Cross

Sell in May

juni 2, 2024

Sell in May

Mei was een positieve maand voor aandelen, al was de laatste week van mei de beurs per saldo vlak. Aan de ene kant steeg de rente in de Verenigde Staten, ook omdat Neel Kashkari van de Federal Reseve Bank of Minneapolis dinsdag aangaf dat de beleidsrente ook omhoog kan. Daar voegde hij wel aan toe dat de kans daarop klein was, maar dat is toch meer dan Powell die een renteverhoging enkele weken daarvoor uitsloot. Tegelijkertijd worden de winstverwachtingen van bedrijven naar boven bijgesteld en wordt er volop geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie. Komende week gaat de ECB de rente verlagen, maar de week daarop (11 en 12 juni) zal de Fed de rente onveranderd houden. De Fed zal op zijn vroegst in september de rente verlagen. Markten reageren vaak positief op de eerste renteverlaging.Sell in May

Lies, damn lies, and statistics

Door de zwakke laatste beursweek van mei komt automatisch de vraag naar voren of het tijd is om afscheid te nemen en te wachten tot het najaar om weer in te stappen. Statistisch zijn de wintermaanden betere beursmaanden dan de zomermaanden. Het gezegde is immers ‘Sell in May and go away, but remember to come back in September’. Nu kan daar eenvoudig de uitspraak van Benjamin Disraeli tegenover worden gezet: ‘There ar lies, damned lies, and statistics’, maar dat is wellicht wat flauw. Het Sell-in-May-gezegde komt van de tijd dat Britse beurshandelaren in zomer naar hun zomerverblijf vertrokken en de handel vrijwel stil lag. Dat fenomeen is wel verdwenen, maar de statistiek is weliswaar minder sterk, maar nog altijd aanwezig. Het betekent echter niet dat beleggers in de zomer geen rendement maken, alleen is statistisch gezien dat rendement lager dan in de wintermaanden.Sell in May

Verschil gemiddelde of mediaan

Er is een verschil of je het gemiddelde neemt van de historische rendementen of de mediaan (de doorsnee). In de meeste jaren is het rendement in de zomerperiode namelijk positief, alleen zijn er in de afgelopen decennia echte grote negatieve uitschieters geweest waarvan het merendeel van de koersdaling verliep in het derde kwartaal. Beide keren was dat een daling van circa 50 procent voor de wereldindex. De eerste was het uiteenspatten van de dotcomzeepbel, de tweede de Grote Financiële Crisis.

Deflatie-correctie of Inflatie-correctie

Het verschil met die twee keer is dat toen deflatie een probleem was en dat centrale banken veel dieper moeten gaan om de boel te stabiliseren. Daar waar een door deflatie veroorzaakte correctie zorgt voor een halvering van de koersen, is dat bij een door inflatie veroorzaakte correctie typisch zo’n 30 procent. Zo’n correctie van 30 procent hebben dit keer niet gezien, maar wellicht wel in tijd gezien de duur van de correctie. De bodem van deze door inflatie veroorzaakte correctie viel zoals gebruikelijk samen met het hoogtepunt in de inflatie (oktober 2022).

Presidentscyclus met zomerrally

Dan is er nog een statistische uitzondering. Naast de jaarlijkse cyclus is er ook de vierjaarlijkse cyclus die samenhangt met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Niet alleen is het verkiezingsjaar meestal een goed jaar voor aandelen, er is in de zomer vaak ook sprake van een koersrally. Tussen mei en oktober was er in 19 van de 22 verkiezingsjaren sprake van rally (voor de statistici is dat 86 procent van de gevallen, met een gemiddelde stijging van 6,2 procent). In verkiezingsjaren stijgt de (Amerikaanse) beurs gemiddeld met 1,5 procent in juni, 1,9 procent in juli en 3,0 procent in augustus. Voeg daarbij de statistiek van de eerste renteverlaging en statistisch (tot de deur) lijkt een zomerrally gegarandeerd.

Veroordeling Trump

Het presidentiële effect is dit jaar waarschijnlijk sterker dan in vorig jaren. Trump is vorige week veroordeeld en het is onduidelijk wat het effect is op zijn kansen op het presidentschap. Aan de ene kant zorgt dit er kennelijk voor dat er meer geld stroomt naar de verkiezingskas, aan de andere kant kan dit mensen die nog twijfelen doen besluiten om toch maar niet op Trump te stemmen. De vorige keer viel het hoogtepunt op de verkiezingsdag zelf, maar door dit soort zaken kunnen de verschillen tussen de kandidaten dit keer zo groot zijn dat de markt al ruim voor de verkiezingen de uitslag zal verdisconteren. Trump hoort zijn straf enkele dagen voor de zo belangrijke Republikeinse conventie waarna hij officieel de kandidaat zal zijn van de Republikeinen.

Fundamentele ontwikkeling

Naast de maand van het jaar, het moment van de eerste renteverlaging en wie de volgende president wordt van de Verenigde Staten is er ook nog zoiets als de fundamenten. De Nasdaq ging afgelopen week voor het eerst door de 17.000 punten vanwege de voorspoedige ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, vanzelfsprekend naar aanleiding van de resultaten van Nvidia een week eerder. De presentatie van Nvidia (verkrijgbaar op de website) lijkt veel op de presentatie van Cisco uit 1995 (The internetworking takes off). Er zijn meer parallellen met de jaren negentig, de zachte landing, de rente die langer hoog bleef en de hoge groei van de productiviteit. Ook toen waren er zomerrally’s, dat noemde we toen de Campinghausse, maar de Aziëcrisis en de LTCM/Rusland crisis zorgde ook voor tussentijdse correcties (in het derde kwartaal) waaraan meer dan ooit het label ‘buy the dip’ kon worden gehangen.

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.