Cross

Valutaire verschuivingen

april 10, 2022

De ongeveer drie decennia die samenvielen met het systeem van Bretton Woods, worden vaak gezien als een tijd van relatieve stabiliteit, orde en discipline. Maar gezien het feit dat het bijna 15 jaar duurde na de conferentie in Bretton Woods in 1944 voordat het systeem volledig operationeel was en er ook toen veel tekenen van instabiliteit waren, blijkt dat het niet eenvoudig is om ook zo’n systeem in stand te houden. Bretton Woods was meer een overgangsfase naar een nieuwe internationale monetaire orde waar we vandaag nog steeds mee leven. Uit Bretton Woods zijn instituties als het IMF en de Wereldbank voortgekomen die samen met de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor stabiliteit moesten zorgen. Toen dat systeem begin jaren zeventig in problemen kwam ontstond de G7, in 1998 werd dat de G8 met Rusland, sinds 1999 is er sprake van de G20. Maar het systeem begint te kraken.

g20-g7-global-governance-landscape.jpg

De VS wil niet aanwezig zijn bij een G20-bijeenkomst waar Rusland ook is. Ook de Veiligheidsraad blijkt vooral een tandeloze tijger. De kans op VN-veiligheidstroepen in Oekraïne is nihil, hoe groot de genocide of de misdaden tegen de menselijkheid ook mogen zijn. Het IMF moet financiële stabiliteit, economische groei en internationale handel bevorderen, een rol waar na de Grote Financiële Crisis steeds meer vraagtekens bij kunnen worden gezet. De Wereldbank wordt vereenzelvigd met globalisering, terwijl er al bijna 15 jaar sprake is van regionalisering. Het lijkt tijd voor een nieuwe wereldorde, met nieuwe instituties en nieuwe afspraken.

arton10728-b07c9

Het lijkt er op dat de hele wereld één lijn trekt om de Russische inval te veroordelen, maar er zijn ook belangrijke landen die zich hebben onthouden van stemming. Buiten Europa en de Verenigde Staten, speelt de oorlog op het Europese continent een veel minder grote rol, net zoals oorlogen in Afrika en het Midden-Oosten ook maar kort de aandacht krijgen van het Westen. Landen als Zuid-Afrika, India of China en  meer opkomende landen weigeren om Rusland te veroordelen. Ook landen in het Midden-Oosten proberen zich in te dekken voor de komende Chinees-Russische dominantie, zeker nu de Amerikanen zelfvoorzienend zijn geworden op het gebied van olie en het imago van de Amerikanen na het vertrek uit Afghanistan een forse deuk heeft gekregen. De veiligheidsparaplu van de Amerikanen is verdwenen. Daarmee maken deze landen zich ook los van het systeem dat voortgekomen is uit Bretton Woods.

01bd0000-0aff-0242-c65b-08d9fd1b1991_w1080_h608_s

De dominantie van een reservemunt eindigt meestal door een oorlog en tegelijkertijd vormt een oorlog ook de basis voor een nieuw monetair systeem. Nu is de oorlog tegen corona gestreden, maar loopt die naadloos over in de Oekraïne-oorlogOp dit moment heeft vooral China grootse plannen om minder afhankelijk te zijn van de euro en gezien de sancties richting Rusland ook minder afhankelijk van SWIFT.  

Schermafbeelding 2022-04-10 om 13.50.33

 Afgelopen week stelde Zhang Yanling van de PBoC dat de sancties tegen Rusland er voor zorgen dat de VS haar geloofwaardigheid zou verliezen dat het de hegemonie van de dollar zal ondermijnen. China wil liever vroeger dan later afscheid nemen van de dollar. Nu is het einde van de dollar al zo vaak voorspeld, maar in de praktijk veel minder eenvoudig. Een kenmerk van een reservemunt is dat iedereen die accepteert en er mee kan werken, net zoals internationaal iedereen Engels ziet als vanzelfsprekende voertaal en Windows ziet als vanzelfsprekend besturingsprogramma.  

History-of-money

De dollar is eerder ingezet als wapen, maar toen ging het vooral om het blokkeren van geld van terroristen of in heel specifieke gevallen zoals blokkeren van het nucleaire programma van Iran. En heel land, inclusief de centrale bank, financieel aanpakken is nieuw. Het is bijvoorbeeld opmerkelijk dat afgelopen week ook sancties tegen de dochters van Poetin zijn aangekondigd. Zelfs na de Tweede Wereldoorlog bleven de kinderen van NSB’ers wel buiten schot. Ook het feit dat Zwitserland volop meewerkt met het uitvoeren van de sancties, mag gezien worden als een grote stap. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was het geld van de Nazi’s altijd veilig in Zwitserland, maar de Russen, Arabieren en Chinezen kunnen daar dus niet langer op vertrouwen. Een aantrekkelijke eigenschap van Westerse valuta voor buitenlanders was altijd de aanwezigheid van de rechtsstaat. Die bood immers bescherming aan iedereen, maar nu lijkt een Russische achternaam voldoende om beslag te leggen om huizen, boten en bankrekeningen. Het feit dat sommige Europese lidstaten moeite hebben om beslag te leggen op Russische activa, betekent eerder dat er nog iets van die rechtsstaat over is. Verder vallen de Russische sancties samen met de monetaire gekte in dezelfde groep Westerse landen die er voor zorgt dat de koopkracht van verschillende munten wordt ondermijnd. Er is een overlap tussen landen de gekozen kennelijk gekozen hebben voor het ondermijnen van de eigen munt en de zware financiële sancties tegen Rusland steunen en een groep landen die juist hechten aan instandhouding van de koopkracht en afstand nemen van de financiële sancties richting Rusland.  

1200x-1

De PBoC heeft een discipline die vergelijkbaar is met met vroeger de Bundesbank en veel opkomende landen hebben voortvarend gereageerd op de oplopende inflatie, een schril contrast met bijvoorbeeld de ECB en tot voor kort de Fed. Het verschil tussen een Chinese staatslening en een Amerikaanse staatslening is teruggelopen tot 10 basispunten, dat terwijl de kerninflatie in China meer dan 5 procentpunt lager ligt dan in de VS. Opeens ogen valuta van opkomende landen daardoor erg aantrekkelijk.

saupload_em-debt-vs-em-equities-indices-chart-1

Het afscheid van een reservemunt neemt vele jaren in beslag.  Wat dat betreft kan de dollar het nog wel even uithouden. Dat geldt niet voor andere Westerse munten van landen die betrokken waren bij de sancties. Mogelijk dat veel landen liever dollars aanhouden dan euro, al was het alleen maar vanwege het monetaire beleid van de ECB en de gevoeligheid van de eurozone voor de Oekraïense oorlog. Ook de premie in de Zwitsere frank kan door het schofferen van de belangrijkste klanten (Russen, Arabieren en Chinezen) snel verdwijnen. Zelfs de Japanse yen heeft al moeit om zich te handhaven als veilige haven. Er zijn niet zo veel alternatieven, al zijn de vooruitzichten voor veel opkomende valuta wel in snel tempo verbeterd.


Abonneer ook op onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.