Cross

Tien vragen voor 2024

januari 1, 2024

Tien vragen voor 2024

In de financiële wereld is het met ‘perfect hindsight’ eenvoudig antwoord te geven op gestelde vragen. Voorspellen is echter lastig, vooral als het over de toekomst gaat. Wellicht beter is het om te focussen op de juiste vragen. Tien vragen voor 2024

 

Vraag 1: Wat komt er na de zachte landing?

Een zachte landing is redelijk uniek. In 1995 was er sprake van een zachte landing, maar toen was inflatie veel minder een probleem dan de afgelopen jaren. Ook na de zachte landing in de jaren negentig hielden centrale banken de rente ‘langer hoog’.  Ondanks de ‘irrational exuberance’ speech van Alan Greenspan, zorgde diezelfde Alan Greenspan met zijn monetaire beleid voor een Goldilocks-scenario. Een jaar geleden rekende vrijwel niemand op een zachte landing. Sommigen rekenen alsnog opeen recessie en anderen op de terugkeer naar een situatie pre-Corona. Het kan ook zijn dat de economie veel krachtiger blijkt door investeringen, productiviteitswinsten en een sterke consument. Dan is het vervolg wellicht vergelijkbaar met de ‘roaring twenties’ van honderd jaar geleden.

 

Vraag 2: Zal Donald Trump opnieuw president worden van de Verenigde Staten?

De Amerikaanse presidentsverkiezingen worden pas gehouden in november 2024. Trump staat voor in de peilingen, ook in de meeste swing-states. Aan de ene kant is het nog ongelooflijk lang tot aan de verkiezingen. Zeker in de politiek staat dan alles nog open. Tegelijkertijd was Trump bij de vorige verkiezingen nauwelijks voorbereid en geloofde hij eigenlijk op het laatste moment pas dat hij president zou worden. Nu zijn Republikeinen en Trump veel beter op elkaar ingespeeld. Dat terwijl er door de terroristische aanvallen in Israël juist sprake is van een grote splitsing in de Democratische partij en staat Biden zwakker dan destijds Hillary Clinton.

 

Vraag 3: Hoeveel groeit de Chinese economie?

De Chinese economie heeft de potentie om hard te kunnen groeien. Niet zo hard meer als de tien procent plus in het verleden, maar nog altijd zijn er veel productiviteitswinsten te behalen en zorgt alleen al de voortgaande urbanisatie voor enkele procenten groei. Ook is zichtbaar dat de Chinese economie harder kan groeien doordat er sprake is van deflatie en oplopende werkloosheid. De economie groeit suboptimaal door wegvallende vraag van consumenten, iets waar vraag vanuit de overheid voor moet compenseren. Economische groei is echter geen topprioriteit meer voor Peking. Die prioriteit ligt nu meer op het vlak van autonomie of de ideologische strijd met de Verenigde Staten. Het grootste risico is dat daardoor de ‘animal spirits’ verdwijnen. Tegelijkertijd is zo’n beetje elke welvaart in Azië mogelijk gemaakt door het ondernemerschap van de Chinezen

 

Vraag 4: Zal het Westen de Oekraïne blijven financieren?

De oorlog in de Oekraïne is naar de achtergrond verdwenen, deels door de terroristische aanslagen in Israël, maar deels ook door het verloop van de tijd. Er zijn verschillende signalen dat de geldstroom richting het land dreigt op te drogen, wellicht niet zozeer door de huidige generatie leiders als wel door die van de toekomst. Trump heeft al aangeven dat hij het conflict binnen 24 uur na herverkiezing zal beëindigen en hij wint met die stelling steeds meer stemmen. Nu kan een einde aan de oorlog in humanitair perspectief niet snel genoeg komen, maar zo lang één van beide partijen denkt dat er nog wat te winnen valt, zal de oorlog doorgaan. Op lange termijn worden oorlogen echter beslist door economische kracht en wat dat betreft is Rusland een dwerg vergeleken met het Westen.

 

Vraag 5: Zal de Bank of Japan de rente verhogen?

Het lijkt de wereld op zijn kop als de Bank of Japan zou gaan verkrappen terwijl de Fed juist aan het verruimen is. Dat is meteen ook de reden dat een hogere beleidsrente niet haalbaar is in 2024. De markt rekent echter wel op een stijgende rente in Japan. De Bank of Japan kiest meer voor de weg der geleidelijkheid en wil simpelweg meer zekerheid dat het deflatiespook voorgoed Japan heeft verlaten. Ook in Japan gaat het dus om de economische data op basis waarvan kan worden bepaald of de rente omhoog moet. De oorspronkelijke reden voor Yield Curve Control was ook de wens van een steile yieldcurve. Door de rente op nul of daaronder te houden, is het zeer waarschijnlijk dat die steile curve wordt gerealiseerd.

