Cross

Stijgende waarderingen en stijgende rentes

september 11, 2023

 • Waarderingen lopen op door zachte landing

 • Rente stijgt nu kans op recessie afneemt 

 • Combinatie van stijgende rentes en stijgende waarderingen drukt beurs

 • ECB krijgt minder ruimte dan de Fed

 • Een defensieve positionering met aandacht voor private markten

Basisscenario voor veel beleggers is nog altijd de zachte landing. Dat is een ideaal scenario ten opzichte van de angst voor stagflatie van nog geen jaar geleden. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Kenmerk van een zachte landing is namelijk dat de groei afzwakt, zonder dat er sprake is van een recessie. Die afzwakkende groei zorgt er voor dat de bedrijfswinsten de afgelopen kwartalen niet zijn gestegen. Omdat de koersen wel zijn opgelopen is de aandelenmarkt duurder geworden.

 

De afgenomen kans op een recessie heeft tot gevolg dat de rente is gestegen. Tijdens een recessie staat de economische groei onder druk en daarmee ook de inflatie. Nu is vooral in de Verenigde Staten goed te zien dat de inflatie is afgekomen. Door de inverse rentecurve hebben beleggers al geruime tijd voorgesorteerd op zo’n recessie. Nu de kans daarop in snel tempo kleiner is geworden, stijgt ook de lange rente.

 

De combinatie van stijgende waarderingen en stijgende rentes is geen gunstige. Op een gegeven moment zal de rente dalen wanneer de economische groei tegenvalt als gevolg van het krappe monetaire beleid. De markt rekent nu op maart volgend jaar als het moment van de eerste renteverlaging. In de tussentijd is de beurs kwetsbaar voor financiële ongelukken, waardoor diezelfde rente mogelijk eerder verlaagd zou kunnen worden. Het goede nieuws is dat de beurs inmiddels wel minder euforisch is dan enkele maanden geleden. 

 

Europa dreigt terug te vallen in het stagflatiescenario. Hier staat ook de economische groei onder druk, maar de inflatie komt vooralsnog uit boven de 5 procent. Dat is onder andere het gevolg van een beperkte flexibiliteit van de Europese economie en de relatief grote overheidssector. Het zorgt er wel voor dat de ECB niet zoveel anders kan dan de rente verhogen, terwijl de Federal Reserve veel meer ruimte heeft.

 

Gelet op de vooruitzichten lijkt een meer defensieve positionering de juiste benadering. Aandelen zijn neutraal gewogen en in de relevante portefeuilles wordt meer ingezet op defensieve sectoren en beleggingen die profiteren van een verbreding van de markt. Daarbij ligt geografisch de nadruk op landen buiten de Verenigde Staten. Ondertussen nemen de mogelijkheden in private markten snel toe. 

 

Jeroen van Lom, CFO/CIO

 

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Nog steeds geen recessie

Nog steeds geen recessie, ondanks alle zogenaamd betrouwbare indicatoren die wijzen op een recessie. De cyclus is nog jong.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.