Cross

Trump laat Democraten winnen

november 13, 2022

Beleggers houden niet van onzekerheid en normaal gesproken is het voordeel van verkiezingen dat er een einde komt aan een lange onzekere periode. Daardoor is de reactie op de uitslag meestal positief, de onzekerheid valt weg. In de dag na de verkiezingen was dat dit keer niet het geval. Zowel voor wat betreft het Huis van Afgevaardigden als de Senaat kon er niet meteen een winnaar worden uitgeroepen. De door de Democraten gevreesde Rode Golf bleef uit, maar nog altijd zouden Republikeinen uiteindelijk beide huizen in handen kunnen krijgen. In Georgia haalde geen van beide kandidaten voor de Senaat de vereiste 50 procent, dus daarom wordt daar later (6 december) een nieuwe ronde gehouden. Daarmee zou de onzekerheid voorlopig nog wel boven de markt blijven hangen, maar dit weekend werd bekend dat de Democraten de zetel voor de Senaat hebben gewonnen in Nevada. Daarmee hebben de Democraten 50 zetels en inclusief de doorslaggevende stem van de vice-president ook de meerderheid. Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld benoemingen. Verder bepaalt de Senaat de wetgevingsagenda. Bovendien heeft een zittende president sinds de Tweede Wereldoorlog gemiddeld 6 zetels verloren in de Senaat na de mid-term elections. De kans is toegenomen dat de Democraten onder Biden zelfs een zetel winnen.

chart-midterm-election-year-stock-market-performance-since-1962

Waarschijnlijk winnen de Democraten niet in het Huis van Afgevaardigden. Het Huis van Afgevaardigden gaat onder andere over de begroting. Op het moment dat hier sprake is van een Republikeinse meerderheid dan is dat goed voor de begroting en daarmee de uitgifte van Treasuries en als gevolg daarvan de rente.

grid

Nu is het niet gezegd dat de begroting bij de Republikeinen altijd in goede handen is. Zeker onder Trump zijn de schulden van de Amerikaanse overheid fors opgelopen, maar bijkomend gevolg van deze verkiezingen is de kansen dat Trump over twee jaar terugkeert door deze verkiezingen fors zijn geslonken. Overal waar Trump-kandidaten het gewonnen hadden van gematigde Republikeinen, moesten deze kandidaten het afleggen tegen hun Democratische tegenstanders. Blijkbaar zijn er buiten de Republikeinse partij onvoldoende Trump-aanhangers om een meerderheid te krijgen. Dat betekent dat Republikeinen nu moeten bepalen of Trump of iemand als De Santis de volgende keer op moet gaan voor de presidentsverkiezingen.

Krauthamer_What the US Midterm Elections Mean for Policy and the Markets_display1_d2

Het feit dat iemand anders het kan worden dan Trump (nog even afgezien van de Democratische kandidaten) is op lange termijn goed voor de Amerikaanse begroting en daarmee voor de rente.

infographic-3

Opvallend was ook de Democratische overwinning in bijvoorbeeld Michigan. Voor het eerst in decennia zijn de Democraten daar nu aan de macht. De gouverneur werd herverkozen en de Democraten wonnen lokaal de Senaat en het Huis. Vier jaar geleden hadden Republikeinen in beide huizen nog een supermeerderheid. Dit keer hamerde de Republikeinse kandidaat er op dat de verkiezingen van 2020 waren gestolen door de Democraten. Dat heeft eraan bijgedragen dat deze kandidaat met meer dan 10 punten verschil verloor. Dat is redelijk kenmerkend  andere plaatsen waar Trump-kandidaten probeerden te winnen met vergelijkbare retoriek. Verder zal ook de recente ontwikkelingen rondom de Abortus-wetgeving ook een rol .

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.