Cross

Tien winnaars van 2023

december 26, 2023

Het jaar 2023 was een bijzonder jaar voor wat betreft de dispersie in performance. De verschillen waren groot. Aan de ene kant is dit een gevolg van het monetaire beleid. Het resultaat was een krimp van de geldhoeveelheid in zowel de Verenigde Staten als in Europa. Om een aankoop te financieren moest er eerst wat worden verkocht. Zo moest de spectaculaire stijging van de Magnificent Seven gefinancierd worden met de overige 75 tot 85 procent van de aandelenmarkt. Verder was 2023 ook een jaar dat een typisch spiegelbeeld was van 2022. De spectaculaire stijging van IT-aandelen volgde op een al even spectaculaire daling in het vorige jaar. Pas vanaf medio december heeft de Amerikaanse Nasdaq de verliezen goedgemaakt van 2022. De S&P500 index heeft nog enkele dagen de tijd om de verliezen van 2022 goed te maken.

Magnificent Seven

2023 was het jaar van de Magnificent Seven. Het lijkt een uitzonderlijke prestatie, maar dat valt nog wel mee. Inclusief 2022 is er sprake van een stijging van 17,5 procent. Dat is dus een stijging van ‘slechts’ 8 procent per jaar.  In de tussentijd zijn de winsten van deze bedrijven sterker gestegen. Zo kan het gebeuren dat ondanks de sterke koersstijging deze aandelen in de afgelopen vijf jaar niet zo laag zijn gewaardeerd. De outperformance is ook niet uitzonderlijk. Onder verschillende acroniemen (FANG, GAMMA, etc) hebben deze aandelen negen van de tien afgelopen jaren de markt verslagen. De kans op een echte hype in 2024 is groot. Aan de vier vereisten van Charles P. Kindleberger is inmiddels voldaan, de paradigmawisseling (1), de belofte in de verre toekomst (2), de verbreding van het beleggingsthema (3) en de toenemende liquiditeit (4).

ARKK en Bitcoin

Op de valreep wist de ARKK etf ook nog ruimschoots de Nasdaq te verslaan, al staat ARKK nog altijd wel 44 procent onder de top van begin 2022. En dat bij een stijging van 74 procent dit jaar. Deze aandelen – vaak van bedrijven die nog niet zoveel cash genereren – profiteren volop van de sterke rentedaling sinds medio oktober. Dat geldt voor alle aandelen die van tijd tot tijd een beroep moeten doen op de kapitaalmarkten, waaronder bijvoorbeeld ook biotech-aandelen. 

 

Ook de Bitcoin profiteert van de dalende rente. Normaal gesproken staat één Bitcoin gelijk aan ongeveer drie keer Nasdaq, maar daar kwam met de populariteit van kunstmatige intelligentie de klad in. Gelukkig zorgden de plannen voor een Bitcoin etf die waarschijnlijk begin 2024 worden goedgekeurd voor steun. Zodra die Bitcoin etfs van de grootste asset managers door de toezichthouders worden goedgekeurd is het hek van de dam. Verdere integratie in het financiële systeem, inclusief beleggingsportefeuilles, ligt in het verlengde van zo’n goedkeuring.

Ecopro

Op de aandelenmarkt was Ecopro met nog enkele handelsdagen te gaan het best presterende aandeel uit de wereldindex (2647 bedrijven). Ecopro steeg per saldo 571 procent en bleef daarmee de nummer twee, het eveneens Koreaanse Kum Yang, met 200 procent voor. Beide aandelen profiteerden van de grote belangstelling van Koreaanse retail-beleggers, onder andere omdat hun Chinese tegenhangers in de problemen kwam na de sancties vanuit de Verenigde Staten. Op een gegeven moment was het aandeel Ecopro gedurende het jaar zelfs vertienvoudigd. Het vermogen van de oprichter, Lee Dong-Chae steeg met 3,3 miljard dollar tot 3,6 miljard dollar. Wel zit hij op dit moment in hechtenis vanwege handel met voorkennis.

Toerisme en huizenbouwers

Verder stond afgelopen jaar de toerisme-sector volop in de belangstelling. Nu is die op de beurs niet zo groot, het zijn voornamelijk private bedrijven in deze sector. Toch profiteerden de verschillende rederijen met cruiseschepen volop, evenals booking.com. Dat heeft ook te maken met het sterke post-Corona effect dat een groot deel van de wereld in 2023 wel toe was aan vakantie. 

