Cross

Tesla vs Ferrari

december 26, 2022

De koers van het aandeel Tesla is afgelopen week met 18 procent gedaald tot het laagste niveau in 2 jaar tijd. Sinds bekend werd dat Elon Musk Twitter wilde kopen is het aandeel Tesla met maar liefst 60 procent gedaald. De aankoop van Twitter door Musk wordt deels gefinancierd door aandelen Tesla te verkopen. In totaal is de waarde van Tesla op de beurs mede daardoor gedaald met 800 miljard dollar dit jaar en is de marktkapitalisatie nu onder de 400 miljard dollar uitgekomen. Om een en ander in perspectief te plaatsen: het bedrijf was begin 2020 nog 77 miljard dollar waard op de beurs.

FkLRBkzXkAMppPw

Op dit moment bezit Musk (exclusief 270 miljoen opties) in totaal 424 miljoen aandelen Tesla met een totale waarde van ongeveer 52 miljard dollar. Als Musk die aandelen zou gebruiken als onderpand voor een lening dan zou hij op dit moment ongeveer 13 miljard dollar kunnen lenen en dat is meer dan wat Musk bij de nodig had om de Twitterdeal te financieren. Inmiddels is hij van dat plan afgestapt en heeft Tusk voor 23 miljard dollar aan aandelen Tesla verkocht, ondanks een belofte in april dat hij geen aandelen Tesla meer zou gaan verkopen. Deze maand beloofde Musk opnieuw dat hij de komende twee jaar geen aandelen Tesla meer gaat verkopen. In tegenstelling tot bij bedrijven als Meta en Alphabet heeft Tesla maar één soort aandelen, waardoor Musk met de verkopen zijn grip op het bedrijf deels verliest. Om aan geld te komen verkoopt Musk ook posities in onder andere Spacex.

musk-tesla-twitter-spacex-ownership-chart-1

En dat allemaal door de overname van Twitter voor 44 miljard. Twitter heeft ongeveer 5 miljard omzet, waarvan 90 procent inkomsten uit advertenties. En adverteerders lopen weg na de overname. De online advertenties op Twitter zijn net zo gevoelig voor de economische cyclus als offline advertenties. In elke recessie ging er in het verleden wel een krant failliet. Er is minimaal 1 miljard per jaar nodig om de rente op de schulden te betalen en afgelopen 10 jaar was Twitter meestal verlieslatend. Na een peiling op Twitter heeft Musk inmiddels beloofd dat hij zal aftreden als CEO van Twitter.

elon-musk-companies_grande.png

Tesla is nu zelfs goedkoper dan Ferrari, dat terwijl Tesla met Ferrari gemeen heeft dat beide bedrijven veruit de hoogste winstmarges hebben in de auto-industrie. De nog iets hogere marges van Ferrari zijn meer vergelijkbaar met de producenten van luxe goederen, dan met een gemiddelde autoproducent en dat betekent dat de hoge marges van Tesla uitzonderlijk zijn in de auto-industrie. Overigens mag Ferrari in 2036 in Europa (een jaar later dan de grote autobedrijven) geen fossiel aangedreven voertuigen meer verkopen. De eerste volledig elektrische Ferrari staat gepland na 2025. Ferrari had in de afgelopen jaren last van leveringsproblemen voor verschillende onderdelen, iets wat opmerkelijk genoeg Tesla gedurende de coronacrisis nauwelijks heeft geraakt. De winstmarges van Tesla staan op dit moment wel onder druk. Het bedrijf geeft in de Verenigde Staten nu tot 7.500 dollar korting op een auto. Bijna dagelijks komen er nieuwe concurrerende elektrische auto’s naar de markt. Overigens hebben Tesla en Ferrari koers/winstverhoudingen van hoog in de dertig, terwijl een bedrijf als Volkswagen op minder dan vijf keer de winst wordt gewaardeerd.

FklMlskXwAQgTIS

Wel komt Tesla in 2023 met een vrachtwagen (Semi) met een range van 500 mijl en met een verbruik van slechts 1,7 kilowatt per mijl. Vervoer per vrachtwagen is in de Verenigde Staten goed voor 30 procent van de CO2-uitstoot in het verkeer. Een elektrische truck is ongeveer twee keer zo duur als een fossiel aangedreven variant, maar als bedrijven een heffing moeten betalen over hun CO2-uitstoot is er een grote markt voor dergelijke alternatieven. UPS en Walmart hebben al vrachtwagens bij Tesla besteld. Omdat vrachtwagens verder vooral lange afstanden moeten overbruggen op snelwegen, is het eenvoudiger dan bij auto’s in de binnensteden om deze autonoom te laten rijden. Daar waar Tesla duidelijk meer concurrentie krijgt op het gebied van elektrische personenwagens, valt dat bij vrachtwagens nog wel mee. Door de krappere liquiditeit krijgen verlieslatende startups zoals Nikola nauwelijks nog funding. Ook bedrijven op het gebied van autonoom rijden als TuSimple en Embark hebben hun de koersen van hun aandelen met meer dan 90 procent zien zakken. Verder loopt Tesla nog steeds vooruit op batterijtechniek, veruit het duurste onderdeel van een elektrische auto. Niet overal gaat het slecht met de verkoop van model Y. In Noorwegen is het 53 jaar oude record van de Volkswagen Kever gebroken als best verkochte auto ooit. In Nederland verdwijnen geleidelijk de fiscale subsidies op elektrische auto’s en wordt er slechts een tiende van de verkoopaantallen in Noorwegen gerealiseerd. Medio volgend jaar komt ook de Cybertruck naar de markt, een concurrent van de best verkochte auto in de Verenigde Staten, de Ford 150, waarvan er inmiddels ook een elektrische variant is. De F150 electric kost in de VS tussen de 52.000 dollar en de 97.000 dollar. De Cybertruck is vanaf 40.000 dollar te koop.

Op het moment dat de markt voelt, proeft en ruikt dat er aandelen gedwongen worden verkocht of gekocht, kunnen koersen grote uitslagen laten zien. Uiteraard speelt concurrentie nu ook bij Tesla een rol. Dat betekent dat Tesla marktaandeel zal verliezen, maar dat betekent niet dat Tesla niet meer kan groeien. Verder mag vooral de vraag worden gesteld of de CEO zijn focus wel volledig op Tesla heeft. Uiteindelijk is het voor het aandeel Tesla niet meer dan een terugkeer op aarde.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.