Cross

Tien tips om de top te timen

maart 10, 2024

Tien tips om de top te timen

Afgelopen vrijdag daalde het aandeel Nvidia met ruim 5 procent. Eerder die dag stond het aandeel in de plus en het naderde zelfs de 1.000 dollar, ongeveer hetzelfde moment dat het aandeel dit jaar (iets meer dan twee maanden) 100 procent in de plus zou staan. Honderd procent en 1.000 dollar per aandeel vormen een goed excuus om even winst te nemen. Gelet op het nieuws op vrijdag was het niet veel meer dan dat. Vorig jaar schreven we dat er mogelijk een zeepbel zou ontstaan in de Magnificent Seven en door de recente stijging begint het al redelijk op een zeepbel te lijken. Toch is het onwaarschijnlijk dat afgelopen vrijdag het keerpunt is. Daarom dit keer tien tips om de top te timen:

 

 1. Op de top van de zeepbel is het sentiment euforisch. Het probleem is alleen dat de euforie langere tijd kan aanhouden. Dat terwijl een extreem negatief sentiment meestal van korte duur is. Een opmerkelijk kenmerk van de piek van een zeepbel is dat iedereen die normaal nooit spreekt over beleggen, nu ongevraagd daarover in gesprek gaat. Van de taxichauffeur tot de onbekende op een feestje, een signaal dat iedereen in de bubbel is gezogen, een signaal van de top.
 2. Waardering is geen voorspeller van toekomstige rendement op korte termijn, overigens wel een uitstekende voorspeller van rendement op lange termijn. Op de piek van de zeepbel is de waardering buiten alle proporties. Er worden ook tal van nieuwe waarderingsmethodes bedacht om die extreme waardering te rechtvaardigen. Dat gold zowel voor de piek in Japan als de piek in de dotcombubbel. Zoiets is nu niet nodig. De waardering ligt nog niet op de helft van zeepbelniveaus.
 3. Op de top van de bubbel staan er geen berichten in de media dat er sprake is van een zeepbel. Normaal gesproken wordt er ver onder de top al gesproken over een zeepbel. Naarmate koersen dan verder stijgen, verstomt deze kritiek. Aan de ene kant omdat ook deze mensen meegezogen worden in de zeepbel (hebzucht is een sterkere emotie dan angst), maar ook omdat men geen vrienden maakt door op te op te roepen dat er sprake is van een zeepbel.
 4. In de laatste fase van de zeepbel stijgen de koersen explosief. De sterke koersstijging zorgt ook voor een hausse aan IPO’s. Tal van de bedrijven die van de explosief gestegen waardering gebruik maken om een beursnotering aan te vragen. Niet voor niets viel de emissie van World Online ook samen met de piek in de Nasdaq. Vooralsnog is het erg rustig op IPO-gebied.
 5. Zeepbellen ontstaan op basis van uitbundige liquiditeit. Dat betekent dat centrale banken ervoor kunnen zorgen voor een piek. In de dotcomzeepbel zorgde de millenniumwende juist voor extra liquiditeit. Ook nu is er meer liquiditeit door de renteverlagingen in het vooruitzicht. Nu is verkrapping op twee manieren mogelijk. In de eerste plaats door een sterke daling van de inflatie waardoor de reële rente omhoogschiet. In de tweede plaats doordat centrale banken om welke reden dan ook de rente niet gaan verlagen.
 6. Op de top van de zeepbel zijn er veel nieuwe en naïeve kopers, uitsluitend omdat de koersen zo sterk zijn gestegen. Deze fear of missing out (FOMO) speelt vooral dicht bij de top.
 7. Dichterbij de top van de zeepbel wordt er steeds meer gewerkt met leverage. Dat zorgt er ook voor dat de koersuitslagen groter worden en zoiets kan zichtbaar zijn in de VIX-index.
 8. Een zeepbel is wel degelijk gebouwd op fundamenten. Een zeepbel heeft ook een functie doordat een bepaalde innovatie erdoor kan worden versneld. Alle financiële middelen concentreren zich immers op het nieuwe paradigma. Zonder tulpenmanie hadden we nu niet zo’n groot marktaandeel op de tulpenbollenmarkt. Zonder dotcombubbel hadden we veel langer moeten wachten op mobiel internet. Ook dit keer zorgt een bubbel juist voor een versnelling van de innovatie op het gebied van kunstmatige intelligentie. Als er sprake is van een echte hype in de vorm van gebakken lucht, kan het snel over zijn.
 9. Op de top van de zeepbel zijn er veel fusies en overnames. Ook bedrijven zelf participeren maar al te graag in een zeepbel en gebruiken de aanwezigheid van gratis geld in de vorm van de waardering van eigen aandeel vaak om een bod te doen op andere bedrijven.
 10. Op de top van de zeepbel is elk nieuws goed nieuws. Cognitieve dissonantie staat op een hoogtepunt. Elk nieuw feit wordt gezien als een argument om bij te kopen. Zoals zo vaak bij beleggen helpt het als er goed over wordt nagedacht, maar het is niet eenvoudig om juist op dat moment emotie uit te schakelen. We zijn ten slotte allemaal mensen. Wellicht dat AI een beter antwoord heeft over de top van de zeepbel.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer.

 

Disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

The Trump Trade

The Trump Trade is de beweging die ingezet is op financiële markten, nu de kansen voor Trump zo sterk zijn gestegen.

Meer lezen

Waardering Magnificent Seven

De Magnificent Seven is eerder te laag gewaardeerd dan te hoog, zeker gelet op de exponentiële groei van kunstmatige intelligentie.

Meer lezen

eSports

eSports groeien snel en geleidelijk is het ook mogelijk om daarin te beleggen. Ook is er veel interesse vanuit traditionele sporten.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.