.
Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief
Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Verwarring over inflatie en markten. Door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn vraag en aanbod verstoord en daarmee ook de cyclus.
Meer lezenDe kans op een recessie in 2024 neemt snel toe en daarvoor zijn ten minste 5 argumenten aan te dragen. Toch hoeft dit geen negatief scenario te zijn voor beleggers.
Meer lezenFamilievermogen over generaties. De vloek van de derde generatie kan voorkomen worden met het achtste wereldwonder.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek