Cross

Scenario’s voor een vervolg

juni 30, 2024

Scnario's voor een vervolg

Nog altijd zitten we in het scenario van een zachte landing. Twee jaar geleden leek de kans op zo’n zachte landing klein. Het overgrote deel van de markt rekende toen op een recessie. Het deel wat niet rekende op een recessie ging vaak uit van een verdere economische oververhitting met de bijbehorende inflatie. Enkele doemdenkers ging zelfs uit van het stagflatiescenario van de jaren zeventig. Waar twee jaar geleden de kans op een zachte landing als bijzonder klein werd gezien, is dit inmiddels voor veel partijen het basisscenario. Naarmate dit voor meer mensen een basisscenario werd, stegen de koersen. Wat dat betreft is het potentieel op een nog beter scenario vanaf dit punt beperkt Toch zijn er – zeker op wat langer zicht – nog altijd ronduit positieve scenario’s te schetsen. Scenario’s die in potentie nog altijd kunnen ontaarden in een hype. De kansen op een recessie of een systeemcrisis op korte termijn lijken klein.

Scenario's voor een vervolg

Uber Goldilocks

In het verlengde van het zachte landing scenario ligt de huidige omgeving die te kenmerken valt als Uber-Goldilocks. De groei is sterker dan verwacht en dat kan worden gecombineerd met een dalende inflatiepercentages (desinflatie). Dat mag ook in de tweede helft van dit jaar worden verwacht. Dat is een positievere ontwikkeling dan tijdens het sprookje van Goudhaartje in de jaren negentig. Toen moest alles precies goed zijn, nu is alles beter dan verwacht.  Het enige gevaar (maar tegelijkertijd ook een kans) is dat er sprake is van een hype. In zo’n hype stijgen koersen sterk, maar dat heeft als keerzijde dat ze daarna weer even snel dalen. Waarschijnlijk is het aandeel Nvidia wel te kenmerken als een hype (gezien de ontwikkeling van de afgelopen jaren), maar een hype is normaal gesproken groter dan één aandeel, waarvan een belangrijk deel van de stijging ook gedragen wordt door verbeterde omzet- en winstvooruitzichten.

De ingrediënten voor zo’n hype zijn nog altijd aanwezig. Er is sprake van een paradigmaverschuiving in de economie als gevolg van de komst van generatieve kunstmatige intelligentie, het gaat om grote beloftes in de verre toekomst, steeds meer beleggers bijten zich al dan niet gedwongen door performance vast in deze strategie die wordt aangejaagd door de sterke verbetering van de liquiditeit.

Een recessie of een systeemcrisis

De kans op een recessie lijkt klein. Niet alleen omdat we relatief vroeg in de cyclus zitten, maar ook omdat er al jaren eigenlijk onvoldoende is geïnvesteerd. Een recessie is vaak een antwoord op een periode waarin de bomen tot in de hemel lijken te groeien, een periode van te hoge investeringen. Nu hoeven excessen die in zo’n periode ontstaan niet weggewerkt te worden, simpelweg omdat ze er niet zijn. Er is een tekort aan miljoenen wonen, er moet fors worden geïnvesteerd in infrastructuur, de energietransitie vraagt om hoge investeringen en bedrijven moeten investeren vanwege de digitale transformatie. We staan eerder aan het begin van een langjarige opgaande fase in de cyclus dan aan het eind. Daarnaast waren er een jaar geleden problemen in met name het Amerikaanse financiële systeem, maar dankzij de instrumenten die zijn ontwikkeld gedurende de Grote Financiële Crisis is dat probleem grotendeels onder controle. Zelfs de excessen op het gebied van commercieel vastgoed worden aangepakt.

Geopolitieke invloed op scenario’s

Het jaar 2024 is het jaar van de verkiezingen. Mogelijk dat de uitkomst van die verkiezingen een grote invloed krijgt op de mogelijke scenario’s. De verkiezingen in Frankrijk kunnen potentieel zorgen voor grote veranderingen in Frankrijk en zelfs ver daarbuiten. Het voortbestaan van de euro en de Europese Unie staan uiteindelijk op het spel. Verder kunnen de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgen voor een verdere polarisatie binnen de Verenigde Staten. Het resultaat is wel dat politici steeds meer de kiezer willen behagen. Uiteindelijk moet het allemaal wel worden betaald en een beleid van lagere belastingen en hogere uitgaven zal al snel ten dode zijn opgeschreven als gevolg van de disciplinerende werking van de markt. Dat ging in het Verenigd Koninkrijk onder Liz Truss erg snel, maar kan daarbuiten moeizamer verlopen.

Het verbredingsscenario

Normaal gesproken is er sprake van een smalle markt als de koersen al sterk zijn gestegen en we het einde van de hausse hebben bereikt. Een verbreding van de markt is dan een positief scenario. Nu zou een einde van het thema rondom kunstmatige intelligentie een grotere koersval kunnen inleiden, maar gelukkig lijkt de potentie van kunstmatige intelligentie door beleggers nog altijd te worden onderschat. Alleen Nvidia is tegen de wet van de grote getallen aangelopen, maar andere aandelen in de Magnificent Seven bieden nog voldoende potentie. In een verbredingsscenario blijken er opeens opvallend veel goedkope aandelen, in de Verenigde Staten, maar zeker ook daarbuiten.

Goede fundamenten, maar het gaat om het narratief

Een groeiende wereldeconomie, dalende inflatie en als gevolg daarvan dalende rentes met als resultaat een steeds aantrekkelijker gewaardeerde aandelenmarkt lijkt ideaal voor een vervolg van de positieve beursontwikkeling over de afgelopen kwartalen. Daar komt bij dat tegenover een eventueel Sell-in-May-effect de potentie van een presidentiële zomerrally staat, geholpen door een reeks renteverlagingen. Uiteindelijk is de impact van de fundamenten de afgelopen kwartalen niet zo groot. De markt kiest al meer dan een jaar voor narratief rondom kunstmatige intelligentie. Alleen door in te spelen op het juiste thema kan de markt worden verslagen. Nu heeft de markt de eigenschap om zoveel mogelijk participanten in hun hemd te zetten, dus op het moment dat iedereen het zachte landing-scenario en kunstmatige intelligentie gaat omarmen, dan is het oppassen. 

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.