Cross

Super Mario neemt ontslag

juli 16, 2022

De situatie in Italië is altijd hopeloos, maar niet ernstig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk waar de situatie vrijwel altijd ernstig is, maar nooit hopeloos. Afgelopen week kondigde Mario Draghi zijn vertrek als premier aan nadat de Vijfsterrenbeweging als onderdeel van de coalitie niet akkoord kon gaan met de bestedingen van de steungelden vanuit Brussel.

1400x-1

Waarschijnlijk is zijn aangekondigde ontslag een strategische zet van Draghi. De eurocrisis heeft geleerd dat politici uit Zuid-Europa veel beter strategisch vooruit kunnen denken. Na zijn aankondiging werd zijn ontslag niet geaccepteerd door president Mattarella. Door de zaak op de spits te drijven hoopt Draghi dat de Vijfsterrenbeweging overstag gaat.

italy2

Wel zal het niet eenvoudig zijn om verdere hervormingen door te voeren voor de verkiezingen van volgend jaar. Op het moment dat de verkiezingen in beeld komen, valt opeens de wil om tot een compromis te komen weg. Wellicht dat Draghi dan dacht dat er nu maar verkiezingen moesten komen. Volgend jaar is een ongelukkig moment. Waarschijnlijk zit Italië dan in een zware recessie en wordt het land overspoeld met de vele vluchtelingen uit Afrika vanwege de honger daar als gevolg van sterk gestegen voedselprijzen.

FXxPeRbVUAAvR05

Italianen zijn in de politiek vaak erg creatief in het vinden van oplossingen. In het eerste jaar als premie zag Draghi de economie groeien met 6,6 procent, maar dat was vooral een reactie op de krimp van 9 procent een jaar eerder. Dit jaar worden ook de Italianen geplaagd door stijgende energie- en voedselprijzen. Verder volgt Draghi de harde lijn tegen Moskou.

EZ-IT-GE2207150527

Ondertussen gaan de hervormingen moeizaam. Al maanden wordt er in het parlement gedebatteerd over het innen van belastingen op vastgoed, maar dat proces wordt nu getraineerd door Salvini. Net als zijn voorgangers hebben gemerkt is hervormen in Italië niet eenvoudig. Het grootste risico op korte termijn is dat de populisten in de Italiaanse politiek een meerderheid krijgen, die voor nieuwe onrust in Europa zal zorgen.


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.