augustus 21, 2022
In de Verenigde Staten overlijden er dagelijks nog altijd gemiddeld 400 mensen aan corona. Toch lijkt het er ook daar op dat de coronapandemie voorbij is. Het aantal infecties is gedaald naar gemiddeld 107.000 per dag. Er liggen nu 43.000 coronapatiënten in het ziekenhuis. De meerderheid van de infecties worden veroorzaakt door de BA.4 en de BA.5 varianten van Omicron, een variant die voor het eerst 8 maanden geleden werd aangetroffen. Het virus blijft muteren en de BA.5 variant is in staat om ook de antilichamen van volledig gevaccineerden (inclusief boosters) te ontwijken. BA.4 en BA.5 zijn ook twee varianten die zich het snelst kunnen verspreiden sinds de start van de pandemie. Een nieuwe mutatie van BA.4, genaamd BA.4.6 schijnt nog beter bestand te zijn tegen bestaande vaccinaties en zich 10 procent sneller te verspreiden. Op dit moment is slechts 67 procent van de Amerikaanse bevolking gevaccineerd en 32 procent van de bevolking heeft een booster gekregen. Dr. Fauci waarschuwt dat mensen die niet gevaccineerd zijn en geen booster hebben ontvangen een zware winter tegemoet gaan.
Wereldwijd overlijden er nog altijd 14.000 mensen per week aan corona. Dagelijks komen er bijna 1 miljoen nieuwe gevallen bij en met zulk hoog aantal besmette personen is het niet zo vreemd dat het virus blijft evolueren. Verder zijn er wereldwijd nu ook honderden miljoenen mensen met symptomen van long-covid, op zichzelf al een zware aanslag op de economie. Door de beperkende maatregelen gedurende de coronapandemie werden de jaarlijkse griepgolven tot voor kort sterk teruggedrongen. Alleen is dit jaar het griepseizoen eerder dan normaal begonnen in Australië en andere landen op het Zuidelijk halfrond, geen goed nieuws voor het Noordelijk halfrond de komende winter. Bovendien blijkt dat van de Australiërs die met griep opgenomen worden in het ziekenhuis er meer dan 6 procent op de intensive care liggen en de bezetting op de IC wordt gezien als de kritische factor voor het nemen van maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Nu betreft de griepgolf op het Zuidelijk halfrond vooral een variant van H3N2 en in mindere mate H1N1, beide varianten van Influenza A. Het is uiteraard mogelijk om zowel de griep als corona tegelijkertijd te krijgen en dit verbetert het ziektebeeld uiteraard niet. Er is nog een variant van het Influeza A-virus dat op dit moment rondwaart en dat is de H5N1-variant. Inmiddels zijn daar dit jaar naar schatting 86 miljoen vogels aan overleden. Er zijn in het verleden ook mensen besmet met deze variant, voornamelijk door intensief contact met besmet pluimvee. Ook roofdieren blijken vatbaar voor deze variant van het griepvirus. Het wordt wel de Aziatische vogelgriep genoemd omdat het virus daar endemisch is. De huidige streng van H5N1 is hoogpathogeen (zeer virulent waarbij de mortaliteit bij vogels zelfs de 100 procent benaderd). Normaal gesproken is een hoogpathogene variant voor vogels niet hoogpathogeen bij mensen, maar de genotype Z-streng is ongebruikelijk, omdat het zo dodelijk is voor zo veel verschillende soorten dieren (inclusief mensen). Gelukkig is dit virus nog niet overdraagbaar door mensen, de eerste financiële consequenties van de vogelgriepgolf blijft beperkt tot duurder kippenvlees en duurdere eieren.
Sloomheid, ademhalingsproblemen en plotselinge sterfte zijn de symptomen van vogelgriep. Europa heeft te maken met een van de ernstige uitbraken van vogelgriep in de geschiedenis. In de afgelopen twaalf maanden zijn er al 4 miljoen vogels geruimd. Het raakt ook de zeevogels, er zijn stranden die bezaaid liggen met dode vogels en verschillende populaties zijn gedecimeerd. Door het grote aantal vogels (en ook andere dieren) dat besmet raakt, neemt de kans op mutaties snel toe. Elk jaar duiken er nieuwe vogelgriepvirussen op. Soms kan het virus overspringen van vogels naar zoogdieren. Roofdieren kunnen ziek worden na het eten van besmette vogels. Zo zijn er al zeehonden en vossen besmet en overleden. Het lijkt een kwestie van tijd totdat een variant van het H5N1-virus ook door mensen kan worden overgedragen. De kans bij grote aantallen besmette dieren in combinatie met ziektes (andere virussen) die invloed hebben op het weerstandsvermogen van de mens is dan groter, maar het is onmogelijk aan te geven wanneer zoiets zal gebeuren en wat de gevolgen dan zullen zijn. Wel betekenen deze ontwikkelingen een grotere kans op beperkende maatregelen om de IC-capaciteit vanwege de twindemie (corona en griep) te sparen. Dat raakt de economie , met ernstige gevolgen voor onder andere toeleveringsketens. Dat terwijl de problemen in die toeleveringsketens eindelijk wat aan het verbeteren zijn. Naast de twindemie zorgt ook de situatie rondom Taiwan en uiteraard de Oekraïne voor nieuwe bedreigingen in toeleveringsketens. Bij de Oekraïne is het nu vooral een indirect effect. Als gevolg van de absurd gestegen gas- en elektriciteitsprijzen in Europa sluiten tal van energie-intensieve fabrieken de deuren. Veel van die fabrieken leveren weer aan andere bedrijven. Eindelijk kunnen er dan meer auto’s worden geproduceerd omdat er meer chips beschikbaar zijn, maar nu is er opeens een tekort aan aluminium kleppendeksels.
Niet alleen de maatschappij, maar ook beleggers lijken de risico’s van nieuwe virusuitbraken te bagatelliseren. Na enkele jaren van beperkende maatregelen als gevolg van de coronapandemie is men virusmoe. Aan de ene kant is dit goed, virussen worden gezien als horende bij de ‘hazards of modern life’. Het coronavirus krijgt wellicht dezelfde status als het griepvirus, het hoort nu eenmaal bij het leven. Alleen op het moment dat er nieuwe varianten ontstaan (en virussen muteren voortdurend) die nieuw ingrijpen vereisen, kan het de wereldeconomie opnieuw hard raken. Een combinatie van uitbraken (griep, nieuwe coronavarianten en een gemuteerd vogelgriepvirus) vergroot die kans.
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Het optimale belastingtarief ligt waarschijnlijk op circa 40 procent. Lager zorgt al snel voor onvoldoende onderwijs en zorg.
Meer lezenVan Export-Weltmeister naar Dritte Liga. Duitsland heeft last van hoge energieprijzen en meer concurrentie uit Azië.
Meer lezenVerwarring over inflatie en markten. Door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn vraag en aanbod verstoord en daarmee ook de cyclus.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek