Cross

Tien redenen waarom megacaps outperformen

juni 16, 2024

Tien redenen waarom megacaps outperformen

Er zijn tenminste tien redenen waarom megacaps het op dit moment zo veel beter doen dan de markt:

Tien redenen waarom megacaps outperformen

 1. Sterke ontwikkeling van de resultaten

Het verschil in de ontwikkeling van de resultaten ten opzichte van de rest van de markt is al enige tijd relatief groot. Megacaps hebben dominante marktposities en profiteren van het ‘winner-takes-all’-principe, niet alleen in de vorm van sterke groei, maar ook in de vorm van hogere winstmarges. Ook de relatieve ongevoeligheid voor de economische cyclus heeft geresulteerd in meer vertrouwen van beleggers.

 1. Technologisch leiderschap

Megacaps lopen voorop voor wat betreft technologische ontwikkelingen. De technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie wordt voor een belangrijk deel bij deze bedrijven ontwikkeld. Daarnaast acquireren ze ook veel kleine bedrijven vanwege hun technologie. Megacaps profiteren daarmee optimaal van de digitale transformaties in verschillende bedrijfstakken.

Tien redenen waarom megacaps outperformen

 1. Sterke balans

In tegenstelling tot veel andere bedrijven beschikken megacaps per saldo over een relatief omvangrijke kasposities en genereren ze ook relatief veel kas. Veel van de investeringen in bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie worden gefinancierd uit die kasstroom of uit de kaspositie. Daarmee zijn ze (operationeel) relatief ongevoelig voor de ontwikkeling van de rente of stijgen de resultaten zelfs door de hogere vergoedingen op kasposities.

 1. Liquide, veilige haven

Al vele decennia worden langlopende Treasuries gezien als een veilige haven voor beleggers in tijden van stress. Als gevolg van de rentestijging post-Corona verloren beleggers echter meer dan 50 procent – zelfs meer dan we deze eeuw hebben gezien op de aandelenmarkt – op hun posities in langlopende Treasuries. Veel beleggers hebben behoefte aan een liquide veilige haven. Eén van de weinige markten die deze liquiditeit kan bieden, is de aandelenmarkt. Deze koersen fluctueren weliswaar op korte termijn, maar zijn (ook gecorrigeerd voor inflatie) op de lange termijn een beter alternatief dan Treasuries.

 1. Regelgeving en economische omstandigheden

Megacaps hebben bovengemiddeld geprofiteerd van de internationale handelsverdragen van de afgelopen decennia. De mondiale economie is daardoor tegenwoordig de ‘thuismarkt’. Samen met technologische ontwikkelingen zoals het internet kunnen nieuwe producten en diensten in korte tijd wereldwijd viraal gaan. Bovendien is de politieke lobby vanuit deze megacaps door hun financiële positie erg sterk. Doordat veel megacaps zijn ontstaan als gevolg van disruptieve innovaties hebben ze feitelijk ook vaak een monopolie of zijn ze onderdeel van een oligopolie. Beide marktvormen hebben meer mogelijkheden om winsten te maximaliseren.

 1. Inkoop eigen aandelen en hogere dividenden

Veel megacap aandelen zijn kampioen inkoop eigen aandelen. Sinds de Grote Financiële Crisis kopen met name Angelsaksische bedrijven zoveel aandelen in, dat deze bedrijven jarenlang behoren tot de grootste kopers op de aandelenmarkt. Door de hoge kasstroom is het ook mogelijk om meer dividenden uit te betalen en daarmee neemt de aantrekkingskracht van deze aandelen voor beleggers toe. Verder helpt de inkoop van eigen aandelen bij het verhogen van de winst per aandeel. Uiteindelijk volgt de koers van het aandeel op lange termijn de ontwikkeling van de winst per aandeel.

 1. Wereldwijde spreiding

Veel megacaps zijn genoteerd in de Verenigde Staten, maar zijn wereldwijd actief. Deze internationale activiteiten zorgen voor spreiding en het zorgt ook voor toegang tot groeimarkten. Daardoor zijn megacaps in staat om harder te groeien. De omzet en winsten komen uit verschillende regio’s, maar door hun omvang ook uit verschillende marktsegmenten. Dit zorgt niet alleen voor een hogere groei, maar ook voor meer stabiliteit. Bovendien zijn ze daardoor internationaal bekend bij veel beleggers.

 1. Sterk merk en loyale klanten

Het bouwen van een sterk merk is financieel eenvoudiger te realiseren bij deze grote bedrijven. Doordat ze vaak actief zijn op verschillende aanpalende markten, kunnen ze ook dat platform gebruiken om klanten sterker te binden aan het merk. Ook wordt er tegenwoordig steeds vaker gebruik gemaakt van het abonnementsmodel (as-a-service) waardoor er steeds meer sprake is van repeterende inkomsten. Verder kan in dit abonnementsmodel eenvoudiger de prijzen worden verhoogd.

 1. Geen afnemende meeropbrengst

De wet van de toe- en afnemende meeropbrengst is een bekende ervaringsregel in de economische wetenschap: als aan een constant gehouden productiefactor (bijvoorbeeld kapitaal of grond) stapsgewijs eenheden van een variabele productiefactor (bijvoorbeeld arbeid) worden toegevoegd, stijgt de productie eerst meer dan evenredig maar op een gegeven moment minder dan evenredig. Bij megacaps is dit veel minder aan de orde, of ligt dit kantelpunt veel verder weg. Allereerst geldt bij kunstmatige intelligentie dat meer data altijd beter is, de toetredingsdrempel voor concurrenten neemt daardoor snel toe. Bovendien zorgt de grote omvang (in aantal diensten) er ook voor dat het veel kostbaarder is voor klanten om over te stappen naar een concurrent. Bij elkaar zorgt ook dit voor hogere winstmarges.

 1. Onderdeel van elke index

Megacaps zijn onderdeel van elke index. Allereerst omdat dit nu eenmaal de meest liquide aandelen zijn die door hun marktkapitalisatie ook nog eens zwaar wegen. Er zijn verschillende marktindices, maar megacaps zitten er altijd in. Ze worden ook vaak gebruikt voor het bouwen van thematische indices. Omdat ze zich een Chief Sustainability Officer kunnen veroorloven en daardoor elke vragenlijst goed invullen, scoren ze ook hoog op het gebied van duurzaamheid. Daarin zijn megacaps bovengemiddeld vertegenwoordigd. Ze profiteren dus bovengemiddelde van de sterke groei van indexbeleggen.

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.