Cross

Uber-Goldilocks

januari 28, 2024

Uber-Goldilocks

Na een timide start van het jaar, weliswaar volgend op een stevige eindejaarsrally van negen weken, kreeg de aandelenmarkt de afgelopen week de smaak te pakken. We zitten midden in het cijferseizoen en vooralsnog ogen bedrijfscijfers weinig spectaculair, maar dat gold niet voor de semiconductorbedrijven. Nadat vorige week TSMC aangaf veel harder te groeien dan de markt, kwam ASML ook met een bericht waaruit bleek dat de marktverwachtingen voor de semiconductormarkt eerder te laag dan te hoog zijn ingeschat. Intel compenseerde dat met een tegenvaller aan het einde van week, maar tegenwoordig is Nvidia maar liefst acht keer groter dan Intel. 

Komende week is het de drukste week voor wat betreft bedrijfscijfers. Naast de bedrijfscijfers was er ook nieuws dat de Amerikaanse economie sneller dan verwacht groeit en dat de inflatie sneller dan verwacht daalt. Daarmee komt een renteverlaging in de eerste helft (mogelijk al maart) weer in zicht. Deze week kan de Fed mogelijk al een indicatie geven. Als de ECB snel is, kan ze nog net voor de Fed.

Inflatiedoelstelling bereikt

Inflatiecijfers blijven lager uitkomen dan verwacht. Niet alleen vreest een groot deel van de analisten nog blijvend hogere inflatie, meer dan de helft rekent ook nog op een recessie dit jaar. Ten opzichte van die verwachtingen is het natuurlijk bijzonder dat een hoger dan verwachte groei samengaat met een lager dan verwachte inflatie. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In de eerste plaats heeft de recessie voor het producerende bedrijfsleven zich eigenlijk  post-Corona al voltrokken. Genoteerd zijn vooral producerende bedrijven en niet zozeer de dienstensector. 

Verder worden bedrijven al langere tijd geconfronteerd met een tekort aan personeel. Daarom stijgen de lonen, maar er wordt ook veel geïnvesteerd in automatisering, iets wat met behulp van kunstmatige intelligentie steeds beter lukt. Volgens Goldman Sachs zal kunstmatige intelligentie de komende jaren zo’n 2 procent per jaar aan groei toevoegen aan de Amerikaanse economie (in andere landen minder). Een hoge productiviteit zorgt voor meevallende groei, maar ook voor meevallende inflatie. De loonkosten per eenheid product zijn dalende, waardoor hoge winstmarges in stand kunnen blijven. 

Nieuwe all-time highs

Verschillende indices hebben dit jaar een nieuwe all-time-high bereikt. Zoals bekend is dit eerder een moment om in te stappen dan om uit te stappen. Dat komt omdat een all-time-high op de beurs regelmatig wordt gevolgd door een nieuw all-time-high. Een all-time-high – zonder dat er sprake is van euforie – is eerder een instapsignaal. Juist als de beurs duidelijk onder de top staat, is er kennelijk wat aan de hand en kan de index verder dalen.

Lies, damned Lies and Statistics

Januari is normaal gesproken een gunstige maand voor aandelen, al kwam het dit jaar wat traag op gang. Februari is opvallend genoeg de enige wintermaand met tegenvallende performance, vooral in de laatste twee weken. Wellicht deels een reactie op de – normaal gesproken – positieve start van het jaar en ook volgend op het gebrek aan prikkels na het cijferseizoen. Overigens is dit natuurlijk pure statistiek, met de nodige uitzondering die de regel bevestigen. Een ander statistisch fenomeen is dat er gemiddeld 8 maanden zitten tussen de laatste renteverhoging en de eerste renteverlaging. In maart van dit jaar is het 8 maanden geleden. In principe kan een eerste renteverlaging in de VS worden gerechtvaardigd door de gedaalde inflatiecijfers. Het doel is bereikt. In Europa nog niet, maar hier rechtvaardigt de zwakkere economie een renteverlaging. Een ander statistisch puntje is dat na de eerste renteverlaging de beurs gemiddeld met 24 procent stijgt.

Winnaars blijven winnaars

De winnaars van vorig jaar zijn ook de winnaars van dit jaar. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in momentum-indices dit in december zijn geherbalanceerd. Een jaar geleden volgde op die herbalancering juist een reversal en werd er door die momentum-indices precies op de verkeerde aandelen ingezet. Dit jaar blijft de Mag 7 aan de leiding en blijft de rest daarbij ver achter. Natuurlijk groeien bomen niet tot in de hemel, maar voorlopig is het opwaarts potentieel verder toegenomen door de dalende rente.  

Uber-Goldilocks

Het scenario voor 2024 is na afgelopen week verder opgeschoven van het zachte landing scenario naar het Uber-Goldilocks-scenario. In dit scenario is alles precies goed en eigenlijk nog beter dan in de jaren negentig. Toen was Greenspan al blij dat hij met het monetaire beleid een recessie kon voorkomen. De huidige Fed is het gelukt om zonder en recessie de extreme inflatie onder controle te krijgen. Dankzij investeringen in kunstmatige intelligentie, de energietransitie, deglobalisering, infrastructuur groeit de economie harder dan verwacht, waarbij de hoge productiviteit de inflatie remt met als gevolg een lage rente. 

Uber-Goldilocks

Naast dit Uber-Goldilocks scenario is een recessie nog altijd mogelijk, evenals een financieel ongeluk als gevolg van de hoge rente. Ook een scenario waar de inflatie verder oploopt, blijft mogelijk. Toch zijn de kansen op deze laatste scenario’s duidelijk afgenomen. Onderdeel van dit Uber-Goldilocks-scenario is een sterke stijging van de aandelenmarkt, omdat alle ingrediënten voor een zeepbel nu aanwezig zijn.Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.