Cross

Rationele uitbundigheid

mei 21, 2024

 • De stijgende aandelenmarkt wordt gedragen door een sterkere verbetering van de fundamenten

 • De wereldeconomie trekt aan en groeit sneller dan verwacht.

 • In de komende maanden verlagen verschillende centrale banken voor het eerst in lange tijd de rente

 • De beurs is aantrekkelijk gewaardeerd, er is voldoende opwaarts potentieel

 • Private markten bieden een spreidingsalternatief naast aandelen voor beleggers met hoogtevrees.

Op 5 december 1996 gaf Fed-voorzitter Alan Greenspan een speech waarin hij sprak over irrationele uitbundigheid (irrational exuberance). Die woorden werden toen gezien als een waarschuwing dat de aandelenmarkt wel eens overgewaardeerd zou kunnen zijn. Naast het monetaire beleid is een centrale bank immers ook verantwoordelijk voor de financiële stabiliteit. Achteraf bleek zijn speech de start van de dotcom-hausse. De Amerikaans beurs verdubbelde in drie jaar tijd. De waarschuwing van Greenspan volgde op de zachte landing van de Amerikaanse economie van 1995. Ook in de afgelopen maanden zijn aandelen gestegen. Waar de Dow Jones index toen rond de 6.500 noteerde, werd afgelopen week de 40.000 punten aangetikt. Alleen nu verbeteren de fundamenten sneller dan de aandelenmarkt, een geval van rationele uitbundigheid.

 

De Amerikaanse economie groeit dit jaar sneller dan verwacht. Voor dit kwartaal rekent de Federal Reserve op een groei van 3,6 procent. Bovendien is de economische groei aan het verbreden, ook in de rest van de wereld trekt de economische groei aan. Een belangrijke oorzaak zijn de vele investeringen, mede door de verschillende overheden. Verder worden eindelijk de vruchten geplukt van de vierde industriële revolutie in de vorm van een hoger arbeidsproductiviteit, gelijk aan de hogere productiviteit in de jaren negentig als gevolg van het internet.

 

Na de zachte landing van 1995 hield de Federal Reserve de rente langer hoog in verband met oplopende inflatie die er nooit is gekomen. In Europa volgde de Bundesbank de Fed. De tienjaarsrente in de Verenigde Staten was toen 6,5 procent, nu 4,4 procent. Op de top van de dotcomhype stond die tienjaars rente nog altijd 6,5 procent.  Dit keer gaat de ECB voorafgaand aan de Fed de rente verlagen. Zwitserland en Zweden hebben de rente al verlaagd en in juni volgen waarschijnlijk de Bank of England en de ECB. Als de inflatiecijfers de komende maanden in de Verenigde Staten meevallen dan zal de Federal Reserve in september de rente verlagen. 

 

In december 1996 lag de gerealiseerde koers/winstverhouding van de S&P 500 op 20, nu op 24, maar door de lagere rente is de aandelenmarkt nu goedkoper dan in 1996. Volgens het in de jaren negentig populaire Fed waarderingsmodel wordt het winstrendement (de omgekeerde van de koers/winstverhouding) afgezet tegen de tienjaars rente. Toen was het winstrendement 5 procent, 1,5 procent minder dan de tienjaars rente. Nu is het winstrendement van 4,2 procent, 0,2 procent minder dan de tienjaars rente.  Er is dus meer opwaarts potentieel dan in december 1996.

 

Door de sterke stijging van de afgelopen maanden hebben sommige beleggers te kampen met hoogtevrees. Tussentijdse correcties zijn niet uit te sluiten, maar uitstappen vergroot het risico, zeker voor wat betreft behoud van koopkracht. Het is dan beter om dan te spreiden in private markten. Daar kunnen de rendementen zich meten met de aandelenmarkt, maar vaak met een lager risico. In ieder geval niet met de grote uitslagen die horen bij beleggen op de beurs. Naast deze nadruk op private markten, houden we aandelen overwogen en hanteren we een onderweging voor vastrentende waarden. 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.