Cross

Start van de eindejaarsrally

november 6, 2023

 • Dalende rente zorgt voor stijgende koersen

 • Voor het eerst dit jaar stijgen de bedrijfswinsten

 • Na de dalende inflatie, loopt nu de werkloosheid op

 • Zowel aandelen als obligaties bieden een aantrekkelijk rendement

 • Private markten profiteren van onrust

De rentestijging over de afgelopen vier maanden werd veroorzaakt door het uitblijven van een Amerikaanse recessie als gevolg van grote investeringsprogramma’s van de overheid. Daardoor waarschuwde de centrale bank dat de rente langer hoog zou blijven. Door een combinatie van afzwakkende groei, meevallende inflatieontwikkelingen en oplopende werkloosheid is er nu meer vertrouwen dat de volgende rentestap er één omlaag zal zijn. Dit is het signaal waar financiële markten op hebben gewacht. De beursmaand november is goed begonnen.

 

In de Verenigde Staten stijgen de bedrijfswinsten over het derde kwartaal met 3,7 procent. In de drie voorgaande kwartalen was er nog sprake van een bescheiden winstdaling. In Europa en Azië vallen bedrijfsresultaten nog tegen. Door de dalende bedrijfswinsten lopen de waarderingen op. Voor wat betreft de relatieve waardering wordt dit meer dan gecompenseerd door de dalende rente. 

 

De inflatie is dit jaar voortdurend gedaald en ook voor de komende 12 maanden kan de inflatie verder dalen. Inmiddels begint de werkloosheid op te lopen. In de Verenigde Staten staat de werkloosheid op 3,9 procent, het hoogste niveau sinds januari 2022. De gemiddelde werkweek wordt steeds korter, een teken van ontspanning op de arbeidsmarkt. Ook in Europa loopt de werkloosheid nu op. Inflatie en werkloosheid zijn belangrijke indicatoren voor centrale banken en maken hiermee ruimte voor de eerste renteverlagingen.

 

Door de gestegen rente is het winstrendement op aandelen voor het eerst deze eeuw gelijk aan het aanvangsrendement op obligaties. Door de gedaalde inflatie is er ook weer sprake van een positief reëel rendement op beleggingen. Op het moment dat de rente daalt, kan de waardering voor de aandelenmarkt verder omhoog. Seizoensmatig zitten we nu in de relatief gunstige periode van het jaar. Wij zijn vol belegd en hanteren een neutrale weging voor aandelen en een neutrale weging voor obligaties.

 

Onrust op de beurs biedt vaak kansen voor investeerders in private markten. Private equity doet de beste zaken op het moment dat er sprake is van een recessie. Private debt profiteert van de verkrappingspolitiek van centrale banken en de strengere financieringsregels als gevolg van de bankencrisis. In diverse vastgoedmarkten ogen waarderingen veel aantrekkelijker, zeker nu de rentedaling is ingezet.  

 

Han Dieperink, CIO

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.