 

In de Verenigde Staten stegen ook de koersen van de huizenbouwers sterk. Deels was dit een reactie op de koersverliezen in 2022, in de laatste maanden geholpen door de impuls van de dalende rente. Verder is er in de VS nog altijd een tekort van miljoenen huizen. De huizenprijzen stijgen weliswaar niet meer, maar door deze vraag-aanbod verhoudingen oogt het neerwaartse risico beperkt. Waar eerst de affordability-index was gebaseerd op één inkomen, daarna op twee inkomens, is het tegenwoordig heel normaal dat ouders meebetalen aan het huis van de kinderen. Dat betekent dat huizenprijzen in de VS en Europa verder kunnen stijgen.

Japan

Een aandelenmarkt die na decennia weer in de buurt komt van het all-time-high (1989) is de Japanse aandelenmarkt. Door de scherpe daling van de yen is alles in Japan extra goedkoop.  Veel mensen hebben nog altijd onterecht de indruk dat Japan relatief duur is, maar dat komt ook door het compounding effect van inflatie. In Japan zijn veel prijzen meer dan twee decennia niet gestegen en effectief betalen Japanners op veel plaatsen nog dezelfde prijzen als in 1995. 

 

Ter vergelijking, toen was het duurste biertje in Amsterdam 2,54 gulden (1,15 euro). Zelfs als de prijzen in Japan in 1995 twee keer zo hoog waren als in Amsterdam, is Japan naar de huidige maatstaven goedkoop. Verder wordt Japan ook gezien als een relatief veilig alternatief om indirect in China te beleggen. Daarom is de belangstelling voor Japan toegenomen, al zitten veel beleggers nog altijd onderwogen. Warren Buffett heeft afgelopen jaar zijn positie in Japanse aandelen verder uitgebouwd.

India

India profiteert van zijn neutrale positie waardoor het aan de ene kant goedkoop energie kan importeren uit Rusland en aan de andere kant de Verenigde Staten met haar Indo-Pacific (in plaats van Asia-Pacific) strategie volop India probeert over te halen tot de Amerikaanse alliantie. India is alles wat China niet is. Waar in China de fabrieken staan van de wereld, is India vooral sterk in diensten. Diensten die profiteren van de globaliseringsgolf na Corona, waar mensen in plaats van thuis werken ook in India kunnen werken. Volgend jaar zijn er verkiezingen en als Modi de absolute meerderheid weet te behalen, mag er een nieuwe ronde van hervormingen worden verwacht.

Private debt

Private debt is ook één van de winnaars van 2023. Deze sterk gegroeide beleggingsstrategie behaalde een veel beter rendement dan de brede obligatiemarkt. Enerzijds komt dit door leningen met een variabele rente, waardoor de vergoeding met de rente meestijgt. Aan de andere kant stapt private debt in het gat dat de commerciële banken en ook de monetaire autoriteiten achter laten. Bij de commerciële banken zorgen de bankencrisis en de Bazel-regels voor een zeer terughoudende kredietverlening. Commerciële banken geven eigenlijk alleen nog maar krediet aan partijen die dat niet nodig hebben. Monetaire autoriteiten hebben ook de geldkraan dichtgedraaid vanwege het monetaire beleid. De geldhoeveelheid krimpt. Er zijn partijen de bestaande activa opnieuw moeten financieren en die staan feitelijk met de rug tegen de muur. Daardoor zijn de vergoedingen op dit moment veel hoger dan op basis van fundamentele criteria gerechtvaardigd zou zijn.

Uranium

Het was geen gemakkelijk jaar voor grondstoffen. Belangrijkste reden was het tegenvallende herstel vanuit China. Ook de gestegen rente deed een duit in het zakje. Veel grondstoffen worden gebruikt in kapitaalintensieve projecten en het helpt dan niet als de bouw in de Verenigde Staten en China feitelijk stilligt. Ook bij de productie van zonne-energie en wind-energie worden projecten al snel voor 80 procent gefinancierd met vreemd vermogen. Die projecten liggen daardoor ook vaker stil.

 

Uitzondering dit jaar was de belangstelling voor uranium. Duitsland is zo’n beetje het enige land dat tegen kernenergie is, maar andere landen zijn kernenergie in het kader van de energietransitie en vanwege geopolitieke redenen als het beste alternatief. Er is jarenlang weinig geïnvesteerd, waardoor de vraag nu al snel hoger uitkomt dan het aanbod. Voordeel voor investeerders is dat de prijselasticiteit van uranium klein is. Het is slechts een betrekkelijk klein onderdeel (ook in prijs) van een nucleaire reactor.

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.