Cross

Private equity deals

januari 21, 2024

private equity deals

Een verschil tussen private equity en beursgenoteerde aandelen is dat private equity voor wat betreft ‘markt timing’ meer waarde kan toevoegen dan beleggers in beursgenoteerde aandelen. Dat heeft deels te maken met de vergoeding voor de beheerder, maar is ook onderdeel van het beleggingsproces binnen private equity. Feitelijk de enige manier waarop beleggers in beursgenoteerde aandelen de markt kunnen verslaan, is door simpelweg laag te kopen en hoog te verkopen. Dit klinkt een beetje flauw, maar wie dit principe vergelijkt met alle slimme en ingenieuze manieren om alfa te genereren ziet al snel dat ze allemaal teruggrijpen op dit principe. De praktijk leert dat op de beurs er veel kopers zijn op de top van de markt en dat er op de bodem veel verkopers zijn. Wie daaraan meedoet, behaalt een negatieve alfa. Met twee grote correcties van circa 50 procent kan dat in de papieren gaan lopen.

privatre equity deals

Verdwijnende alfa in een zero-sum-game

Nu is de totale aandelenmarkt een zero-sum-game, dus waar iemand slechter presteert dan de markt, staat daar ook een winnaar tegenover. De kans is echter groot dat deze alfa op de aandelenmarkt terug is te zien bij  het rendement op private equity. Private equity huizen willen graag iets goedkoop kopen en denken bij aankoop al na welke prijs ze eventueel kunnen krijgen bij verkoop. Nu kunnen er tal van redenen zijn waarom bedrijven te laag zijn gewaardeerd. Bij aankoop wordt daarom al nagedacht wat er kan worden gedaan om dit te verbeteren. Mocht het verkoopmoment later toch niet goed zijn, dan zijn private equity bedrijven terughoudend omdat dan de waardering onder druk staat. Dit heeft te maken met de performance fee van de manager, maar ook met de mogelijkheid (lees: flexibiliteit) om bijvoorbeeld tijdens een recessie even te wachten met verkoop. In de scenario’s bij verkoop, houdt de manager vooraf al rekening met bijvoorbeeld een recessie.

private equity deals

De flexibele beleggingshorizon

De mogelijkheid om het verkoopmoment uit te stellen, zou ook op de beurs veel waarde kunnen toevoegen. Nu is het vaak zo dat beleggers tegen het einde van de beleggingshorizon hun risicoprofiel al verschuiven naar obligaties of zelfs liquiditeiten. Dit gaat meestal ten koste van het rendement. Wie dat niet wil en wel de mogelijkheid daartoe heeft, kan rendement technisch beter een flexibele beleggingshorizon accepteren. Als het in verband met een grote correctie op de aandelenmarkt even tegenzit, kan zo’n belegger een jaar of twee jaar wachten. Grote correcties worden namelijk gevolgd door een vaak even groot koersherstel. Dat is goed te zien in een grafiek die kijkt naar de 10-jaars voortschrijdende rendementen. Dat terwijl bij het bepalen van het risicoprofiel vaak gekeken wordt naar het effect van 1 jaar rendement, maar er zijn niet zo veel aandelenbeleggers met een horizon van 1 jaar. 

Capitulatiemoment dichtbij

Enkele jaren geleden (2021) was het interessant voor private equity om afscheid te nemen van bepaalde bedrijven omdat ze een aantrekkelijke waardering konden realiseren. Dit kwam onder druk door het stijgen van de rente. Toch is het niet meteen zo dat een verkopersmarkt omslaat in een kopersmarkt. Wie zijn of haar bedrijf wil verkopen, heeft nu eenmaal een bepaalde waardering in het hoofd. Het gevolg is dat na de piek in waarderingen, het even kan duren voordat de realiteit in is gedaald dat prijzen nu lager liggen dan voorheen. Het duurt even voordat de verkoper capituleert. Overigens voelen private equity huizen via hun investeerders eenzelfde druk om te verkopen, maar meestal capituleert de particuliere eigenaar of de belegger op de beurs eerder.

Dry powder geen goede indicator

Op het moment dat de verkoper een veel hogere prijs in zijn hoofd heeft dan de koper, komt er geen deal tot stand. Pas als koper en verkoper overeenstemming bereiken komt er een deal. Bij zo’n deel komen er liquiditeiten vrij en dat kan ook weer voor nieuwe deals zorgen. Vaak wordt daarbij gekeken naar de hoeveelheid dry powder, maar wie die hoeveelheid dry powder afzet tegen de groei van de totale private equity industrie zal zien dat de groei van de berg liquiditeiten (dry powder als percentage van AUM) meer wat zegt over de sterke groei van de industrie dan over de stemming onder private equity investeerders. Inmiddels zijn we voldoende in de tijd gevorderd dat na 2021 er weer meer overeenstemming kan ontstaan over de prijs tussen koper en verkoper. Daarmee mag dit jaar een toename van het aantal deals worden verwacht. Waarschijnlijk komt de alfa ten goede aan private equity, al is het natuurlijk ook goed nieuws voor iedereen die bij zo’n deal betrokken is.

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.