Cross

Private markten: Een onderscheidende propositie

oktober 19, 2023

Private markten voegen zowel wat betreft rendement als wat betreft risicobeheersing veel waarde toe aan een portefeuille. Alleen is een goede implementatie van groot belang. De rendementsverschillen tussen goede en slechte oplossingen op private markten zijn namelijk veel groter dan bij beursgenoteerde beleggingen. Verder is het vanwege de hogere kosten en het hogere rendement van belang om zo veel mogelijk belegd te zijn. Tot slot is het niet eenvoudig om toegang te krijgen tot de juiste oplossingen tegen de laagst mogelijke prijs. Wij hebben de achterliggende periode gewerkt aan een belegging die past bij de huidige tijd, goede rendementen, lage kosten en toegang tot de beste managers. In Mercer hebben wij hier de juiste partner in gevonden.  Wij zijn ervan overtuigd dat we er met behulp van Mercer in geslaagd zijn om de beste implementatie te bieden in de Nederlandse markt, waardoor private markten een grote rol kunnen gaan vervullen in de kern van de portefeuille.

 

Private markten bestaan uit verschillende onderdelen: Private Equity, Private Debt en Real Assets. Private Equity is in de afgelopen jaren volwassen geworden. Waar publieke markten krimpen, groeit het aantal bedrijven in private handen. Bedrijven komen alleen nog naar de beurs om private aandeelhouders de mogelijkheid te geven om te cashen. Ook Private Debt is vooral sinds de Grote Financiële Crisis sterk gegroeid. Door de strengere regels voor financiële instellingen en de sterk verbeterde technische mogelijkheden kunnen hier veel betere rendementen worden behaald dan met gewone obligaties. Bovendien is er juist nu sprake van een aantrekkelijk instapmoment door de krimpende geldhoeveelheid in de VS en Europa, de Amerikaanse bankencrisis en de strengere regels op basis van Bazel IV.  Onder real assets vallen onder andere vastgoed, maar bijvoorbeeld ook infrastructuur. Veel beleggers zijn bekend met investeren in vastgoed, maar zijn zich ook terdege bewust van het belang van een goede implementatie. Infrastructuur is op lange termijn een aantrekkelijk categorie voor wie de inflatie wil verslaan. 

 

Om de juiste oplossingen te vinden op private markten is een relatief grote schaal vereist. Mercer heeft zelf ruim 275 miljard dollar onder beheer. Op dat gebied is Mercer veruit de grootste financiële instelling ter wereld. Dat betekent dat honderden analisten worden ingezet voor de selectie van de juiste oplossingen en dat uit zich in bovengemiddelde rendementen. Door haar omvang is Mercer ook in staat om in snel tempo een portefeuille op te bouwen waardoor het rendement op het totale vermogen verder stijgt. In private markten is dit vaak een onderschat probleem. Veel Private Equity fondsen rekenen kosten over het gecommitteerde kapitaal, maar leveren rendement over het geïnvesteerde kapitaal. Beleggers realiseren zich vaak niet dat de gelden worden geïnvesteerd in een aanloopperiode van typisch vijf jaar om er na vijf jaar achter te komen dat de portefeuille voor slechts 80 procent is belegd. Gemiddeld genomen is slechts de helft van het vermogen aan het werk. Dan ogen IRR-rendementen aantrekkelijk, maar van het totale rendement blijft maar weinig over. Tot slot weet Mercer door haar omvang aantrekkelijke kortingen te bedingen. Aangezien juist private markten in een portefeuille verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de kosten, is er ook hierdoor sprake van een aanzienlijke verbetering van het rendement.

 

Veel vermogensbeheerders vullen private markten in op basis van wat er toevallig voorbijkomt of wat er in de mode is. Dat is vergelijkbaar met beursbeleggingen in de jaren tachtig en negentig, toen beleggers de tip van de week kregen of het fonds van de maand kochten. Inmiddels weten beleggers dat ze wereldwijd en over sectoren moeten spreiden. In private markten is het bereiken van zo’n spreiding veel lastiger, maar door de exclusieve samenwerking tussen Auréus en Mercer is dat nu wel gelukt. Dat maakt het mogelijk om private markten niet langer te zien als een toevallige satelliet, voortaan behoren private markten tot de kern van de portefeuille.

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.