Cross

Update verkiezingen

juni 16, 2024

Update verkiezingen

Niet eerder waren er in zoveel landen verkiezingen als in 2024 en daar zijn nu ook nog de Franse parlementsverkiezingen bijgekomen. Na de Europese verkiezingen bleek dat de regering Macron zo onpopulair was dat Macron de beslissing nam om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Op het eerste gezicht lijkt dit waanzin, gelet op zijn lage populariteit. Toch moet het meer gezien worden als een tactisch spel om met andere partijen (buiten de partij van Le Pen) een meerderheid te vormen. Het risico is natuurlijk dat de coalitie van Macron in de tweede ronde geen meerderheid kan behalen, maar dat (een coalitie onder) Le Pen de meerderheid krijgt. Als Le Pen wint (nog niet zo eenvoudig, gelet op het feit dat er dan nog 200 extra zetels moeten worden gewonnen) dan ontstaat er waarschijnlijk chaos in Frankrijk omdat de vakbonden zullen oproepen tot een staking en dat tijdens de Olympische Spelen.

Update verkiezingen

Le Pen en Europa

Le Pen staat aan het roer van een anti-Europa partij. Het is niet zo dat ze meteen uit de Europese Unie stapt, maar Frankrijk behoort via de as Berlijn-Parijs wel tot de kern van de Europese Unie. Om dan een euroscepticus daar aan het roer te hebben staan is op zijn zachtst gezegd bijzonder. Verder is Frankrijk een land dat economisch gezien zwakker is dan Italië. De schuld mag dan niet zo hoog zijn als in Italië, maar daar is slechts één recessie voor nodig.

Het begrotingstekort (en het tekort op de lopende rekening) valt dit jaar weer hoger uit en alle sociale regelingen lopen via de Franse begroting. Een hoge staatsschuld betekent ook een hoge rentelast, zeker als na deze politieke onrust blijkt dat de rente eigenlijk te laag is. Dat komt deels door een tekort aan AAA-papier, maar ook omdat Frankrijk samen met Duitsland als de kern van de Unie wordt gezien. Momenteel heeft Frankrijk een AA- beoordeling en na een downgrade is Frankrijk niet langer een alternatief voor AAA-papier, met als staartrisico een volgende eurocrisis.

India, goed en slecht nieuws

Narendra Modi is voor de derde keer premier van India, maar waar het gehoopt had op een absolutie meerderheid voor zijn partij, is er nu sprake van een coalitieregering. De partij van Modi was altijd uitgesproken pro-business. Dat zou binnen de huidige coalitie kunnen veranderen. Op dit moment is de groeivoet van de economie van India als de nieuwe coalitie van Modi aanstuurt op een soort welvaartsstaat dan zou dat de groei kunnen remmen. Dat terwijl het land is op binnenkort de derde economie te zijn ter wereld. India wil graag haar concurrentiekracht versterken door stevig te investeren in infrastructuur, dat kan ook een belangrijk effect hebben op de vraag naar grondstoffen.

Nieuwe plannen van Claudia Sheinbaum

Eerder deze maand waren er verkiezingen in Mexico. Die werden overtuigend gewonnen door Claudia Sheinbaum van de Morena-partij (de partij van Andres Manuel Lopez Obrador, afgekort AMLO). Daardoor kwam zowel de aandelenmarkt als de peso onder druk. Dat komt ook omdat ze via een alliantie met de arbeiderspartij en de groene partijen een voldoende meerderheid heeft om grote aanpassingen door te voeren in Mexico.  Alleen in de Senaat beschikt Sheinbaum over 83 van de 120 stemmen, terwijl ze er 85 nodig heeft voor supermeerderheid waarmee ze de grondwet aan zou kunnen passen. De markt trekt paralellen met Dilma Rousseff, de opvolger van Luiz Inacio Lula da Silva in Brazilië. Dat bleek uiteindelijk desastreus in Brazilië. Sheinbaum was burgermeester van Mexico tussen 2018 en 2023. Overigens committeert zij zich (net als AMLO) aan een prudent begrotingsbeleid, zeker nu het tekort op de begroting is opgelopen tot 5,9 procent.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.