Cross

Uiteindelijk draait het om de winsten

april 28, 2024

Uiteindelijk draait het om de winsten

Geopolitieke ontwikkelingen, inflatie en centrale banken domineren het nieuws. Uiteindelijk gaat het voor aandelenbeleggers om de winstontwikkeling. Bekend zijn de grafieken waarin beurskoersen de ontwikkeling van de winst per aandeel volgen. Voorafgaand aan een groeiversnelling lijkt zo’n aandeel vaak overgewaardeerd, terwijl aandelen goedkoop ogen op het moment dat de groei van de winst per aandeel in de toekomst gaat afzwakken. Voor value-beleggers creëert dit een valkuil. Er zijn aandelen die goedkoop ogen, maar vaak is daarvoor een reden.

 

Wellicht is de individuele belegger zich nog niet daarvan bewust, maar het collectief van beleggers (de markt) weet het al. Het is ook de reden dat het onverstandig is om uit te stappen, uitsluitend op basis van een gestegen waardering. Ook is het vaak onverstandig om uit te stappen na een snelle stijging. Op lange termijn stijgt de aandelenmarkt namelijk altijd. Een snelle stijging is eerder een boodschap dat de onderliggende fundamenten zijn verbeterd. De beurs zelf is de beste leidende indicator. Dit keer verbeteren de fundamenten sneller dan de beurs kan bijhouden.

 Uiteindelijk draait het om de winsten

Sterk stijgende winsten bij de Magnificent Seven

Een jaar geleden stond Nvidia op 30 keer de omzet. Net na de dotcomzeepbel sprak Scott McNealy, toen CEO van Sun Microsystems, met Bloomberg en hij vond tien keer de omzet al absurd. Nu zijn we een jaar verder en het aandeel Nvidia is met meer dan 200 procent gestegen. Nu staat Nvidia op 30 keer de getaxeerde winst 2026. Natuurlijk is de huidige koers/winstverhouding hoger, maar daar gaat het niet om. Beleggers kijken vooruit en proberen een inschatting te maken van de toekomstige winstontwikkeling bij Nvidia, en met een groeivoet richting de 30 procent voor de komende vijf jaar is het aandeel Nvidia nog altijd eerder te goedkoop dan te duur.

 

Nvidia is onderdeel van de Magnificent Seven. In het eerste kwartaal stegen daar de winsten per aandeel met 47 procent. Voor de goede orde, de omzet van Nvidia zal dit jaar bijna verviervoudigen ten opzichte van de omzet in 2022. De winst per aandeel zal dit jaar waarschijnlijk vertwaalfvoudigen ten opzichte van 2022. Zo bezien is het aandeel in de afgelopen jaren alleen maar goedkoper geworden. Afgelopen week konden Microsoft en Google bevestigen dat kunstmatige intelligentie en daarmee de vraag naar Nvidia chips nog altijd sterk groeien. De groei wordt nog altijd sterk onderschat.

Beter dan verwachte resultaten

Afgelopen week was de drukste week voor het Amerikaanse cijferseizoen. Dit kwartaal kwamen tot nu toe 78 procent van de bedrijven met beter dan verwachte resultaten. Meer dan de helft boekte een hogere omzet dan verwacht. Het gat tussen de markt en de Magnificent Seven voor wat betreft winstontwikkeling is aan het afnemen en dat zorgt ook voor de verbreding van de markt.

 

Bovendien komen geleidelijk de winstverwachtingen voor 2025 in beeld. Typisch kijkt de beurs minimaal zes maanden vooruit. Die verwachtingen voor de wat verdere toekomst verbeteren door de aantrekkende groei in de VS en het herstel in Europa en Azië. De Britse FTSE-index, vol met meer cyclische aandelen, bereikte daardoor afgelopen week zelfs een nieuw all-time-high. Nu lijkt dat in contrast met de tegenvallende Amerikaanse BBP-cijfers over het eerste kwartaal (+1,6 procent versus verwacht 2,5 procent), maar daarin spelen onder andere voorraadeffecten een rol. Uiteindelijk gaat het om de onderliggende vraag en die steeg met meer dan 3 procent.

Nu meer groei, desinflatie later

Het goede nieuws op de valreep was wel dat de Core PCE met 0,3 procent steeg waarmee de desinflationaire trend lijkt te worden bevestigd. Toch zal de Federal Reserve het niet aandurven om op korte termijn de rente te verlagen. De Fed wil langer wachten omdat men liever fout zit en daarmee een recessie veroorzaakt dan dat men fout zit en de inflatie weer sterk gaat oplopen. De kans op een recessie is dit jaar duidelijk afgenomen. Wat dat betreft heeft de Fed geen haast.

 

Bovendien waren inflatiecijfers om uiteenlopende redenen dit jaar drie keer op rij licht hoger dan verwacht, maar dat is vooral een gevolg van statistiek. Naast de Owners Equivalent Rent (een huurprijs die geen enkele consument hoeft te betalen) was er in het laatste CPI-cijfer een tegenvaller door inflatie uit de financiële sector. Omdat de markt in het eerste kwartaal zo sterk is gestegen, stijgen ook de vergoedingen op het gebied van vermogensbeheer. Wat dat betreft mag de inflatie in de komende kwartalen wel verder stijgen. De markt rekent nu nog op één renteverlaging in december, maar daarmee lijkt de markt te ver door te schieten. Drie renteverlagingen in de VS vanaf juli en vier in Europa vanaf juni zijn nog goed mogelijk. Ook hier gaat het niet om het exacte moment van de renteverlagingen, mits in de komende twaalf maanden de rente maar omlaaggaat. Bedenk dat aandelenmarkten betrekkelijk immuun zijn voor een stijgende rente wanneer de rente stijgt, omdat het economisch voor de wind gaat. 

Verbetering in China

Opvallend was verder de goede prestatie van enkele Chinese aandelen afgelopen week. De Chinese overheid heeft er dit jaar veel aan gedaan om de groei aan te zwengelen, maar het commentaar van de markt was voortdurend dat het te weinig was of te laat. Veel Chinese bedrijven komen met betere resultaten als gevolg van de aantrekkende groei van de consumentenbestedingen. Dit zorgde er ook voor dat de economische groei over het eerste kwartaal in China (+5,3 procent) hoger was dan verwacht.

Daar komt bij dat veel Chinese aandelen een discount hebben van meer dan 40 procent ten opzichte van Amerikaanse tegenhangers, terwijl overduidelijk de groei bij Chinese bedrijven hoger zal liggen. Dit wordt overigens eerder onderkend door de obligatiemarkt dan de aandelenmarkt. Dit komt wel vaker voor, bedenk dat er ook na de Grote Financiële Crisis meer was te verdienen met (high yield) obligaties dan met aandelen. Waar in de markt lange tijd argumenten werden gezocht om niet in China te beleggen, verschuift dat nu naar de vraag of de portefeuille wel goed gepositioneerd is voor een eventuele rally in Chinese aandelen.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.