Cross

Van langer hoog, naar snel omlaag

december 18, 2023

 • Amerikaanse bank gaat rente verlagen

 • Positief nieuws op de valreep van het beursjaar 2023

 • Goed nieuws voor alle financiële activa, ook in 2024

 • Rentedraai volgt op zijwaartse correctie van twee jaar, tijd voor nieuwe records

 • Zowel voor korte als lange termijn goede vooruitzichten voor beleggers

Na bijna twee jaar onafgebroken renteverhogingen, maakte de Amerikaanse centrale bank afgelopen week een draai in het monetaire beleid. In plaats van een rente die langer hoog blijft, kan die volgend jaar opeens snel omlaag. Een dag later bleek de ECB nog niet zo ver, ondanks het feit dat Europa feitelijk zwakker staat dan de Verenigde Staten. Toch verlaagt de ECB de rente waarschijnlijk voor de Federal Reserve.

 

Beleggers kregen daarmee op de valreep van het jaar nog een cadeautje van de monetaire autoriteiten. De onderliggende ontwikkeling van de inflatie en werkloosheid duidde er al enige tijd op dat de piek in de rente was bereikt. In de afgelopen maanden is de rente op de kapitaalmarkten dan ook snel gedaald. Nu gaat ook de beleidsrente omlaag.

 

Een lagere rente is goed nieuws voor vrijwel alle financiële activa. Voor obligaties, voor aandelen en ook voor private markten. Dat is nog niet verdisconteerd in de koersen en daarmee start het beursjaar 2024 waarschijnlijk goed. De kans op een recessie neemt zowel in de Verenigde Staten als Europa af. Mogelijk dat de groeiverwachtingen voor komend jaar nog te laag zijn ingeschat.

 

Financiële markten wachten al lange tijd op deze draai van de centrale bank, maar door de ‘langer hoog’-discussie van de afgelopen maanden, komt deze draai desondanks onverwacht. Afgelopen week werden er op diverse markten nieuwe records neergezet. Voor veel beleggers voelt dat niet zo, omdat aandelenmarkten feitelijk al twee jaar zijwaarts bewegen. Wat dat betreft was het vooral een koerscorrectie in tijd en is er voldoende opwaarts potentieel.

 

Door de gestegen rente, de relatief aantrekkelijk gewaardeerde aandelenmarkt en de toegang tot private markten tegen lage kosten, is er sprake van een uitstekend instapmoment voor lange termijnbeleggers. Ook op korte termijn zijn de voorzichten goed door de nu snel dalende beleidsrente, de hogere investeringen in kunstmatige intelligentie, energietransitie en infrastructuur in combinatie met de hoog blijvende consumptie. Dit is allemaal mogelijk gemaakt door de snel gedaalde inflatie, zonder dat daarvoor een recessie was vereist. 

 

Han Dieperink, CIO

 

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.