juli 15, 2023
De Nasdaq-100 index stijgt dit jaar sterker dan in 1998 en 1999. Dit jaar staat de index 43 procent hoger, dat is de snelste stijging in dezelfde jaarperiode ooit en wat dat betreft goed nieuws voor de rest van het jaar. In 1998 steeg index met 85 procent, in 1999 zelfs met 100 procent. Aan de ene kant profiteert de Nasdaq 100 volop van het de hype in kunstmatige intelligentie. Aan de andere kant zorgt de toegenomen kans op een zachte landing voor een Uber-Goldilocksscenario. Het lijkt centrale banken te lukken om zonder een recessie de inflatie onder controle te krijgen en in deze wonderlijke nieuwe maakbare wereld oogt de risicopremie dan opeens veel te hoog. Dankzij de meevallende inflatiecijfers daalt nu ook de rente. De tweejaarsrente daalde afgelopen week in de VS met 30 basispunten.
Op 24 juli (voor beurs) wordt de Nasdaq 100 aangepast. Een groep van 7 aandelen, inmiddels beter bekend als ‘The Magnificent Seven’ (Apple, Amazon, Google, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla) heeft zo’n zwaar gewicht (44 procent) in de index gekregen dat het gewicht verlaagd zal worden naar 38,5 procent. Dat is niet de eerste keer dat er sprake is van zo’n aanpassing. Ook in 1998 en 2011 is het gewicht van de top verlaagd. De reden is dat volgens de regels van de SEC de index (en dus ook de indexbeleggingen) bij zo’n concentratie onvoldoende gediversifieerd is. De regel is dat wanneer op een gegeven moment de aandelen in de index die elk meer dan 4,5 procent wegen een gezamenlijk gewicht bereiken van 48 procent, het gewicht van die groep aandelen wordt afgekapt op 40 procent. The Magnificent Seven hebben nu een k/w van 33,2 op basis van getaxeerde winsten, een premie van 73 procent ten opzichte van de brede index. Het grootste gewicht op dit moment is Microsoft, gevolgd door Apple, Nvidia, Amazon en Tesla. Het is vooral de recente rally in Tesla die er voor heeft gezorgd dat de index aangepast moet worden. Van deze herweging profiteren waarschijnlijk de aandelen van Starbucks, Mondelez, Booking, Gilead, Intuitive Surgical, Analog Devices en ADP. Er zijn verschillende ETF’s die de Nasdaq 100 tracken, waaronder uiteraard de QQQ van Invesco met meer dan 200 miljard dollar.
Deze aanpassing laat maar weer eens zien dat indexbeleggen wat anders is dan passief beleggen. In zichzelf mag indexbeleggen dan een disruptieve innovatie zijn waardoor de kosten van beleggen duidelijk omlaag zijn gegaan. Eén van de gevolgen van de sterke groei van indexbeleggen is dat The Magnificent Seven dit jaar zo sterk zijn gestegen, er gaat simpelweg veel geld naar toe. Een indexbelegger legt vanzelfsprekend de nadruk op de zwaarstwegende aandelen in de index. Die aandelen profiteren dan ook het meest van de instroom richting passief, een ‘selffulfilling prophecy’. Daarbovenop komt nog de extreme dispersie tussen de performance van The Magnificent Seven en grote delen van de markt waardoor de helft van de sectoren dit jaar zelfs in de min staan. Het zorgt er voor dat aandelen die op verlies staan worden verkocht, waarna de opbrengst wordt aangewend om aandelen uit ‘The Magnificent Seven’ bij te kopen. Dat verklaart ook de extreme en zelfs toenemende dispersie in performance.
Nu probeert de markt zich de afgelopen zes weken wel te verbreden. Dat komt ook omdat het nog even wachten is op de meest verwachte recessie ooit. Deels is de belangstelling voor de Magnificent Seven ook ingegeven door het ‘defensieve’ karakter van deze bedrijven, het idee dat het met deze bedrijven op lange termijn wel goed komt, wellicht versterkt door het feit dat de meeste van deze bedrijven geen schulden hebben, maar wel grote kasreserves. De verbreding is wat dat betreft dus een teken dat beleggers meer risico durven te nemen. Dat blijkt ook wel uit diverse sentimentsindicatoren.
Het komt in de geschiedenis wel vaker voor dat een bepaalde groep aandelen zwaar meewogen in de index. In de Japanse hype eind jaren tachtig ging het gewicht van Japanse aandelen in de wereldindex richting de 50 procent. Tien jaar later was het heel normaal dat grote Nederlandse aandelenfondsen als het Ohra aandelenfonds en OBAM meer dan 60 procent in dotcom-aandelen hadden belegd. In beide gevallen is dat in de periode daarna gecorrigeerd. Dat zal waarschijnlijk ook met de Magnificent Seven gebeuren en de Nasdaq helpt daarbij op 24 juli een handje.
Naast het gewicht van de Magnificent Seven, is er ook wel discussie over het totale gewicht van de sector IT. Nu heeft de GICS-classificatie daar iets op gevonden. Google en Meta zijn tegenwoordig onderdeel van wat voorheen de sector Telecom was. Amazon zit als retailer in de sector Consument Cyclisch en recentelijk zijn bedrijven als VISA, Mastercard en Adyen overgezet van de sector IT naar de sector Financieel. Het lijkt wel of IT tegenwoordig onderdeel is van alle sectoren. Ook is het gewicht van Amerikaanse aandelen, met dank aan de IT-bedrijven, in de afgelopen 10 tot 15 jaar sterk gestegen. Nu vonden Amerikaanse beleggers het al heel normaal om minder dan 30 procent buiten de VS te beleggen, maar de vergelijking dat Apple een marktkapitalisatie heeft die groter is dan het gehele Verenigd Koninkrijk lijkt verdacht veel op de vergelijking tijdens de Japanse hype dat het keizerlijk paleis in Tokyo meer waard was dan de hele staat Californië. Let op: prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt.
Han Dieperink, Chief Investment Strategist
Schrijf in op deze nieuwsbrief via homepage van www.aureus.eu
Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer uitdagingen. Stijgende olieprijzen, stijgende rentes, een discussie over het kredietplafond, stakingen, stagflatie etc. etc.
Meer lezenCombineer dividend met kwaliteit. Op lange termijn verslaan kwaliteitsbedrijven die dividend uitkeren bedrijven met alleen een hoog dividend.
Meer lezenGroene krimp. Biodiversiteit is het nieuwe CO2. Dit leert meteen dat er veel zwaardere maatregelen moeten worden genomen.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek