Cross

Turkse toekomst

juni 10, 2023

Hafize Gaye Erkan is het nieuwe hoofd van de Centrale Bank van Turkije. Zij is de eerste vrouwelijke gouverneur van de Turkse centrale bank en werkte eerder voor Goldman Sachs (overigens ook voor First Republic, maar deze bank ging pas een jaar nadat ze vertrok als co-CEO over de kop, pikant detail, zij was verantwoordelijk voor riskmanagement). Erkan komst wordt goed ontvangen door de financiële markten, vooral omdat ze een conservatieve koers wil gaan volgen en niet de onorthodoxe eerdere denktrant volgt van Erdogan. In de theorie van Erdogan kunnen lagere rentes de inflatie remmen, dat terwijl elders in de wereld de rente overal wordt verhoogd om de inflatie de kop in te drukken. Nu is het verband tussen rente en inflatie op zijn minst discutabel (hierover een andere keer), maar met een inflatie van 40 procent gaan er overduidelijk zaken niet goed in de Turkse economie. Nu zijn er wel eerder gouverneurs geweest die conservatief waren, maar zo onafhankelijk is de Turkse centrale bank niet als het eropaan komt. Erkan is dan ook de vijfde gouverneur van de Turkse centrale bank sinds 2019. De vorige gouverneur verlaagde de rente van 19 procent naar 8,5 procent in twee jaar tijd. Dat zorgde voor een acute inflatiecrisis en een val van de Turkse lire. Om de munt te stabiliseren heeft de centrale bank zo’n beetje de gehele deviezenreserve van 25 miljard dollar gebruikt, waardoor de bewegingsruimte voor Erkan beperkt is.

Scherm­afbeelding 2023-06-10 om 23.52.42

Voordeel voor Erkan is dat de verwachtingen rondom het Turkse monetaire beleid niet hooggespannen zijn. Tegelijkertijd is het monetair zo’n chaos dat zelfs een paar simpele maatregelen al voor meer stabiliteit kunnen zorgen. Ze wordt geholpen door Mehmet Simsek, die vorige week tot minister van financiën werd benoemd en voorstander is van ‘rationeel’ beleid. Simsek (voorheen strateeg bij Merrill Lynch) was al eerder minister van financiën, maar vertrok vanwege het onorthodoxe beleid van Erdogan. Op 22 juni neemt de Turkse centrale bank een besluit over de rente. De Turkse economie moet grondig worden aangepakt. De lage rente in combinatie met een restrictief beleid op het gebied van vreemde valuta heeft gezorgd voor hoge inflatie, een groot tekort op de lopende rekening en een veel te dure munt. De komst van Simsek en Erkan kan daar verandering in brengen. Waarschijnlijk gaat op 22 juni (of liever al daarvoor) de rente sterk omhoog en de ervaring leert dat de rente in opkomende markten langere tijd hoog moet blijven om de inflatie onder controle te krijgen.

Scherm­afbeelding 2023-06-11 om 00.08.50

De positie van Turkije is sinds de oorlog in Oekraïne wel interessanter geworden, al was het maar omdat Turkse drones op het slagveld de Russische tanks aankunnen.  Turkije positioneert zich ook veel meer als neutraal land vergeleken met andere NAVO-leden en is nog steeds ‘on speaking terms’ met Rusland. Verder ontstaat er door de nieuwe geopolitieke verhoudingen een corridor in dat deel van de wereld die de oude zijderoute dwars kan doorsnijden. Langs die corridor kunnen landen als Turkmenistan en Kazachstan (en natuurlijk Rusland) handel drijven met het Midden-Oosten en India, bij elkaar een gebied met 2 miljard mensen. Turkije kan hierin een belangrijke rol spelen. Rusland is door de oorlog in Oekraïne praktisch afgesloten van West-Europa en wil ook niet uitsluitend afhankelijk zijn van China. Via de Krim kunnen Russische oorlogsschepen nu nog de Middellandse zee bereiken dankzij havens in Syrië. Maar ook via de Kaspische zee kunnen Russische goederen naar Iran worden vervoerd en omgekeerd. Nu Iran dankzij China weer vrienden is met de rest van de Arabische wereld kan de handel in deze regio daarvan profiteren. Daarvoor zijn er in de regio wel veel investeringen in infrastructuur vereist waarin Turkse bedrijven een belangrijke rol kunnen spelen. De strategische ligging van Turkije, tussen Europa,Azië en het Midden-Oosten in en aan de nieuwe corridor kan de komende jaren grote gevolgen hebben voor de Turkse economie. Als Erdogan het handig speelt en Simsek en Erkan de vrije hand geeft, kan de Turkse economie sterk profiteren.

Scherm­afbeelding 2023-06-11 om 05.47.39

De Turkse Lire is sinds 2014 met 91 procent gezakt versus de Amerikaanse dollar en het land heeft vrijwel geen deviezenreserves meer. Om aan buitenlandse valuta te komen, moet het land nu geld lenen van geopolitieke vrienden. De benoeming van Simsek en Erkan biedt hoop op verbetering, maar desondanks is de Turkse Lire afgelopen week opnieuw met 11 procent gezakt. Nu is een zwakkere Lire een deel van de oplossing en  met Simsek en Erkan lijken er duidelijk voornemens te zijn van Erdogan om het economisch over een andere boeg te gooien, maar tegelijkertijd is zijn macht na deze verkiezingen verder toegenomen. Beleggers kunnen dus niet zeker zijn of Erdogan niet weer opnieuw ingrijpt, vooral ook omdat de acties van Simsek en Erkan onvermijdelijk betekenen dat de Turken het eerst zwaar krijgen voordat de economische situatie kan stabiliseren. 

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Gerelateerde artikelen

Environmental Investing as a Pillar of ESG: The Green Wave

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

De uitdagingen en kansen van het beheren van intergenerationeel vermogen

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

Meer groei, minder inflatie

Dit jaar verbeteren de fundamenten sneller dan de beurs stijgt. Zo groeit de Amerikaanse economie sterker dan verwacht. Inmiddels haken

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.