Cross

Trump 2.0

januari 28, 2024

Nu Trump de voorverkiezingen in New Hampshire heeft gewonnen en Ron DeSantis is afgehaakt, blijft alleen Nikki Haley over. De kans neemt toe dat het toch weer Biden tegen Trump zal zijn in november. Dat is nog ver weg, maar het wordt tijd om serieus rekening te houden met een tweede termijn van Trump. De vorige keer dat Trump werd gekozen ging de aandelenmarkt korte tijd (enkele uren) omlaag, om daarna sterk te herstellen, mede door het programma van Trump. Het was ook een typische bezit-zaak-einde-vermaak reactie. Net als tijdens zijn eerste termijn zal Trump inzetten op meer economische groei en zal hij net als Biden niet op de schatkist letten.

Trump 2.0

America First

Van Trump mag een voortzetting van het beleid uit zijn eerste termijn worden verwacht. Dat is beleid dat in het kader van America First vooral goed is voor de Verenigde Staten. Verder is het natuurlijk beleid dat de economie probeert te steunen in de vorm van belastingverlagingen (of in ieder geval een voortzetting daarvan, aangezien de door hem ingevoerde belastingverlagingen in 2025 aflopen). Reken ook op meer (of opnieuw) deregulering en een voortzetting van de handelspolitiek in het voordeel van de VS.

 

Chinese deal

Overigens was Biden nog strenger tegenover China dan Trump. De Chinezen vrezen de Democraten ook meer gelet op hun opvattingen over Tibet, de Oeigoeren en vooral Taiwan. De Chinese communistische partij is ontstaan in een tijd dat China een door buitenlandse mogendheden verdeeld land was geworden. Eén van de belangrijkste doelstelling is dan ook het herstel van de territoriale integriteit. China bemoeit zich niet met de ‘binnenlandse aangelegenheden’ van andere landen en verlangt dat andere landen dat ook niet bij China doen. Trump is veel meer opportunistischer dan Biden en zal onmiddellijk een deal sluiten met China als hij denkt dat de VS dan beter af is. Wat dat betreft heeft China genoeg te bieden.

Einde oorlog Oekraïne en NAVO

Voor Europa wordt het lastiger. Trump wil binnen 24 uur een einde aan de oorlog in Oekraïne, iets dat alleen kan met concessies aan de Russen. Dat betekent in ieder geval dat Rusland een dreiging zal blijven voor andere landen aan de grens met Rusland. Als Trump dan tegelijkertijd het NAVO-lidmaatschap opzegt, of zelfs als hij maar ruimte laat voor twijfel of artikel 5 kan worden ingeroepen, dan mag de Europese defensie aan de bak. Europa is sinds de eerste termijn van Trump wel veranderd. Er is sprake van een ruk naar rechts, wat waarschijnlijk ook in de Europese verkiezingen in juni dit jaar naar buiten zal komen. Orban kan beter overweg met Trump dan met Biden. Van de Italiaanse rechtse partijen kreeg Trump de eerste felicitaties bij zijn vorige overwinning.  Mogelijk dat de Italianen Trump nu kunnen overtuigen om de NAVO intact te laten.

Noord-Koreaans probleem

Het mag duidelijk zijn dat de overwinning van Trump de vorige keer ook meerdere landen buiten de Verenigde Staten politiek heeft geïnspireerd. Niet alleen in Latijns-Amerika (Brazilië en Argentinië), maar ook in Europa (Polen, Griekenland, Nederland). Mogelijk dat dit helpt op het moment dat Trump de handelstarieven gaat verhogen. Wellicht heeft Trump ook Kim Jung Un geïnspireerd.  Hopelijk ziet Trump de Rocketman nog als zijn beste vriend want de afgelopen maand komt er voortdurend oorlogstaal uit Noord-Korea. De situatie is sinds de jaren vijftig niet zo dreigend geweest en Kim lijkt aan te sturen op een oorlog die waarschijnlijk niet beperkt zal blijven tot het Koreaanse schiereiland.

Het is aan de kiezer

Het is onwaarschijnlijk dat Trump tegengehouden zal worden door wat inmiddels een lange reeks aan rechtszaken is geworden. Drie van de rechters bij het hooggerechtshof zijn door Trump benoemd en het Hof heeft nu een Republikeinse meerderheid. Bovendien zullen de gevolgen van verbieden van Trump om mee te doen aan de verkiezingen groter zijn, dan uiteindelijk de kiezer het dan maar te laten beslissen. Verder is Trump veel beter voorbereid deze verkiezingen. De vorige keer was hij tot het laatste moment niet overtuigd dat hij de verkiezingen zou winnen. Toen zaten veel Republikeinen ook bepaald niet op de lijn Trump. Die verdeeldheid binnen de Republikeinen is nu naar de achtergrond verdrongen. Dat terwijl de Democraten juist ernstig verdeeld zijn over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Gewicht VS in portefeuille

Er zijn beleggers die zich afvragen of het met Trump in het vooruitzicht wel verstandig is om zo’n groot deel van een beleggingsportefeuille in de Verenigde Staten te beleggen. Nu zit de gemiddelde Amerikaan voor minimaal 80 procent in Amerikaanse aandelen, maar in Europa zijn er institutionele beleggers die zich afvragen of een veel lager gewicht wel verstandig is. Het gewicht van de Verenigde Staten in de wereldindex nadert het all-time-high. Dat terwijl iedereen zo’n beetje China wel heeft verwijderd uit portefeuille. Europa is gelet op de euro-divergentie en de oorlog op het continent ook geen aanlokkelijk perspectief. Blijft over Japan en een groepje neutrale landen. Nu gaat de vraag over het Amerikaanse gewicht nog rechtstreeks in tegen het sterke momentum van Amerikaanse aandelen sinds de Grote Financiële Crisis, maar met een zwakkere dollar kan het natuurlijk snel gaan.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.