 

Vraag 6: Wanneer is alternatieve energie een echte concurrent voor fossiele brandstoffen?

Door de sterke rentestijging van de afgelopen jaren, bleek dat veel projecten op het gebied van alternatieve energie tijdelijk stilgelegd moesten worden. De kasstromen bij alternatieve energie zijn nog altijd sterk afhankelijk van het subsidiebeleid van de overheid. In 2023 kwam maar liefst 90 procent van alle extra capaciteit op het gebied van alternatieve energie voor rekening van China. Toch groeit in en ook buiten China het aantal kolencentrales sterker. De vraag naar fossiele brandstoffen wereldwijd bereikte afgelopen jaar een nieuwe piek, waarschijnlijk niet de laatste.

 

Vraag 7: Wat ziet de markt verkeerd?

Dit kan een zeer relevante vraag zijn. Een jaar geleden had vrijwel iedere financiële instelling een negatieve visie op aandelen. Dat was gebaseerd op de voorspelling dat een Amerikaanse recessie onvermijdelijk zou zijn, mede gebaseerd op de inverse rentecurve. Alleen speelden er ook andere zaken een rol bij die inverse curve, zoals de jarenlange kwantitatieve verruiming en de ALM-focus bij institutionele beleggers. Verder is de correlatie tussen een inverse curve en een recessie helemaal niet zo sterk. Ook het simpele feit dat een inverse curve pre-Corona werd gevolgd door een recessie post-Corona, betekent niet dat een inverse curve een uitbraak van het Coronavirus kon voorspellen. Op dit moment is de markt waarschijnlijk te negatief over de ontwikkeling van de inflatie, iets dat belangrijke consequenties kan hebben voor financiële markten, wederom in positieve zin.

 

Vraag 8: Wat is reeds verdisconteerd in de aandelenmarkt?

Waardering is een belangrijke factor voor het rendement op langere termijn. Afgezet tegen de rente oogt de aandelenmarkt niet goedkoop, maar dat kan natuurlijk ook zijn omdat de rente te hoog is. In absolute zin valt het nog wel mee. Vaak worden de Magnificent Seven gezien als het duurste segment, maar vergeleken met vorige zeepbellen staan deze aandelen nog niet op de helft. Bovendien spuit de cashflow er uit. Een discussie over de waardering van de Magnificent Seven is vooral een discussie over toekomstige groei en door de paradigmaverschuiving van kunstmatige intelligentie kan dat ver worden opgerekt. Afgezien van de Magnificent Seven is de Amerikaanse niet zo duur en daarbuiten ronduit goedkoop, in Japan zelfs belachelijk goedkoop.

 

Vraag 9: Kunnen defensieve aandelen de Magnificent Seven verslaan?

Het jaar 2023 zorgde voor een slachting in veel defensieve aandelen. Aan het begin van het jaar vond iedereen ze nog aantrekkelijk in verband met de aanstaande recessie, maar in de praktijk bleek de Magnificent Seven veel defensiever dan veel traditionele defensieve aandelen. Het zijn juist ook de traditioneel defensieve bedrijven die kunnen worden beschuldigd van graaiflatie. Veel van die defensieve bedrijven waren in staat om te groeien omdat ze de prijzen verhoogden. Verder is dit opnieuw een vraag over groeiverschillen. In theorie zouden technische doorbraken moet zorgen voor een sterke groei in de sector Farmacie, maar vooralsnog heeft de markt meer oog voor de gevolgen van kunstmatige intelligentie. Verder is de kans groot dat de zeepbel in de Magnificent Seven verder wordt opgeblazen.

Vraag 10: Wat kan er goed gaan in 2024?

Als het over de toekomst gaat, wordt er vaak gekeken naar risico’s waardoor de toekomstige ontwikkeling zou kunnen tegenvallen. In plaat van negatieve verrassingen, zijn er echter ook positieve verrassingen. Zeker op het moment dat geopolitieke spanningen hoog zijn, is de kans op een positieve verrassing groot. Het einde van de oorlog in Oekraïne kan zorgen voor zo’n positieve verrassing. Ook zou Trump als dealmaker een akkoord kunnen arrangeren met China op het gebied van handel. Zelfs in het Midden-Oosten is het mogelijk dat, na de vernietiging van Hamas, vrede veel dichterbij is dan iedereen denkt.

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.