Cross

Semiconductorsupercyclus 3.0

mei 11, 2024

Semiconducorsupercyclus 3.0

De omzet van TSMC is in april met maar liefst 60 procent gestegen tot 7,3 miljard dollar door de vraag naar semiconductors voor AI-toepassingen. TSMC is nog altijd de grootste foundry (een bedrijf dat chips maakt voor derden) ter wereld. In maart groeide de omzet met 34 procent. De in omzet tweede (pure) foundry in de wereld is sinds vorige week SMIC dat nu groter is dan GlobalFoundries en UMC. Ook Samsung is kleiner voor wat betreft de productie voor derden, maar is inclusief de eigen toepassingen nog groter. Overigens produceert sinds kort ook Intel voor derden en is daarmee even groot als Samsung. Ook Tokyo Electron verhoogde vorige week de verwachtingen op basis van de toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. SK Hynix gaf vorige week aan dat haar fabrieken tot eind volgend jaar op volle capaciteit draaien.

Semiconductorsupercyclus 3.0

Meer fabrieken

De sterke vraag naar chips zorgt ervoor dat er behoorlijk wordt geïnvesteerd in nieuwe fabrieken. Die investeringen zijn ook een gevolg van de Chips and Science Act, waarmee er meer dan 100 miljard dollar beschikbaar voor nieuwe fabrieken in de Verenigde Staten. In China groeit het aantal fabrieken nog sneller. Daar worden op dit moment 30 nieuwe fabrieken gebouwd. Chinese fabrieken kunnen geen gebruik maken van de nieuwste fabrieken en maken voor chips voor consumentenelektronica, auto’s en ook militaire systemen. Overigens importeert China ook veel chips, de waarde daarvan is groter dan de totale olie-import. Dat komt door de sterke groei van de Chinese auto-industrie. Komende week wil Biden die groei beteugelen door de importheffing op Chinese elektrische auto’s te verhogen van 25 procent naar 100 procent.

Semiconductor

Semiconductorsupercyclus 3.0

Er is al geruime tijd sprake van een supercyclus in semiconductors. De laatste grote dip was tijdens de Grote Financiële Crisis. Daarvoor waren chipsfabrieken vooral afhankelijk van de vraag naar PC’s, maar door de komst van de iPhone is daar een veel grotere markt bijgekomen. Na de Grote Financiële Crisis kwamen daar zaken bij als cloud computing, internet-of-things, gaming en natuurlijk kunstmatige intelligentie. Ook zitten er in een elektrische auto’s tegenwoordig veel meer chips dan in fossiel aangedreven auto’s. En dan is er nog al die apparatuur om Bitcoin te minen. De vraag naar chips is daardoor veel meer divers en in plaats van één cyclus is er sprake van meerdere cycli die samen een supercyclus vormen. Zelfs in oorlogen spelen chips een steeds grotere rol.  Kunstmatige intelligentie is echter de laatste grote impuls en omdat bij AI meer altijd beter is, zijn er voorspellers die ervan uitgaan dat deze markt in de komende jaren zal vertienvoudigen.

Overcapaciteit in de toekomst

Nu zowel China, de Verenigde Staten als Europa vol inzetten op meer fabrieken, neemt de kans toe dat er in de toekomst sprake zal zijn overcapaciteit. De capaciteit wereldwijd zal in 2032 zijn verdrievoudigd. De mensen van TSMC hebben al aangegeven dat chips die worden geproduceerd in de VS of in Europa minimaal 50 procent duurder zijn dan vergelijkbare chips uit Azië, maar er spelen natuurlijk grotere belangen. Op het gebied van high-end chips zijn er feitelijk maar twee partijen: TSMC met 70 procent marktaandeel en Samsung met 30 procent marktaandeel. Met name op dat gebied wil de VS groeien en het heeft TSMC dan ook kunnen overhalen om een 2 nanometer fabriek in de VS te bouwen. Voordat al deze fabrieken ook daadwerkelijk gaan produceren, zijn we nog wel enkele jaren verder. Bovendien stijgt ook dan de vraag zo mogelijk nog sneller dan het aanbod.

Conclusie

Chipsbedrijven zijn vanwege het vermeende cyclische karakter lange tijd lager gewaardeerd dan bijvoorbeeld softwarebedrijven. Tegelijkertijd vormen deze chips in meerdere opzichten de kern van de AI-revolutie en daaraan is het ook te danken dat dit segment een inhaalslag heeft gemaakt, al zijn waarderingen niet overdreven hoog (mits uiteraard de groeiverwachtingen  worden waargemaakt of overtroffen).

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.