Cross

Start van de eindejaarsrally

november 6, 2023

 • Dalende rente zorgt voor stijgende koersen

 • Voor het eerst dit jaar stijgen de bedrijfswinsten

 • Na de dalende inflatie, loopt nu de werkloosheid op

 • Zowel aandelen als obligaties bieden een aantrekkelijk rendement

 • Private markten profiteren van onrust

De rentestijging over de afgelopen vier maanden werd veroorzaakt door het uitblijven van een Amerikaanse recessie als gevolg van grote investeringsprogramma’s van de overheid. Daardoor waarschuwde de centrale bank dat de rente langer hoog zou blijven. Door een combinatie van afzwakkende groei, meevallende inflatieontwikkelingen en oplopende werkloosheid is er nu meer vertrouwen dat de volgende rentestap er één omlaag zal zijn. Dit is het signaal waar financiële markten op hebben gewacht. De beursmaand november is goed begonnen.

 

In de Verenigde Staten stijgen de bedrijfswinsten over het derde kwartaal met 3,7 procent. In de drie voorgaande kwartalen was er nog sprake van een bescheiden winstdaling. In Europa en Azië vallen bedrijfsresultaten nog tegen. Door de dalende bedrijfswinsten lopen de waarderingen op. Voor wat betreft de relatieve waardering wordt dit meer dan gecompenseerd door de dalende rente. 

 

De inflatie is dit jaar voortdurend gedaald en ook voor de komende 12 maanden kan de inflatie verder dalen. Inmiddels begint de werkloosheid op te lopen. In de Verenigde Staten staat de werkloosheid op 3,9 procent, het hoogste niveau sinds januari 2022. De gemiddelde werkweek wordt steeds korter, een teken van ontspanning op de arbeidsmarkt. Ook in Europa loopt de werkloosheid nu op. Inflatie en werkloosheid zijn belangrijke indicatoren voor centrale banken en maken hiermee ruimte voor de eerste renteverlagingen.

 

Door de gestegen rente is het winstrendement op aandelen voor het eerst deze eeuw gelijk aan het aanvangsrendement op obligaties. Door de gedaalde inflatie is er ook weer sprake van een positief reëel rendement op beleggingen. Op het moment dat de rente daalt, kan de waardering voor de aandelenmarkt verder omhoog. Seizoensmatig zitten we nu in de relatief gunstige periode van het jaar. Wij zijn vol belegd en hanteren een neutrale weging voor aandelen en een neutrale weging voor obligaties.

 

Onrust op de beurs biedt vaak kansen voor investeerders in private markten. Private equity doet de beste zaken op het moment dat er sprake is van een recessie. Private debt profiteert van de verkrappingspolitiek van centrale banken en de strengere financieringsregels als gevolg van de bankencrisis. In diverse vastgoedmarkten ogen waarderingen veel aantrekkelijker, zeker nu de rentedaling is ingezet.  

 

Han Dieperink, CIO

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Real assets uit de gratie

Real assets uit de gratie, het verkrappende beleid van de afgelopen jaren raakt nu ook de verzamelaars van spullen.

Meer lezen

Leveraged loans versus high yield

Leveraged loans versus high yield, beide categorieën zijn onderdeel van de non-investment grade categorie, maar er zijn verschillen.

Meer lezen

Financiële begeleiding topsporters

Financiële begeleiding topsporters. Voor een goede begeleiding is kennis en expertise nodig, geen hulp van familie of vrienden.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op
   de beurs, investeren in vastgoe

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.