Cross

Trumps Tweede Termijn

november 19, 2023

Trumps Tweede Termijn

Nu Trump opeens voor ligt in de opiniepeilingen en zelfs in vijf van de zes belangrijkste staten voor het presidentschap een meerderheid heeft, komen zowel Democraten als Republikeinen in actie. Bij de Republikeinen wordt nu Nikki Haley naar voren geschoven als alternatief voor Trump. Haley is oud-gouverneur van South Carolina en onder Trump ambassadeur bij de VN. Republikeinen op Wall Street vinden Trump te onvoorspelbaar en zien liever Haley als alternatief. Ze ligt nog wel achter in de peilingen op De Santis, maar ze loopt wel op hem in. In januari is al de eerste ronde in Iowa. De Democraten reageren op de voorsprong van Trump door steeds meer kritiek op de leeftijd van Biden die morgen 81 jaar zal worden. Toch is er bij de Democraten geen voor de hand liggend alternatief, ook niet omdat de demonstraties tussen Arabische Amerikanen en Joodse Amerikanen de Democratische partij sterk verdelen. Joe Biden mag dan een zelfverklaard Zionist zijn, maar de linkervleugel van de partij neemt een tegenovergestelde positie in.

Verdere polarisering

Trump reageert op zijn voorsprong in de peilingen door steeds concreter te worden over zijn plannen voor een tweede termijn. Bij veel politici komt er van verkiezingsbeloftes meestal niet veel terecht, maar Trump heeft de eigenschap zijn beloftes na te komen, soms tegen beter weten in. De Democraten gaan al ver in de kritiek op het programma van Trump en Biden maakte afgelopen week zelfs een rechtstreekse vergelijking met Nazi-Duitsland in de jaren dertig. Daarmee reageerde hij waarschijnlijk op de opmerking van Trump in New Hampshire waar hij de ‘communisten, Marxisten, racisten en ander radicaal links tuig’ als ongedierte bestempelde.

Lagere belastingen, deregulering en een level playing field

Verder zal Trumps tweede termijn economisch gezien een voortzetting zijn van de eerste termijn: lagere belastingen, deregulering (ook voor Wall Street) en handelspolitiek gericht op een level playing field. Voor wat betreft dat laatste kwam Trump afgelopen augustus nog met een voorstel om de invoerheffingen (op alle invoer) met 10 procent te verhogen (om daarmee de staatsschuld af te betalen). Voor wat betreft handelsbeleid is Biden overigens nog strenger dan Trump. Biden heeft meerdere maatregelen genomen waardoor de relatie tussen China en de VS gedaald is tot het laagste niveau sinds de jaren zeventig. Er mag sinds afgelopen week wel meer overeenstemming zijn met China over fentanyl en de directe communicatie tussen beide legers, maar het werd ook duidelijk dat veel meer niet in het vat zit. Wat dat betreft is de kans op een deal met tussen Trump en China veel groter.

Voorkomen Derde Wereldoorlog

Trump gaat ook ver in het stoppen met de afgelopen jaren ontstane oorlogen. Volgens Trump zou Hamas Israël nooit hebben aangevallen als hij president was en hetzelfde zou gelden voor de invasie van de Russen. Hij belooft dat bij zijn aantreden het binnen 24 uur vrede is in Oekraïne. Ook zal Trump terugkomen op de Amerikaanse rol binnen de NAVO. Hij heeft in het verleden gedreigd om uit de NAVO te stappen als andere leden niet meer investeren in defensie. Ook gaat Trump opnieuw de immigratie aanpakken. De deels afgebouwde muur tussen Mexico en de Verenigde Staten heeft niet het gewenste effect, eerder het tegenovergestelde. Onder de voorstellen zijn onder andere een inreisverbod voor inwoners van moslimlanden, het oppakken van immigranten zonder geldige papier, grotere opvangcentra aan de grens en het einde van de regel dat iedereen die op het grondgebied van de Verenigde Staten is geboren automatisch Amerikaan is.Han Dieperink, Chief Investment Officer


Disclaimer

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.