Cross

Sentiment schiet door

februari 18, 2024

Sentiment schiet door

De krachtige rally zet nieuwe records neer

De eindejaarsrally die eind oktober vorig jaar begon is nu zestien weken oud. De S&P 500 index is in die relatief korte periode met meer dan 20 procent gestegen, iets wat deze index nog niet eerder heeft gepresteerd. De AEX blijft daar enkele procenten bij achter, maar is dankzij het zware gewicht in technologie-aandelen één van de betere Europese beurzen. Wat een verschil met oktober 2022, nu bijna anderhalf jaar geleden. In een paneldiscussie met andere banken en vermogensbeheerders bleek Auréus toen de enige vermogensbeheer met een positieve visie op de aandelenmarkt, terwijl we niet al te lang daarvoor ook in het kamp van de pessimisten zaten. Als iedereen echter denkt dat de beurs daalt, kan dat een reden zijn om wat optimistischer te worden. Nu is echter het omgekeerde het geval. In de afgelopen maanden zijn de collega’s die in oktober 2022 een negatieve visie hadden ook optimistisch geworden.

Sentiment schiet door

Chinees sentiment spiegelbeeld

Het sentiment op de westerse beurzen is een exact spiegelbeeld van de stemming ten aanzien van de Chinese aandelenmarkt. Wat de Chinese overheid ook doet, niemand lijkt meer in China te willen beleggen. Morgen gaat de Chinese beurs voor het eerst weer open na de nieuwjaarsviering. Het jaar van de draak is begonnen. Tijdens de nieuwjaarsviering zijn 474 miljoen Chinezen op reis gegaan, een stijging van 34 procent ten opzichte van vorig jaar en 19 procent ten opzichte van 2019. Toeristen spendeerden dit jaar ongeveer 89 miljard dollar, een stijging van 47 procent ten opzichte van een jaar geleden en 9 procent meer dan in 2019. Vooralsnog blijven westerse beleggers aan de kant staan, die kopen liever aandelen van Franse luxemerken, waardoor men indirect toch profiteert van de ontwikkelingen in China.

Wachtend op Nvidia

Bedrijfscijfers zijn beter dan verwacht, ook omdat de economie sterker groeit dan verwacht. Het belangrijkste cijfer dit seizoen zijn de resultaten van Nvidia komende woensdag. De markt is zo positief, inclusief de positionering dat steeds meer mensen geloven dat er een koerscorrectie zal volgen op de resultaten. De winst zal naar verwachting met 700 procent stijgen ten opzichte van een jaar eerder en klanten van Nvidia hebben recent nog aangegeven dat ze erg veel zullen investeren in kunstmatige intelligentie, inclusief de chips van Nvidia. Het aandeel Nvidia staat alleen dit jaar al 50 procent hoger. Ten opzichte van de start in de eindejaarsrally eind oktober vorig jaar staat het aandeel zelfs 80 procent hoger.

Ingrediënten voor verdere hype aanwezig

Het mag duidelijk zijn dat het sentiment aan het doorschieten is richting euforie. Het dilemma is alleen dat beurzen veel langer extreem optimistisch kunnen zijn dan extreem pessimistisch. Met andere woorden: een piek in de euforie is moeilijk te voorspellen. Bovendien was eind vorig jaar al duidelijk dat alle ingrediënten voor een hype aanwezig waren. Er was sprake van een forse paradigmaverschuiving in de economie genaamd (generatieve) kunstmatige intelligentie. Het potentieel van deze technologie is zo veelbelovend dat er sprake is van een grote potentie in de verre toekomst. Dit is ook bepaald geen speeltje van uitsluitend techbeleggers. Elke belegger wordt met de Mag 7 geconfronteerd. Het gewicht van deze zeven bedrijven is gelijk aan de helft van de Nasdaq, 30 procent van de S&P 500. De Amerikaanse aandelenmarkt is meer dan 70 procent van de wereldindex.

Waardering nog niet extreem

De Mag 7 worden gezien als defensieve aandelen, als een veilige haven en een prima alternatief voor staatsobligaties. Tot slot is er de vierde voorwaarde voor wat betreft liquiditeit. Dit is vooral een belofte voor de toekomst. Nu zorgt de geldstroom richting de Mag 7 juist voor een grote dispersie op de aandelenmarkt. Om de Mag 7 te kunnen kopen, moet er ook wat worden verkocht.  Dat zorgt aan de andere kant voor koersdruk en nog meer druk om vooral de Mag 7 te overwegen. Verder is er voor deze grote bedrijven wel voldoende krediet beschikbaar, getuige de kredietopslagen van slechts 86 basispunten op investment grade, het laagste niveau post-corona. Zonder de sterke groei van indexbeleggen zou er geen Mag 7 zijn. Toch is de waardering nog niet doorgeschoten richting de piek in vorige hypes. Het probleem met analisten is dat ze altijd een soort evenwichtskoers in hun hoofd hebben, maar dat de markt er in een hype alles aan doet om iedereen, ook de analisten, in hun hemd te zetten.

Smalle markt

De markt is net als vorig jaar erg smal. De top 5 aandelen is goed voor 75 procent van de prestatie van de S&P 500 dit jaar. De top 3 binnen de technologie is zelfs goed voor 90 procent van de stijging van de Amerikaanse technologiesector dit jaar. Sinds maart 2009 is de markt niet meer zo smal geweest. Deze hype heeft vele voorbeeld in de geschiedenis, beginnend met de Tulpenmanie, de Zuidzeebubbel in Mississippi, de Dow Jones in de ‘roaring twenties’, goud in de jaren zeventig, Japan in de jaren tachtig, internet in de jaren negentig, China in het eerste decennium van deze eeuw en de grote obligatiebubbel tussen 2014 en 2020. En dan is er ook nog crypto, FAANG etc.

Uber-Goldilocks

Economisch kan het niet veel beter gaan. De aandelenmarkt staat op een all-time-high. Er is sprake van volledige werkgelegenheid en de Amerikaanse economie groeit nominaal met meer dan 5 procent. Niet echt het moment om de rente te verlagen, maar de Federal Reserve belooft dit wel. Later dit jaar komt er een Amerikaanse president die onder het motto ‘America First’ de economie best nog wel enkele impulsen wil geven. Het moment is gekomen dat er nu ook sprake is van een reële koopkrachtstijging, al zorgt de hoge productiviteit als gevolg van kunstmatige intelligentie ervoor dat de loonkosten per eenheid product dalen. Deze centrale bankiers hebben de inflatie onder controle gekregen zonder dat er sprake is van een recessie en dat moet toch goed nieuws zijn voor de toekomst. Oh ja, en Europa dan. Er zijn voldoende redenen voor de ECB om eerder de rente te verlagen dan de Fed, maar kennelijk heeft de ECB toch liever en recessie. Een recessie die de muntunie opnieuw op het spel zal zetten. Dan toch liever Azië.

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.