Cross

Renteverlagingen aan de horizon

juni 3, 2024

Renteverlagingen aan de horizon
 • Beleidsrente ECB gaat binnenkort omlaag.

 • Positieve meimaand, positieve trend zet door.

 • Mogelijke zomerrally door Amerikaanse presidentsverkiezingen.

 • Winsten stijgen verder door aantrekkende groei.

 • Rentedalingen zijn ook impuls voor real assets. 

Waarschijnlijk gaat deze maand voor het eerst in lange tijd de beleidsrente van de ECB omlaag. De Amerikaanse centrale bank volgt op zijn vroegst in september, afhankelijk van de ontwikkeling van de inflatie. Daarmee ontstaat ook ruimte voor China om het monetaire beleid te versoepelen. In de geschiedenis vormde zo’n ronde van renteverlagingen meestal een positieve impuls voor de aandelenmarkt. Ook nu rekenen we na een goede meimaand op een voortzetting van de stijgende lijn in de komende maanden. 

 

De maand mei is positief verlopen, al vlakte die ontwikkeling afgelopen week wel af door een beperkte stijging van de rente, commentaar van leden van de Federal Reserve over een mogelijke renteverhoging bij stijgende inflatie en zorgen over de pricing power bij bedrijven. Tegelijkertijd werd dat gecompenseerd door goed nieuws over de toepassing van kunstmatige intelligentie en positieve winstbijstellingen. 

 

Het is weer de tijd van het jaar om aandacht te geven aan het Sell-in-May-effect. In het verleden gingen rijke bankiers in de zomer op vakantie en dan werd er niet gehandeld, vandaar dat de rendementen in de wintermaanden hoger uitkwamen. Het effect is daarom tegenwoordig sterk afgenomen en het gemiddelde wordt alleen nog verstoord doordat de grootste beursdalingen deze eeuw in het derde kwartaal vielen. Een uitzondering op het Sell-in-May-effect zijn de rally’s in de zomer tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

 

In de komende kwartalen zullen de bedrijfswinsten sterker stijgen. Dat heeft aan de ene kant te maken met een gunstiger vergelijkingsbasis. Daarnaast waren bedrijven na afloop van het eerste kwartaal veel positiever over de toekomst. Met name in het producerende deel van het (Amerikaanse) bedrijfsleven kan worden gesteld dat daar de recessie van 16 maanden voorbij is. Bovendien trekt ook de groei in Azië en Europa aan. 

 

Renteverlagingen geven ook een impuls aan private markten. Daar waar de sterk gestegen rente in de afgelopen jaren heeft gezorgd voor problemen in de vastgoedsector, kan een nieuwe cyclus starten nu de rente gaat dalen. Bovendien is er een sterke behoefte aan investeringen in vastgoed en nog meer in infrastructuur. De rendementen op private markten zijn vergelijkbaar of zelfs beter dan die op aandelen. Daarmee is het ook vanuit portefeuilleperspectief een welkome aanvulling die zorgt voor een meer stabiel rendement.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer 

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.