Cross

Portefeuille-opstelling voor profvoetballers

oktober 8, 2023

Portefeuille-opstelling voor profvoetballers. Door gebruik te maken van het achtste wereldwonder en private markten hebben ze een voordeel.

Profvoetballers hebben een groot voordeel bij beleggen. Ze kunnen namelijk volop gebruik maken van het achtste wereldwonder. Dat achtste wereldwonder is volgens Einstein het rente-op-rente effect. Einstein voegde daar in echt Cruijffiaans aan toe ‘Hij die het begrijpt, verdient het. Hij die dat niet doet, betaalt het’. Vergeleken met veel andere beleggers hebben profvoetballers een bijzonder lange beleggingshorizon. Waar veel ondernemers na een leven hard werken een groot vermogen hebben vergaard, slagen profvoetballers daar na enkele jaren al in. Wel lopen profvoetballers regelmatig in de valkuil van het niet spreiden. Via via krijgen ze volop tips en ideeën, maar net als in het veld  kan zelfs de sterspeler niet functioneren zonder het juiste team. Bij het bepalen van de ideale opstelling gaat het verder om systeem en structuur.

 

De achterhoede

Winnen doe je door niet te verliezen. Er zijn verschillende type beleggingen die geschikt zijn voor de defensie. Zo worden obligaties gezien als relatief veilig. Toch is dat geen garantie voor de eeuwigheid. In de afgelopen jaren is de rente gedaald tot het nulpunt en dankzij die monetaire gekte is het risicoprofiel van aan gewijzigd. Zo zijn langlopende obligaties sinds 2020 sterker gedaald dan de S&P 500 index in de kredietcrisis. Het voordeel van die daling is dat obligaties nu wel een veel beter rendement bieden dan enkele jaren geleden. Het voordeel van obligaties in het algemeen is dat dit rendement er ook is op een moment dat de beurzen niet bewegen. Daarnaast vormt het rendement een buffer tegen koersdalingen en als koersen op de aandelenmarkt dalen, daalt meestal ook de rente waardoor er ook weer koerswinsten zijn te behalen op obligaties. Op dit moment is het zelfs zo dat obligaties weer een echt alternatief kunnen zijn voor aandelen.

 

Ook binnen aandelen zijn er defensieve beleggingen. Zo zijn er sectoren waar de winstontwikkeling veel minder afhankelijk is van de economische cyclus, waardoor deze aandelen juist in slechte economische tijden goed presteren. Ook zijn het niet alleen de sterspelers uit de voorhoede die scoren. De achterhoede kan ook scoren en combineert dat vaak met het dichthouden van de defensie op het moment dat het team onder druk komt. Bij beleggen noemt men dat wel conservatieve aandelen of aandelen met een lage volatiliteit. Dat lijkt soms saai, maar uiteindelijk telt het resultaat.

 

Het middenveld

Het middenveld zorgt voor overzicht, ziet waar er ruimte is en benut die ruimte om het spel optimaal te laten verlopen. Het is ook een vanzelfsprekende verbinding tussen aanval en verdediging. In beleggerstermen gaat het dan om de juiste verhouding tussen risico en rendement. Waar de achterhoede de nadruk legt op het risico, gaat het bij de aanvallers vooral om het rendement. Het middenveld zorgt voor de juiste balans en is daarmee en onmisbare schakel in elke beleggersportefeuille. Het voordeel voor topvoetballers is dat ze gebruik kunnen maken van een stevige bezetting op het middenveld. Dat komt door de relatief grote omvang van hun vermogen en door de relatief lange beleggingshorizon. In een beleggingsportefeuille vormt een allocatie naar private markten het middenveld. Private markten bestaan uit private equity, private debt en real assets. Wat deze investeringen gemeen hebben is dat weliswaar minder liquide zijn, maar dat die beperkte liquiditeit veel beter aansluit bij de beleggingshorizon van de topvoetballer. Bovendien voegen private markten zowel in risico als rendement veel toe.

 

De voorhoede

De aanvallers hebben maar een doel en dat is scoren. In de beleggerswereld zijn aandelenbeleggingen de aanvallers. Helaas is het wel zo dat er maar weinig sterspelers zijn en veel spelers die weinig tot geen rendement leveren. Ook in de beleggingswereld zijn er slechts enkele aandelen die op lange termijn zorgen voor het rendement. Meer dan de helft van de aandelen kost per saldo rendement. Die verliezen worden weliswaar goedgemaakt door circa 45 procent van de aandelen, maar dat betekent dus dat maar enkele procenten van de totale aandelenmarkt verantwoordelijk zijn voor het totale rendement. Nu zijn er verschillende manieren om hiervan gebruik te maken. De meest eenvoudige oplossing is door simpel de markt te kopen, inclusief alle sterspelers. Dat kan in de vorm van indexbeleggen. Aan de andere kant kan een geconcentreerde portefeuille gericht op het vinden van deze sterspelers ook veel waarde toevoegen.

 

 

Portefeuille-Opstelling voor profvoetballers

Voetbal begin met denken volgens Cruijff, ook bij beleggen kunnen er eigenlijk geen fouten worden gemaakt, zolang er maar goed over is nagedacht. Natuurlijk zijn er verschillende systemen om een portefeuille te bouwen, alleen het beste systeem sluit goed aan bij individuele wensen en doelstellingen. Ook bij voetbal bestaat het ideale systeem niet. Het gaat hier vooral om goed gebruik te maken van de mogelijkheden. Tegenwoordig wordt er meer gepraat over voetbal dan er wordt gespeeld. Toch is het enige wat telt wat er op het veld gebeurt. Ook op financiële markten is er veel ruis, waardoor het zich op het veld wordt vertroebeld. Het is dan verstandig om een vermogensbeheerder in te schakelen.  Maar beleggen voor topvoetballers gaat vaak veel verder dan alleen de invulling van een portefeuille. Wat dat betreft is een topvoetballer die ideale client voor een family office, omdat een family office op verschillende onderdelen veel waarde kan toevoegen.

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.