Cross

Tips voor het inschakelen van een overnamespecialist ([Replicable] Persona 1: Ondernemer | AB Test)

januari 1, 1970

Onze klanten bestaan voor het merendeel uit ondernemers die hun bedrijf hebben verkocht.  Keer op keer zien wij dat voor het verkopen van een onderneming specialistische kennis is vereist. Er komen allerlei zaken op de ondernemer af waar die nog nooit mee te maken heeft gehad. Dan komt vaak de hulp van een overnamespecialist om de hoek kijken.

Wat is een overnamespecialist precies?

Een overnamespecialist is een persoonlijke sparringpartner bij uw overname. Eigenlijk is het een mix tussen accountant, advocaat, fiscalist en een verkoper, met andere woorden een allround adviseur. In de naaste omgeving van de ondernemer zijn er meestal maar weinig van deze allround sparringpartners. Het gaat vaak ook om strategische vragen zoals de concurrentiepositie, voldoende schaalgrootte en de noodzaak om te investeren.

Overnamespecialisten gaan op zoek naar value drivers van uw bedrijf

Overnamespecialisten zijn altijd op zoek naar value drivers die van belang zijn bij de waardering van de onderneming. De vraag die dan nog blijft is hoe de beste overnamespecialist gevonden kan worden. Door onze ervaring en het omvangrijke bestand met cliënten hebben wij een goed beeld waar bepaalde overnamespecialisten in uitblinken. U kunt dat natuurlijk direct vragen, maar mensen van wc-eend verkopen nu eenmaal wc-eend.

Wees voorzichtig met adviseurs die werken op basis van “no cure no pay”

Het lijkt aantrekkelijk pas te hoeven betalen als uw bedrijf eenmaal verkocht is, maar hier hangen wel een aantal risico’s aan vast:

Exclusiviteit

Het komt niet zelden voor dat exclusiviteit van de adviseur wordt geëist, wat betekent dat u niet met een andere adviseur in zee mag gaan. Bent u niet tevreden en wilt u veranderen van overnamespecialist, dan zit daar vaak een hoge boete aan vast.

Pas actie wanneer een koper zich aandient

Daarnaast bestaat het risico dat een adviseur zich pas voor u gaat inzetten als er toevallig een interessante koper voorbijkomt. Hij zal niet snel geneigd zijn heel actief op zoek te gaan, omdat zijn uren niet direct betaald worden en er geen succesfee is afgesproken. Dit stagneert de voortgang en de effectiviteit van het proces, verslechtert mogelijk uw onderhandelingspositie en u kunt niet switchen van adviseur zonder extra hoge kosten te maken. Zo wordt goedkoop alsnog duurkoop.

Een overnamespecialist is geen beschermd beroep

Dit betekent dat iedereen zich kan voordoen als overnamespecialist. Hierdoor is het belangrijk om je te verdiepen in wie je precies om hulp bij de overname vraagt. Gelukkig zijn er bepaalde elementen waaraan je kunt herkennen wie een goede adviseur is en wie waarschijnlijk niet. Auréus heeft een netwerk met daarin verschillende overnamespecialisten. Bovendien hebben veel cliënten ervaringen met één of meerdere overnamespecialisten, ervaringen die ze vaak uitgebreid bespreken met hun vaste aanspreekpunt binnen Auréus.

Download ons whitepaper hieronder

Het betrekken van een overnamespecialist is slechts één van de onderdelen waar u aandacht aan moet besteden wanneer u uw bedrijf wilt verkopen. Wanneer u wilt weten waar u nog meer aan moet denken kunt u ons whitepaper downloaden.

Download nu: Tien dingen die u moet weten voordat u uw bedrijf verkoopt

 

{{cta(‘eeb0ab6b-f738-480b-b9f2-e98df32c018e’,’justifycenter’)}}

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.