Cross

SRI & Impact beleggen bij Auréus

juli 16, 2020

Maatschappelijk verantwoord beleggen

De ambitie om maatschappelijk verantwoord te ondernemen is bij Auréus altijd aanwezig geweest. Omdat de Auréus Group de afgelopen tijd flink druk is geweest om een nieuwe invulling te geven aan haar beleggingsbeleid, willen we nu één van de vier beleggingsconcepten met jullie delen. We maken met één portefeuille een vertaalslag richting maatschappelijk verantwoord ondernemen en bieden onze cliënten de mogelijkheid om te beleggen in een Social Responsible Investing (SRI) portefeuille. In deze nieuwsbrief lichten we deze maatschappelijk verantwoorde variant toe.

Op dit moment spelen er meerdere, grote problemen in de wereld die de totale maatschappij raken. Het zijn verschillende crisissituaties die grotendeels met elkaar samenhangen. Eén van de belangrijkste en grootste problemen is de klimaatcrisis, met direct daaraan gekoppeld de milieucrisis en de energiecrisis. Verder is er onder andere sprake van een voedselcrisis, een watercrisis en een gezondheidscrisis. Veel ondernemers zijn succesvol omdat ze voor hun klanten of voor hun omgeving een probleem oplossen. Wanneer u belegt in bedrijven die een oplossing bieden voor één of meer van deze crises, heeft dit een positieve maatschappelijke impact ten gevolg. Elke belegging heeft natuurlijk impact op de maatschappij, positief of negatief. U mag ervan uitgaan dat een belegging die bijdraagt aan de oplossing van een maatschappelijke crisis, altijd een positieve impact heeft.

Steeds meer beleggers vinden het belangrijk om hun ”carbon footprint” te verkleinen, bijvoorbeeld door vermindering van CO2-uitstoot. Om de “water footprint” te verkleinen is het reduceren van het verbruik van water een goed voorbeeld. Overheden juichen deze manier van ondernemen wereldwijd steeds meer toe en sturen bedrijven de maatschappelijk verantwoorde richting op door hun beleid aan te passen. Bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen worden beloond door gunstige regelingen en bedrijven die, direct of indirect, schade aanrichten aan onze leefomgeving, worden ontmoedigd om dit te doen. Zo heeft de Nederlandse overheid het beleggen in controversiële wapens als landmijnen en clusterbommen, inmiddels verboden. De afgelopen decennia is er steeds meer aandacht voor vormen van beleggen waarin ook de effecten op milieu en maatschappij worden meegenomen. Vaak valt dan de term ‘ESG-beleggen’, waarbij ESG staat voor: Environmental, Social & Governance. Men kijkt bij deze vorm van beleggen naar milieucriteria, sociale criteria en criteria op het gebied van goed en gezond ondernemingsbestuur. Door het recente marketingsucces van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, is de populariteit van ESG-beleggen in een stroomversnelling terechtgekomen. Nederland mag worden beschouwd als een voorloper op het gebied van ESG-beleggen. We staan nog aan het begin van deze trend maar kunnen al voorspellen dat er steeds meer geld wordt geïnvesteerd in bedrijven die voldoen aan deze maatschappelijk verantwoorde criteria.

Beleggers die nog een stap verder gaan dan alleen het toepassen van de gewone ESG-criteria, hanteren vaak ook nog de SRI-criteria. SRI staat voor: Socially Responsible Investing. Bij het toepassen van SRI-criteria wordt slechts belegd in de top-25% van de beste bedrijven en op basis van ESG-cirteria wordt nog geen 10% van alle bedrijven uitgesloten; deze combinatie wordt ook wel ‘best-in-class principe’ genoemd. Dat zijn dus de aandelen die zowel profiteren van het verwachte overheidsbeleid als van de te verwachten toestroom dankzij het succes van de SDG’s.

De SRI-Impact portefeuille van Auréus bestaat uit de beste duurzame bedrijven met daaromheen satellieten die elk een specifiek maatschappelijk probleem of crisis proberen op te lossen. Resultaat is een portefeuille met aanwijsbare en meetbare maatschappelijke resultaten die in financieel opzicht profiteert van deze structurele trends.

Gerelateerde artikelen

Auréus Rotterdam: “Iedere cliënt heeft een eigen verhaal, dat maakt ons werk zo mooi en afwisselend.”

Rotterdam is de meest ondernemende stad van Nederland. Veel van de cliënten van Auréus zijn ondernemers. Het spreekt dus voor

Meer lezen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.