Cross

Tien redenen waarom Nvidia bijzonder is

februari 25, 2024

 1. Nvidia zit in het hart van de technologie vereist voor kunstmatige intelligentie. Dit is een markt die in de komende drie jaar kan vertienvoudigen (!). De toepassing van kunstmatige intelligentie heeft  grote gevolgen voor de economie, dankzij onder andere sterke productiviteitswinsten en kostenbesparingen. Het is een grotere verandering dan de komst van de iPhone of de het internet. Sam Altman (OpenAI) wil zelfs tussen de 5 en de 7 biljoen dollar ophalen om te kunnen concurreren met Nvidia.
 2. Nvidia zal ongetwijfeld marktaandeel verliezen op het gebied van AI-chips (aan AMD), maar levert wel een totaaloplossing met eigen software en dienstverlening. Dankzij de sterke kasstroom gaat er steeds meer geld naar innovatie. In plaats van de tweejaarlijkse upgrades komen er nu een jaarlijks upgrades. Dit jaar komt de H200, de upgrade van de H100. Later dit jaar komt ook de B100, gevolgd door de X100 in 2025.
 3. Nvidia zit in het hart van de Magnificent Seven, dat verder vooral bestaat uit koopkrachtige klanten van Nvidia. Volgend boekjaar gaat Nvidia waarschijnlijk meer dan 25 dollar per aandeel verdienen. Bij de huidige koers is dat een k/w van 31, niet bepaald een zeepbel-waardering. Als er sprake is van een echte zeepbel, kan de koers nogmaals verdubbelen.
 4. De groeivoet tot aan 2030 zal waarschijnlijk op zo’n 30 procent per jaar uitkomen. Het aandeel wordt daardoor in snel tempo goedkoper. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat zo’n groot bedrijf zo sterk kan groeien.
 5. Nvidia profiteert van het feit dat er bij kunstmatige intelligentie geen sprake is van afnemende meeropbrengst. Meer data is bij kunstmatige intelligentie altijd beter.
 6. De twee generatieve AI-programma’s met de grootste invloed zijn nu ChatGPT en Dall-E. Waarschijnlijk weet het recent geïntroduceerde Sora deze twee nog te overtreffen. Voor de text-to-video’s van Sora is wel veel meer rekenwerk (lees: chips van Nvidia) nodig.
 7. De concurrentie op het gebied van kunstmatige intelligentie is zeer beperkt en zal pas geleidelijk toenemen. Door de software en dienstverlening van Nvidia is het niet eenvoudig om het bedrijf te kopiëren. Verder werkt het bedrijf ook aan sterkere integratie met ARM en het helpt natuurlijk dat zij veruit de belangrijkste klant is van TSMC. Daar komt een concurrent moeilijk tussen. Vooral de bestaande klanten zullen eigen AI-chips ontwikkelen. Google en Meta zijn daar mee bezig, maar het zal nog vele jaren duren voordat ze kunnen concurreren met de bestaande Nvidia infrastructuur.
 8. Naast de markt voor generatieve kunstmatige intelligentie zullen andere vormen van kunstmatige intelligentie in veel verschillende toepassingen ook een impuls krijgen. Een mogelijk sterk groeiende markt is de toepassing van kunstmatige intelligentie in zelfsturende auto’s. Nvidia maakt nu al software onder de merknaam DRIVE. Er is in die markt wel meer concurrentie, oa. Tesla, GM, Qualcomm, verschillende Chinese bedrijven, Waymo van Alphabet, Mobileye van Intel en er is altijd nog de outsider Apple. Daar staat tegenover dat het beroep van chauffeur wel het meest populaire beroep is onder mannen wereldwijd. Een AI-oplossing zal opnieuw voor een stevige productiviteitsimpuls zorgen.
 9. Nvidia is een groot bedrijf, maar heeft nog altijd geen eigen fabriek. Het blijft een fabless ontwerper. Daarbij profiteert Nvidia van de nieuwste technologie van onder andere ASML en TSMC en het draagt ook bij aan de stevige groei van de cashflow. Doordat Nvidia een belangrijke klant is van TSMC in combinatie met de extreem hoge vraag, zullen eventuele concurrenten het moeilijk krijgen om ook zo’n positie te bemachtigen.
 10. Het is opvallend hoe veel er nu al gesproken wordt over een hype. Normaal gesproken zuigt een hype eerst iedereen naar binnen. Op de top van de hype is er geen kritiek meer, want iedereen is om. Dat in combinatie met de relatie lage waardering en de sterke groeiperspectieven op korte en middellange termijn zal Nvidia voorlopig nog een dominante factor blijven op de beurs. Ook zonder hype.

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Environmental Investing as a Pillar of ESG: The Green Wave

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

De uitdagingen en kansen van het beheren van intergenerationeel vermogen

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

Meer groei, minder inflatie

Dit jaar verbeteren de fundamenten sneller dan de beurs stijgt. Zo groeit de Amerikaanse economie sterker dan verwacht. Inmiddels haken

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.