Cross

Topmaand voor Treasuries

december 3, 2023

Topmaand voor Treasuries

Voor Amerikaanse staatsobligaties was de maand november de beste maand sinds 1985. Gemiddeld steeg de Amerikaanse obligatiemarkt met 4,9 procent. De tienjaarsrente piekte in de tweede helft van oktober net boven de 5 procent, maar was einde van de maand gedaald naar 4,35 procent. Langlopende Amerikaanse staatsobligaties stegen zelfs met 6,1 procent en dat is bijna het dubbele van de prestatie van de wereldwijde aandelenmarkt in november.

Topmaand voor Treasuries

Nog meer desinflatie

Het jaar 2023 is het jaar van de desinflatie, zie ook het commentaar van 16 oktober 2022 en zoals het er nu naar uitziet zal de inflatie ook in de komende 12 maanden blijven dalen. Het risico bestaat zelfs dat de inflatie doorschiet tot ver beneden de 2 procent en dat centrale banken zich nog moeten haasten om de situatie te stabiliseren (lees, de rente verlagen). Pas volgend jaar is namelijk het volledige effect van de recente renteverhogingen voor het eerst voelbaar. Volgend jaar is er een groeivertraging. Niet alleen in Europa en China, maar waarschijnlijk ook in de VS. De zachte landing van dit jaar is namelijk mogelijk gemaakt door grote overheidsinvesteringen en belastingsubsidies. Het begrotingstekort is dit jaar fors opgelopen en het is onwaarschijnlijk dat dit tekort met dezelfde omvang blijft oplopen in 2024, al was het maar omdat de rentelasten fors zijn gestegen. 

Desinflatie

Werkloosheid loopt op

In de afgelopen jaren heeft de Amerikaanse economie geprofiteerd van een rugwind van sterk dalende werkloosheid. Inmiddels is de werkloosheid opgelopen met 0,5 procent, maar wel vanaf een extreem laag niveau. Toch betekent dat geen extra plus van mensen die meer uitgeven als ze een baan zouden krijgen. Ondanks de nog altijd lage werkloosheid en krappe arbeidsmarkt zijn ook de unit labor costs op 1,9 procent uitgekomen. Vacatures nemen af, de arbeidscomponent in de inkoopmanagersindex staat onder druk en de groeivertraging is nog niet eens begonnen. 

Shelter

Op dit moment is de huizencomponent nog de laatste strohalm waardoor de kerninflatie nog boven de 2 procent uitkomt. Exclusief de huizencomponent heeft de Amerikaanse inflatie de 2 procent bereikt. Volgend jaar zal de huizenmarkt vertragen en als de voorspellingen van de San Francisco Fed uitkomen, zal de kerninflatie terugvallen naar nul procent in de tweede helft van het jaar. 

Waar zijn de laatste loodjes?

Het opmerkelijke is dat de inflatie snel is gedaald, zonder dat er sprake is van een recessie. Ook is er volop gewaarschuwd dat de laatste loodjes het zwaarst wegen en dat de inflatiedaling van 4 naar 3 procent veel eenvoudig is dan de daling van 3 naar 2 procent, maar het tegenovergestelde lijkt het geval. Afgelopen week kwam Fed-gouverneur Christopher Waller, die toch bekend staat als een havik, met een opmerkelijke mededeling dat zelfs hij voor een langere periode desinflatie blijft zien. Hij ziet de beleidsrente omlaaggaan, al was het alleen maar omdat de reële rente door de snel dalende inflatie steeds hoger uitkomt. Zijn opmerkingen werden meteen verdisconteerd in de tweejaarsrente en de dollar. 

Topmaand voor Treasuries

Drie argumenten voor een lagere beleidsrente

Na Waller zijn er nu drie redenen voor de Fed om de rente te verlagen. De eerste twee waren al bekend, een recessie of een financieel ongeluk. Daar komt nu een derde bij. De reële rente is bepalend voor de hoogte van de beleidsrente. Zodra de inflatie daalt, moet volgens Waller de nominale rente mee dalen om ervoor te zorgen dat de reële rente op hetzelfde (nu al verkrappende) niveau blijft. Ook volgens de recente outlook van de OECD gaat de Fed in de tweede helft van 2024 de rente verlagen. De markt rekent inmiddels al op een eerste renteverlaging in mei.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer 

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.