Cross

Van single naar multi-family office

oktober 22, 2023

Van single naar multi family office

Het aantal family offices is sinds de Grote Financiële Crisis sterk gestegen. Een family office verzorgt het financiële beheer voor een familie. Daaronder vallen activiteiten die het vermogen in stand houden en laten groeien. Verder is de familie gewend aan een bepaald bestedingspatroon, zijn er financiële ambities en het vermogen dat overblijft is voor een volgende generatie, een charitatieve instelling of eventueel de fiscus. Zeker bij grotere vermogens is er voor al die activiteiten veel specialistische kennis vereist. Denk bijvoorbeeld aan de fiscale en juridische structurering, de financiële planning, de educatie en ontwikkeling van familieleden, de ondersteuning van familieleden bij privé investeringen en tal van andere administratieve diensten. Er zijn maar weinig family offices die alles zelf uitvoeren, maar ook de juiste coördinatie is dan een uitdaging. Een multi- family office is veel beter in staat om deze activiteiten te coördineren.  

Van single naar multi-family

Meer schaalgrootte vereist door private markten

Family offices beheren met een beperkt aantal medewerkers relatief grote vermogens. Zeker wanneer het vermogensbeheer en de bijbehorende complianceverplichtingen zich over meerdere en complexe entiteiten gaan uitspreiden, is vaak het moment gekomen om krachten te bundelen. Daarbij komt dat private markten een steeds groter deel van het familievermogen  gaan uitmaken en dat die private investeringen zich niet beperken tot Nederland. Grotere family offices in Nederland werken met enige regelmaat samen om te investeren, vaak in een Nederlandse bedrijf, maar bereiken daarmee nauwelijks internationale spreiding, zelfs niet wanneer er overduidelijk kansen buiten Nederland blijken te liggen. Desondanks komen bij family offices ook steeds meer ingewikkelde vragen over internationale belastingen, risico’s, technologie en databescherming. Bovendien heeft vooral de jongere generatie behoefte aan mobiele en digitale informatie en niet elke family office beschikt over de juiste app om die informatie te leveren. Die jongere generatie heeft vaak ook meer oog voor maatschappelijk verantwoord beleggen, waar dan weer nieuwe specialisten voor moeten worden ingehuurd.

Single of Multi?

Zelf doen of uitbesteden?

Schaalgrootte zorgt voor kostenefficiëntie, een betere infrastructuur, waaronder ook het beter kunnen voldoen aan de nieuwste eisen op het gebied van wet- en regelgeving. Schaalgrootte is ook relevant als er moet worden geïnvesteerd in zaken als private equity, private debt en infrastructuur. Niet zozeer omdat family offices geen toegang kunnen krijgen tot een bepaald project of een bepaald fonds, maar wel omdat ook het veel family offices niet lukt om daarin voldoende spreiding aan te brengen. Een portefeuille met daarin private markten is meer dan een verzameling fondsen met klinkende namen die toevallig aankloppen aan de poort. Voor de selectie van de juiste beheerders moet veel werk worden verzet. Bovendien zit er juist in private markten veel kaf tussen het koren, wat hogere eisen stelt aan de due diligence. Zelfs de kleinere pensioenfondsen zijn daarom terughoudend met private markten, zelfs al hebben ze miljarden onder beheer. Een goed functioneren multi-family office heeft miljarden onder beheer, geen miljoenen.

kosten family office

De beste oplossing

Voor elke startende family office is alles nieuw. Zelfs als er al schaarse professionals kunnen worden aangetrokken, blijft het een organisatie waar in de opstartfase er bovengemiddeld veel operationele risico’s zijn. Dat zijn risico’s die een familie over het algemeen niet wil lopen. Daarom is het voor het juiste beheer van een familievermogen verstandig om aansluiting te zoeken bij partijen die voldoende ervaring hebben met de dienstverlening op het gebied van family offices. Veel valkuilen zijn namelijk eenvoudig te voorkomen, maar daarvoor is dan wel praktische expertise vereist.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.