Cross

Van bigtech naar biotech en new energy

maart 27, 2022

De tijd dat Big Tech producten op platforms mag bundelen is voor wat betreft Europa voorbij. Aangezien dergelijke Europese regels vaak de basis vormen voor regelgeving wereldwijd is dit een belangrijke verandering voor Big Tech. Er werd al lange tijd gesproken over een nieuwe wet die de macht van Big Tech-bedrijven op digitale markten aan banden legt, maar de eenheid in de Europese Unie is kennelijk tegenwoordig zo groot dat de Digital Markets Act (DMA) er afgelopen week in sneltreinvaart doorheen ging. Naast het verbod om te bundelen moeten platforms ook interoperabiliteit toestaan. Straks kan er vanaf een whatsapp een bericht worden verstuurd naar iemand die alleen sms heeft. Hiermee verdwijnt ook het monopolie van Apple in de app-store.

Screenshot-2020-12-16-at-07.25.54-1360x765

Het verschil met de huidige regelgeving is dat die problematisch gedrag pas achteraf handhaaft. Dergelijke processen duren zo lang dat de realiteit wordt ingehaald door nieuwe technologie. Dit is ex ante-wetgeving, waarmee snelle technologische ontwikkelingen kunnen worden bijgehouden. Feitelijk wordt Big Tech nu op één lijn gesteld met andere nutssectoren als energie, telecom en financiën. Het is niet te hopen dat de waardering volgt. De snelle goedkeuring van de DMA laat ook zien dat de lobbykracht van Big Tech-bedrijven kennelijk is afgenomen. Google moet zich zelfs verontschuldigen op de manier waarop Thierry Breton, een van de belangrijkste architecten van deze wet, werd aangevallen. Bezwaren als dat de veiligheid in het gedrang kan komen en dat hiermee innovatie wordt geschaad zijn genegeerd.

Bild1-2

Door de invoering van de DMA zal het speelveld van Big Tech niet meteen veranderen. Nieuwe en kleinere concurrenten krijgen wel meer kansen en het is ook niet zo dat die bedrijven eenvoudig snel overgenomen kunnen  worden door Big Tech-bedrijven. Vergeleken met de regels waar Chinese Big Tech bedrijven het afgelopen jaar mee te maken kreeg, gaan deze regels nog een stap verder. De vraag is nu hoe de Amerikaanse overheid reageert. Die hinkt op twee gedachten. Aan de ene kant ziet de Amerikaanse overheid deze weet als een onevenredige aanval op Amerikaanse bedrijven, aan de andere kant willen ook de Democraten de macht van Big Tech beteugelen. Door de oorlog in Oekraïne is wel gebleken hoeveel invloed sociale media heeft en hoe cyber warfare eruitziet. Op zo’n moment is extra regelgeving nabij.

Schermafbeelding 2022-03-27 om 17.58.19

Gelukkig bestaat niet de hele technologiesector uit Big Tech-bedrijven en er zijn ook alternatieven die veel goedkoper zijn en wel het tij meehebben voor wat betreft wet- en regelgeving. Eén daarvan zijn alternatieve energiebedrijven, een belangrijk deel is genoteerd aan de Nasdaq, of het nu zonne-energie, windmolens of brandstofcellen betreft. Het mag duidelijk zijn dat wetgevers deze bedrijven zullen bevoordelen in de komende jaren. Verder is zo’n beetje elk Biotech-bedrijf genoteerd aan de Nasdaq. Afgelopen jaar was een bijzonder negatief jaar voor biotech-aandelen en die worden meestal gevolgd door een (bijzonder) goed jaar.  Bijkomend voordeel is dat biotech immuun is voor ontwikkelingen in de economie. Tegelijkertijd zijn deze bedrijven wel gevoelig voor de ontwikkelingen in de financiële markten. Vorig jaar waren er veel biotech-IPO’s, maar slechts weinigen zijn een succes. Dat betekent dat veel biotechbedrijven een lagere waardering op de beurs hebben dan de kaspositie op de balans. Veel biotechbedrijven zijn daarmee een alternatief voor het aanhouden van kas. Ook voor de grote farmaceuten zijn deze biotech-bedrijven daarmee interessante overnamekandidaten. Toch zijn de doorbraken bij biotechbedrijven reëel, dankzij technieken als Crispr CAS, Big Data, Kunstmatige intelligentie zal er een hele reeks aan ziektes kunnen worden genezen. De ervaring met corona heeft geleerd hoe succesvol biotechbedrijven kunnen zijn en hoe snel toezichthouders kunnen schakelen. Als dat kan voor het coronavirus, dan is dat ook mogelijk voor andere levensbedreigende ziektes.


Download één van onze white papers

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.