juli 16, 2022
De situatie in Italië is altijd hopeloos, maar niet ernstig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk waar de situatie vrijwel altijd ernstig is, maar nooit hopeloos. Afgelopen week kondigde Mario Draghi zijn vertrek als premier aan nadat de Vijfsterrenbeweging als onderdeel van de coalitie niet akkoord kon gaan met de bestedingen van de steungelden vanuit Brussel.
Waarschijnlijk is zijn aangekondigde ontslag een strategische zet van Draghi. De eurocrisis heeft geleerd dat politici uit Zuid-Europa veel beter strategisch vooruit kunnen denken. Na zijn aankondiging werd zijn ontslag niet geaccepteerd door president Mattarella. Door de zaak op de spits te drijven hoopt Draghi dat de Vijfsterrenbeweging overstag gaat.
Wel zal het niet eenvoudig zijn om verdere hervormingen door te voeren voor de verkiezingen van volgend jaar. Op het moment dat de verkiezingen in beeld komen, valt opeens de wil om tot een compromis te komen weg. Wellicht dat Draghi dan dacht dat er nu maar verkiezingen moesten komen. Volgend jaar is een ongelukkig moment. Waarschijnlijk zit Italië dan in een zware recessie en wordt het land overspoeld met de vele vluchtelingen uit Afrika vanwege de honger daar als gevolg van sterk gestegen voedselprijzen.
Italianen zijn in de politiek vaak erg creatief in het vinden van oplossingen. In het eerste jaar als premie zag Draghi de economie groeien met 6,6 procent, maar dat was vooral een reactie op de krimp van 9 procent een jaar eerder. Dit jaar worden ook de Italianen geplaagd door stijgende energie- en voedselprijzen. Verder volgt Draghi de harde lijn tegen Moskou.
Ondertussen gaan de hervormingen moeizaam. Al maanden wordt er in het parlement gedebatteerd over het innen van belastingen op vastgoed, maar dat proces wordt nu getraineerd door Salvini. Net als zijn voorgangers hebben gemerkt is hervormen in Italië niet eenvoudig. Het grootste risico op korte termijn is dat de populisten in de Italiaanse politiek een meerderheid krijgen, die voor nieuwe onrust in Europa zal zorgen.
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
De Amerikaanse dollar is gedaald tot het laagste niveau van de afgelopen drie maanden, dat is goed voor financiële activa buiten de VS.
Meer lezenReal assets uit de gratie, het verkrappende beleid van de afgelopen jaren raakt nu ook de verzamelaars van spullen.
Meer lezenLeveraged loans versus high yield, beide categorieën zijn onderdeel van de non-investment grade categorie, maar er zijn verschillen.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek