Cross

Trumps Triomf

december 17, 2023

Trumps Triomf

Donald Trump loopt voorop in de opiniepeilingen. Nu kan er in de Amerikaanse politiek nog van alles gebeuren. Wat dat betreft lijken de verkiezingen nog ver, maar begin volgend jaar starten al de voorverkiezingen en er zijn geen echte alternatieven voor Trump en Biden. Op de politieke agenda staan drie onderwerpen. Allereerst natuurlijk de Amerikaanse economie. Nu presteert die prima, over het laatste (derde) kwartaal was er sprake van een nominale groei van 8,9 procent. Het probleem dat veel consumenten echter hebben met de economie is de hoge inflatie. Hoewel de inflatie is afgekomen, klagen veel Amerikanen dat ze minder te besteden hebben na de pandemie en de oorlog in Oekraïne, onder meer door de sterke stijging van de voedselprijzen. Daar komt bovenop dat ook Amerikanen zich kwaad maken over het fenomeen graaiflatie, mogelijk ook omdat oligopolies en feitelijke monopolies in de Verenigde Staten oververtegenwoordigd zijn. Tot slot staat ook in de Verenigde Staten de toegenomen migratie als gevolg van oorlogen, politieke ontwikkelingen en klimaatverandering hoog op de agenda.

Trumps Triomf

Inflatie en immigratie

Trump weet wat de kiezer raakt. Hij belooft de kiezer de grootste deportatie in de geschiedenis van de Verenigde Staten. De muur met Mexico moet in de tweede termijn worden afgebouwd. Om de inflatie te beteugelen is het mogelijk dat Trump een deal sluit met China, waardoor goedkope Chinese producten weer vrijelijk kunnen worden verkocht in de Verenigde Staten. Trump staat zich erop voor dat hij deals kan sluiten en heeft ook laten zien dat hij liever geen oorlogen voert, ook geen koude oorlog. Ook in de zogenaamde ‘swing-states’ gaat het om de gestegen kosten van levensonderhoud.

Republikeinse president en Republikeins Congres

Het feit dat bedrijven gebruik hebben gemaakt van de gestegen prijzen om ook de prijzen en winstmarges te verhogen is bij veel Amerikanen slecht gevallen. In de Verenigde Staten zijn veel van die bedrijven belangrijke sponsors in de campagne en in dat opzicht is dit een nadeel voor vooral de Democraten. Niet financieel, maar wel in de relatie met de kiezer. Inmiddels kiest bijna 60 procent van de Amerikanen voor Trump. Belangrijk is dan of de Republikeinen ook het Congres in handen kunnen krijgen. Dan kan er namelijk veel meer Republikeins beleid worden geïmplementeerd. Want op bijvoorbeeld handelsgebied heeft de president veel macht, maar wil hij vergaand gaan dereguleren en de belastingen verlagen heeft hij ook de hulp van het Congres nodig.

Midden-Oosten kan de doorslag geven

Biden kan ervoor kiezen om ook de populistische route te nemen en de kiezers belastingverlagingen, lagere kosten voor gezondheidszorg, goedkopere energie en hogere inkomens te beloven. Ook zouden juist de Democraten een grotere vuist kunnen maken tegen Graaiflatie. Het feit dat Biden aanwezig was bij de staking van de UAW (voor het eerst in de geschiedenis dat een president meeliep in een stakingsoptocht) zouden de Democraten verder kunnen uitnutten. Waar Biden het mogelijk op gaat verliezen is zijn beleid ten aanzien van het Midden-Oosten. Door in te zetten op Iran (voor meer olie) heeft hij duidelijk op het verkeerde paard gewed. Bovendien wordt juist de Democratische partij verscheurd door de terroristische aanslagen, die inmiddels grote gevolgen heeft voor veel binnenlandse instituties. Veel beroemde onderwijsinstellingen in de Verenigde Staten zijn in conflict gekomen met hun financiers omdat ze pro-Hamas demonstraties op de campus hebben toegelaten. Het zorgt er zelfs voor dat een deel van de Democraten overlopen naar het Republikeinse kamp.  Trump, die onder andere verantwoordelijk was voor de verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem, is ook hier opvallend rechtlijnig.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.