Cross

Start Amerikaanse presidentsverkiezingen

januari 13, 2024

Start Amerikaanse presidentsverkiezingen

Voor Donald Trump is het bijna onmogelijk om komende week bij de eerste voorverkiezingen in Iowa nog positief te verrassen. Volgens de laatste peilingen krijgt Trump 51 procent van de stemmen in Iowa, op geruime afstand gevolgd door Ron DeSantis en Nikki Haley (voorheen ambassadeur van Trump bij de Verenigde Naties). Eigenlijk gaat het om de plekken twee en drie. Als Haley DeSantis in kan halen, kan ze misschien ook goed scoren bij de voorverkiezingen in New Hampshire volgende week, of anders opgaan voor de volgende vice-president.

Extreem slecht weer Iowa

Het risico bij de grote voorsprong van Trump is dat een deel van de kiezers op Trump niet komt opdagen, waardoor zijn voorsprong in de praktijk minder groot is dan op basis van de peilingen. Daarbij komt dat het extreem slecht weer is in Iowa (-29 graden Celsius), niet het moment om te gaan stemmen als de uitslag toch al vast lijkt te staan.  Als Trump daarentegen in Iowa en New Hampshire met een grote voorsprong weet te winnen, dan zijn effectief de voorverkiezingen voorbij. Inmiddels heeft Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, zich al teruggetrokken. Mocht Trump niet overtuigend winnen, dan is het wachten op de voorverkiezingen in South-Carolina in februari of tot Super Tuesday (5 maart 2024, in totaal 15 staten)

presidentsverkiezingen

Trump goed voorbereid

Het grote verschil voor Trump tussen deze verkiezingen en de vorige verkiezingen is dat alles tot in detail is voorbereid door het Trump-kamp. De vorige keer geloofde Trump lange tijd zelf niet dat hij president van de Verenigde Staten zou worden, nu wordt niets aan het toeval overgelaten. Dat terwijl ook DeSantis al zijn kaarten op Iowa heeft gezet. Hij is in veel counties van Iowa geweest en heeft ook de steun van de lokale gouverneur.

De christelijke stem geeft de doorslag

Ten minste twee derde van de Republikeinen in Iowa bestaat uit kerkgaande christenen. De vorige keer won Trump in Iowa niet, onder meer omdat hij drie keer getrouwd is geweest. Toen won Ted Cruz. Nu krijgt Trump veel steun van christenen, onder meer door zijn rol bij de afschaffing van Roe vs Wade doordat hij drie conservatieve rechters bij het Hooggerechtshof kon benoemen. Alleen geven dit keer de kerkelijke leiders in Iowa de voorkeur aan DeSantis. Overigens waren er bij de voorverkiezingen van de Democraten de laatste keer in Iowa maar liefst drie kandidaten die meer stemmen kregen dan Biden. Dit jaar houden de Democraten de eerste voorverkiezingen op 3 februari in South Carolina, dus niet in Iowa.

presidentsverkiezingen

Mogelijk derde kandidaat

Het aantal Republikeinse kandidaten is in de afgelopen maanden afgenomen. Op dit moment doen Ramaswamy en Hutchinson nog mee, hoewel ze in de peilingen minder dan 1 procent van de stemmen krijgen. Als ze in de voorverkiezingen inderdaad minder dan 1 procent van de stemmen krijgen, is de kans groot dat ze het bijltje er bij neer zullen gooien. Op moment dat duidelijk is dat Trump het tegen Biden zal moeten opnemen, neemt de kans toe dat er een derde (onafhankelijke) kandidaat zoals Bobby Kennedy Jr. of Joe Manchin zich aan de race zal toevoegen. Twee derde van de Amerikanen heeft eerder gesteld dat ze zowel Trump als Biden niet zien zitten.  Volgens de Democraten zal zo’n derde kandidaat er alleen maar voor zorgen dat Trump gaat winnen. Tegelijkertijd zal dit in de tweede helft van dit jaar voor meer onzekerheid kunnen zorgen met een zwakkere dollar en een hogere Amerikaanse rente tot gevolg, ondanks het feit dat zo’n ontwikkeling op lange termijn wellicht goed nieuws is voor de Amerikanen.

Effect herverkiezing Trump op monetair beleid

Op het moment dat Trump voor de tweede keer president wordt, dan zal hij de tijdelijke belastingverlagingen van 2017 die in 2025 aflopen waarschijnlijk verlengen. Overigens zal Biden al snel in de verleiding komen om ook de belastingen te verlagen. Dat betekent opnieuw een sterke fiscale impuls voor de Amerikaanse eocnomie. Sinds de Grote Financiële Crisis is het monetaire beleid in de VS tegengesteld aan het fiscale beleid, terwijl daarvoor dit beleid altijd synchroon liep. Mogelijk is dit een gevolg van de vergaande polarisatie, maar daarin is de VS bepaald niet uniek.

polarisatie

Toch nog renteverhogingen

Aangezien het er nu al naar uitziet dat de Amerikaanse economie eerder aan kracht wint, dan opstoomt richting een recessie, kan zo’n extra impuls na de verkiezingen ervoor zorgen dat de Fed gedwongen wordt om de rente te verhogen, vergelijkbaar met de renteverhogingen van Paul Volcker in 1981. Dat betekent dus een ruim fiscaal beleid in combinatie meteen krap monetair beleid. Niet goed voor de aandelenmarkt. Voorlopig zitten we echter nog in de fase dat zowel economische groei als inflatie kunnen meevallen ten opzichte van de verwachtingen. Dat wil zeggen dat de economische groei hoger uitkomt ten opzichte van de verwachtingen en inflatie lager uitkomt dan de verwachtingen. Maar ook hier kunnen de Amerikaanse presidentsverkiezingen een rol gaan spelen.Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Auréus Rotterdam: “Iedere cliënt heeft een eigen verhaal, dat maakt ons werk zo mooi en afwisselend.”

Rotterdam is de meest ondernemende stad van Nederland. Veel van de cliënten van Auréus zijn ondernemers. Het spreekt dus voor

Meer lezen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.