Cross

Saman Groep

januari 15, 2022

Daniël Lodders van Saman Groep: “Het is niet de vraag óf energieneutraal de norm wordt. Het is de vraag wanneer.”

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder. We zien dat meer en meer cliënten geïnteresseerd zijn in onze Social Responsible Investing (SRI) portefeuille: beleggingen die bijdragen aan een betere wereld voor toekomstige generaties. Hierbij speelt de energietransitie een grote rol. Ook bij Auréus denken we na over hoe we als organisatie kunnen bijdragen aan de versnelling van de energietransitie. Maar waar begin je? Welke aanpassingen zijn nodig en waar moet je op letten? In gesprek met Daniël Lodders, algemeen directeur bij Saman Groep.

Saman Groep kent een rijke historie en startte in 1921 als smederij en rijwielhandel in Zierikzee. In de loop der jaren groeide het bedrijf uit tot installatiebedrijf en in 2004 werden de eerste stappen richting duurzaamheid gezet. Daniël: “Toen ik in 2004 afstudeerde deed ik onderzoek naar nieuwe verdienmodellen voor Saman Groep. We weten dat maatschappelijke uitdagingen altijd zorgen voor nieuwe verdienmodellen en in 2004 hadden we net de internetbubbel achter de rug. De eerste tekenen van klimaatverandering werden zichtbaar en ik geloofde dat duurzaamheid wel eens een nieuwe en grote economische drijfveer zou kunnen worden. Ik onderzocht daarom hoe we duurzaamheid konden toepassen op de bestaande business van Saman. Direct na mijn afstuderen ben ik bij Saman Groep gaan werken en heb ik mijn plannen in de praktijk gebracht. Inmiddels ben ik directeur en is Saman Groep specialist op het gebied van duurzame producten zoals zonnepanelen, warmtepompen, laadstations en zonneboilers.” 

Daniël vertelt over de overgang van technisch installatiebedrijf naar specialist in duurzaamheid. Daniël: “We zijn klein begonnen met de eerste warmtepomp en zonnepanelen. We zochten uit hoe die precies werkte, hoe we de pomp moesten installeren en we leerden onderweg wat er anders of beter kon. Dit hebben we steeds verder uitgebreid en al groeiende hebben we het aantal medewerkers en ook onze marketing verder opgeschaald.” De stapsgewijze aanpak van Saman Groep werpt z’n vruchten af en inmiddels is de vestiging in Zierikzee uitgebreid met vestigingen in Noord-Brabant en in Zuid-Holland. Daniël: “We zien dat er in West-Brabant en Zuid-Holland weinig installateurs zijn die ondernemers en particulieren van A tot Z ontzorgen in de verduurzaming van hun panden. We focussen daarom op deze gebieden en ons doel is om in 2025 vier keer zo groot te zijn als in 2020.”

In november 2021 gaf Daniël een presentatie voor cliënten van Auréus. Hier vertelde hij uitgebreid over de aanpak van Saman Groep. Daniël: “We willen duurzaam en comfortabel wonen, leven en werken bereikbaar maken voor iedereen. Dat doen we op twee manieren. Allereerst natuurlijk door middel van de verschillende producten en diensten die we bieden. We realiseren ons dat verduurzaming een kostbare aangelegenheid is. Voor huishoudens en organisaties met een kleine portemonnee bieden we onze producten en diensten daarom ook te huur aan. Daarnaast informeren we mensen over de diverse subsidies die energiebesparende verbeteringen betaalbaarder maken. Hiermee komen we bij de tweede manier waarop we duurzaamheid bereikbaar maken, namelijk het verstrekken van informatie. We geven mensen op allerlei manieren eerlijke en duidelijke informatie over verduurzaming. Bijvoorbeeld in de vorm van webinars, informatieavonden maar ook via onze eigen krant. Goede informatie maakt het mogelijk om onderbouwde keuzes te maken die passen bij ieders persoonlijke situatie.”

Wat Daniël nog wil meegeven aan de lezers van deze nieuwsbrief? “Wetten en regels veranderen en wereldwijd, landelijk en regionaal wordt streven naar energieneutraal leven, wonen en werken steeds meer aangemoedigd. Het is niet langer de vraag óf energieneutraal de norm wordt. Het is de vraag wanneer. Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders dus bepaal vooral zelf, aan de hand van de juiste informatie, wat je zou kunnen en willen doen om ook jouw steentje bij te dragen aan de energietransitie.” 

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Nog steeds geen recessie

Nog steeds geen recessie, ondanks alle zogenaamd betrouwbare indicatoren die wijzen op een recessie. De cyclus is nog jong.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.