Cross

Smallcaps zijn goedkoop

juni 25, 2023

Nu de markt zich aan het verbreden is, kunnen small caps aandelen ook weer meedoen. Veel indexbeleggers beleggen zonder dat ze het weten niet in small caps. Hoewel beleggen in de index vaak gelijk staat aan het kopen van de markt, zijn de indexbouwers zelf niet zo happig op small caps. Een belangrijk kenmerk is namelijk dat small caps niet zo liquide zijn. Het betekent dan ook veel werk voor een relatief klein deel van het totale belegde vermogen. Het maakt het ook lastiger om een index te gebruiken voor een etf of indexfonds. In de meeste indices zijn small caps dan ook niet meegenomen. Die dekken circa 85 procent van de markt af. Pas wanneer er sprake is van een ‘investable market index’ of IMI wordt meer dan 99 procent van de markt afgedekt.

1685465861311

Nu maakt het wel uit welke definitie men hanteert voor een small caps. Large caps zijn aandelen met een marktkapitalisatie van al snel meer dan 10 miljard, maar daaronder zijn het midcaps, smallcaps en zelfs microcaps. Die aandelen worden typisch gezien als meer volatiel dan largecap aandelen, maar zijn door de omvang ook bedrijven die explosief kunnen groeien. Smallcaps zijn regelmatig ook jongere bedrijven die in een fase zitten dat ze niet zo veel dividend kunnen uitkeren. Verder zijn small caps vaak goedkoper dan large caps.

chart7-v2

Voor de financiering van het bedrijf bewegen small caps zich ook op andere markten dan largecaps. Large caps hebben vaak een stabiele kasstroom, veel verschillende activiteiten en een bepaald track record, allemaal zaken die helpen bij het krijgen van een financiering. Small caps financieren is lastiger, al nemen de verschillen wel af.  In de afgelopen jaren is er veel gewijzigd. Door de komst van bijvoorbeeld de cloud is de kapitaalbehoefte van smallcaps minder groot dan voorheen, terwijl ze zonder grote investeringen veel beter kunnen concurreren met large caps. Verder is de toegang tot private equity nu veel eenvoudiger dan 10 of 15 jaar geleden. Bovendien hebben grote organisaties ook veel nadelen waaronder een gebrek aan flexibiliteit en onvoldoende focus op innovatie. Door deze ontwikkeling is de smallcap-strategie in de praktijk veel groter dan wat er aan smallcaps op de beurs genoteerd staat. Veel van de smallcaps gaan helemaal niet meer naar de beurs, de kloppen voor geld aan bij private equity. Dat is sneller, eenvoudiger en vaak ook nog goedkoper.

RNZL33U2BNHTFH7MHT242GTMUE.png

De discount van smallcaps ten opzichte van largecaps is de afgelopen jaren sterk opgelopen. De verschillen zijn zelfs extreem nu de marktkapitalisatie van Apple groter is dan de hele Russell 2000 index. In theorie zijn smallcaps gevoeliger voor de economie en dankzij de meest verwachte recessie ooit op komst was de belangstelling voor smallcaps klein. In de praktijd blijft er weinig over van de underperformance van smallcaps in moeilijke tijden. Het zijn juist de largecaps die het moeilijk hebben tijdens een recessie, zeker nu die recessie al volledig verdisconteerd lijkt te zijn in de lage waarderingen voor smallcaps. Een andere factor die wel een rol speelt bij smallcaps is de liquiditeit van centrale banken en daar krimpt de geldhoeveelheid, maar is er wel zicht op een versoepeling. Verder kan de underperformance van small caps worden verklaard doordat ze minder goed zijn in het verhogen van prijzen. Die pricing power is vaak voorbehouden aan grote ondernemingen. Echter, de inflatie daalt al meer dan een jaar, dus dit relatieve nadeel is aan het verdwijnen. Als daarnaast ook de monetaire liquiditeit wordt versoepeld, wordt het tijd voor smallcaps om beter te presteren dan de markt.

np-fig2

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Omgaan met familievermogen

Auréus Family is een gerenommeerd multi-family office. In 2001 zijn wij ontstaan uit de vraag van een kleine groep vermogende relaties

Meer lezen

Cliënt aan het woord: Antoinet van Bussel

“Het helpt om als vrouw in een mannenwereld een beetje pit te hebben”   Na een groot deel van haar

Meer lezen

Marktontwikkelingen: een goede start

Het eerste kwartaal zit er op en het beursjaar 2024 is goed begonnen. Per saldo staat de wereldindex, inclusief opkomende

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.