Cross

Topsporters en vermogen

september 3, 2023

Topsport en vermogen

Vorige week eindigde voor de meeste Europese landen het transferseizoen voor profvoetballers. De meeste voetbalmakelaars houden zich alleen bezig met het regelen van een zo lucratief mogelijke transfer. Ondanks die hoge bedragen blijkt uit onderzoek dat bijvoorbeeld zes op de tien voetballers uit de Britse Premier League na hun carrière grote financiële problemen krijgen. Profvoetballers zijn feitelijk ondernemers, maar missen vaak de kennis en ervaring om goed om te gaan met het geld dat ze verdienen. Het wordt ze ook niet gemakkelijk gemaakt. Zaakwaarnemers, vermogensplanners, makelaars en boekhouders bestoken de voetballers met financiële voorstellen. Bovendien is het normaal om een grote of snelle auto te kopen, een dure vakantie te boeken of zelfs een half miljoen te vergokken in het casino. Door een profvoetballer te zien als een bedrijf met een omzet van miljoenen euro is veel leed te voorkomen.

Een topsporter is een bedrijf

Een goed bedrijf kan ten onder gaan aan slecht management. Zo zijn er voetballers die bij een transfer vergeten zich fiscaal uit te schrijven. Of er wordt vastgoed gekocht zonder dat er sprake is van een contract. Ook echtscheidingen kosten veel geld doordat er geen behoorlijke huwelijksovereenkomst is gemaakt. Een slechte structurering van het vermogen kan voor grote problemen zorgen. Het overkomt de besten. Zelfs een voetballend en zakelijk genie zoals Johan Cruijff verloor miljoenen met de handel in varkens. Maradona ging zelfs failliet. Meer recent had Lionel Messi grote problemen met de Spaanse fiscus vanwege illegale offshore constructies. Zelfs in de Verenigde Staten komt het regelmatig voor dat grootverdieners op het gebied van sport in de financiële problemen komen.

 

Een profvoetballer is naast een operationeel bedrijf, vooral ook een financieel bedrijf. Dat zorgt voor een complexe financiële omgeving. Operationele risico’s zijn af te dekken door verzekeringen af te sluiten en er moeten contracten gesloten worden met sponsors. Ook is marketing, inclusief het profiel op sociale media, belangrijk. Bovenal gaat het echter om de optimalisatie van vermogen en het zoeken van de beste beleggingen en investeringen. In de topsport zijn de kasstromen namelijk ongelijk verdeeld. Zo komt er in korte tijd veel geld binnen, waarna er een veel langere periode volgt met de wens op een vaak relatief hoog besteedbaar inkomen.

Topsporters en vermogen

Veel Nederlandse profvoetballers geven aan dat ze meer financiële begeleiding hadden gewild tijdens hun carrière. Rijk en bekend is bovendien al snel een situatie waar iedereen een graantje van wil mee pikken. Het is moeilijk om zakelijk te blijven tegenover ‘vrienden’ of zelfs familie. Maar al te vaak zijn het ook medespelers die niet altijd de juiste adviezen geven op het gebied van cryptovaluta, Rolexen of vastgoed. Ook wat dat betreft is voetbal een teamsport.

 

Een logische begeleider voor topsporters op financieel gebied is een family office. Uiteraard preek ik nu voor eigen parochie, maar een family office is uitstekend in staat om ondernemers te begeleiden van een operationeel naar een financieel bedrijf en juist topsporters vormen wat dit betreft een unieke combinatie. Bovendien helpt het als zo’n family office al ervaring heeft op het gebied van de financiële begeleiding van topsporters. Verder hebben topsporters vaak het gevoel dat een bank niet de juiste partij is die hierbij kan helpen. Een family office is vooral een coördinator die op het juiste moment de juiste professionals inschakelt.  Daardoor kunnen vertrouwde professionele adviseurs samenwerken, een visie delen en meer inzicht geven in het vermogen na de carrière als topsporter.

 

Han Dieperink, Chief Investment Strategist

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.