Cross

Scenario’s inflatielinkers

december 17, 2023

Scenario's inflatielinkers

Duitsland stopt volgend jaar met de uitgifte van inflatie-obligaties. Op dit moment staan er vier Duitse inflatie-obligaties uit voor in totaal 66,25 miljard met een looptijd van 2,5 tot 22,5 jaar. De belangrijkste Europese markten voor inflatie-obligaties zijn Frankrijk, Italië en uiteraard het Verenigd Koninkrijk. Verder is er in de VS een uitgebreide markt met inflatie-obligaties (TIPS). Inflatie-obligaties presteren beter dan vergelijkbare gewone obligatie als de gerealiseerde inflatie hoger uitkomt dan de inflatieverwachting. Dit is geen één-op-één relatie, maar op wat langere termijn hebben inflatie-obligaties geprofiteerd van de hoger dan verwachte inflatie in de afgelopen jaren.

Durf vooruit te kijken

Nu de Federal Reserve aangeeft dat het volgend jaar drie keer de rente gaat verlagen, is de vraag wat dat betekent voor de inflatie. Tot op heden was de Federal Reserve ‘data dependent’ en keek de centrale bank alleen nog naar de gerealiseerde inflatie en de ontwikkeling van de werkloosheid, twee echte ‘lagging’ indicators. Sinds vorige week kan de centrale bank echter ook weer in de toekomst kijken, gelet op de mededeling dat men ruimte ziet om in 2024 drie keer de rente te verlagen. Blijkbaar ziet de centrale bank de inflatie volgend jaar verder dalen richting of zelfs beneden de doelstelling van 2 procent. Gelet op de verschillende indicatoren waaronder de met vertraging doorwerkende huizencomponent, het vertragende effect van de renteverhogingen, de oplopende werkloosheid en de economische groeivertraging kan het zo zijn dat de inflatie doorschiet tot beneden de 2 procent of zelfs uitkomt beneden de 0 procent. Dat terwijl er nog diverse partijen rekenen op hogere inflatieniveaus

scenario's inflatielinkers

Inflatie onder controle zonder recessie

Het opmerkelijk van de aangekondigde renteverlagingen is dat er in de Verenigde Staten nog geen sprake is van een recessie. Dat betekent dus dat de fors opgelopen inflatie onder controle is gekregen zonder dat er een recessie aan te pas kwam. Als centrale bankiers op zo’n relatief eenvoudige wijze de inflatie onder controle kunnen krijgen, zijn waarschijnlijk verschillende risicopremies te hoog, waaronder de risicopremie die onderdeel is van de inflatieverwachtingen. Het risico is dus dat de inflatieverwachtingen in de loop van volgend jaar afkomen. Niet alleen door voortdurende desinflatie, maar ook doordat inflatie kennelijk veel minder een risico is dan voorheen.

Structurele factoren en inflatie

Op wat lange termijn zijn er nog altijd argumenten dat inflatie eerder aan de bovenkant van de verwachtingen uitkomt. Zo gaat op dit moment de babyboomgeneratie met pensioen. Die stoppen met produceren en gaan voortaan alleen nog maar consumeren. Ze hebben jarenlang 1 of 1,5 dag in de week gewerkt voor dat pensioen, maar eindelijk wordt het tijd om deze uitgestelde bestedingen om te zetten in consumptie. Dat betekent dus een einde aan de spaarbubbel van deze generatie. De spaarbubbel maakte het mogelijk dat de schulden opliepen en desondanks de rente kon dalen. Nu zijn de schulden groter dan ooit, maar zal de rente stijgen. Er zijn nog meer zaken die inflatie kunnen veroorzaken, waaronder de energietransitie. Zo zijn er voorzienbare tekorten aan metalen en is er jarenlang onvoldoende geïnvesteerd in de winning van olie.

Stijgende reële rente

Toch is het maar de vraag of de inflatieverwachtingen zullen oplopen of dat er hier juist sprake is van een reële rentestijging. Mogelijk gaan we niet terug naar de relatief lage reële rente pre-Corona, maar moet de reële rente omhoog gelet op al het kapitaal dat nodig is voor bijvoorbeeld infrastructuur en de energietransitie, niet in de laatste plaats in landen als China en India. Daar komt bij dat de potentie van kunstmatige intelligentie potentieel kan zorgen voor een hogere groeivoet van de economie en daar past een hogere reële rente bij.

Inflatie-obligaties beschermen wel tegen stijgende inflatie, maar niet tegen een stijgende reële rentes. Nu is de reële rente op dit moment als gevolg van het krappe monetaire beleid relatief hoog en met een voortdurend dalende inflatie, ziet de centrale bank dus ruimte om ook de reële rente te verlagen. Nu de inflatie voortdurend aan de onderkant verrast, is het zelfs zo dat zonder nominale verlaging van de rente er sprake is van een steeds hogere reële rente. Dus door de inflatiedaling drukt de reële rente steeds zwaarder op de economie. Als de Fed wil terugkeren naar een periode van reflatie, dan moet de Fed zowel de korte als de lange rente beneden de nominale groeivoet van de economie krijgen. Op dat moment dalende schulden als percentage van het BBP.

 

Conclusie

Het risico bestaat dus dat inflatie-obligaties volgend jaar slechter presteren dan gewone obligaties doordat de inflatie voortdurend meevalt ten opzichte van de verwachtingen en dat de risicopremie in inflatiepremie geleidelijk wegsmelt nu centrale bankiers hebben laten zien dat ze de inflatie vrij eenvoudig onder controle kunnen krijgen. Tegelijkertijd kan de reële rente stijgen, maar dat raakt alle obligatie even hard.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Auréus Rotterdam: “Iedere cliënt heeft een eigen verhaal, dat maakt ons werk zo mooi en afwisselend.”

Rotterdam is de meest ondernemende stad van Nederland. Veel van de cliënten van Auréus zijn ondernemers. Het spreekt dus voor

Meer lezen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.