Cross

Paniek bij centrale bankiers

oktober 2, 2022

Een centrale bankier die in een week tijd draait van het verkleinen van de balans naar het onbeperkt opkopen van staatsobligaties is in paniek. Op het moment dat centrale bankiers in paniek raken, dan hoeft de markt dat niet meer te doen. Het betekent dat in snel tempo een draai in het monetaire beleid dichterbij komt. Nu is Groot-Britannië, want daarover gaat het, een eiland, maar de oorzaak van het tussentijds ingrijpen is universeel en heeft te maken met de krimpende liquiditeit. Op het moment dat de liquiditeit afneemt, neemt de kans op financiële ongelukken toe. We zitten nu in de gevarenzone. De piek in liquiditeit werd bereikt in maart vorig jaar en sindsdien dalen allerlei risicovolle activa in waarde. Dat zal pas stoppen als het monetaire beleid (lees de rente) draait. Daarvoor moet de inflatie duidelijk afnemen en/of er moet sprake zijn van een groot financieel ongeluk. Voor de Britten was de val het van Britse pond, de sterke stijging van de rente, maar vooral de problemen bij de Britse pensioenfondsen aanleiding voor de Bank of England om in te grijpen. LDI wordt nu al gezien als het nieuwe subprime en als deze risico’s overslaan naar het continent dan kunnen we onze borst wel natmaken. Toch zijn de problemen in Groot-Brittannië onvoldoende om de Fed op andere gedachten te brengen. De ECB staat feitelijk al op hetzelfde niveau als de BoE. Beide banken verhogen de rente en doen tegelijkertijd aan kwantitatieve verruiming. De BoE voor de pensioenfondsen en de ECB voor Italië, in beide gevallen omdat er overmatig gebruik werd gemaakt van leverage.

US-Container-Rates22209300504

Ondertussen krijgt premier Truss de schuld, maar dat is niet terecht. Eigenlijk is het de hebzucht van de riskmanagers die handig gebruik maakten van de aversie voor carrièrerisico bij de bestuurders van de pensioenfondsen. Economie gaat over financiële prikkels en bij een riskmanager die tegelijkertijd een product verkoopt, ligt het er toch wel erg dik bovenop. Truss is even onconventioneel als Thatcher en net als bij Thatcher is de kans groot dat de focus op de aanbodkant niet zal leiden tot het gewenste effect op lange termijn. Op korte termijn zouden de maatregelen wel eens gunstig kunnen uitpakken voor Truss. Door het plafond in de energierekening zal er geen gezin meer zijn in het VK dat zich zorgen maakt over de energierekening. Dat is in continentaal Europa wel anders. De belastingen worden verlaagd, weliswaar voornamelijk voor de rijken, maar het doel is dat de uiteindelijke belastingopbrengst omhoog gaat. Dat is goed mogelijk als de lagere belastingen en de afschaffing van het bonusplafond bankiers er toe zet om weer terug te keren naar Londen (en daar belasting te betalen). Bovendien gaat Truss Keynesiaans investeren met geleend geld. Daar voelt de kiezer op dit moment alleen maar de voordelen van en veel minder de nadelen. Er is een kans dat volgend jaar het VK wordt gezien als het voorbeeld van het land dat de stagflatie wist te doorbreken. Op het Europese continent willen ze een extra belasting opleggen aan energiebedrijven, de manier om de prijs van energie verder omhoog te krijgen. Komende week praten ze over verdere maatregelen, maar het zal niet eenvoudig zijn om alle Europese landen om één lijn te krijgen en met halfzachte oplossingen winnen politici geen verkiezingen. Truss mogelijk wel als haar populariteit volgend jaar stijgt dankzij de recente maatregelen. Dan is de verleiding in andere landen groot om net als bij Thatcher het beleid van Truss te kopiëren en daarmee is de moderne monetaire theorie weer helemaal terug.

1850f80f06e3fa7f6c524ba0c859885e

Oktober is de traditionele maand voor een crash op de aandelenmarkt, alleen volgt zo’n crash meestal op een daarvoor uitstekend beleggingsjaar. Dat is dit keer niet het geval. Voor veel beleggers is 2022 het slechtste beleggingsjaar ooit. Voor Europese beleggers die ook nog eens niet de dollar hebben afgedekt, valt het wel mee. Het komt vooral door de slachting op de obligatiemarkt. Een voordeel van de snelle rentestijging is wel dat er ook binnen obligaties steeds meer serieuze alternatieven voor aandelen zijn te vinden. Nu steeds duidelijker aan het worden is dat de inflatie in de Verenigde Staten heeft gepiekt en ook in Nederland een inflatiepercentage van 17,1 procent moeilijk lijkt te overtreffen, neemt de kans snel toe dat inflatie lager uitkomt dan de in de markt levende verwachtingen. Dat betekent niet dat inflatie de komende tien jaar niet structureel hoog zal blijven, maar er is tussentijds wel sprake van golfbewegingen, al was het alleen maar door de basiseffecten. Die basiseffecten verbeteren voor de wereld vanaf volgend jaar februari al aanzienlijk. Dat zal de stemming bij centrale bankiers duidelijk verbeteren. Nu de markten meer realistisch aankijken tegen de kans op een recessie (wordt waarschijnlijk in het geval van de VS nog overschat) en ook de vrees voor hardnekkige inflatie goed is aangekomen, is er daardoor minder risico. Het grootste risico nu is niet de verder stijgende rente, maar het effect van de inflatie en de afkoelende economie op de bedrijfsresultaten. De winstverwachtingen zijn al met zo’n 4 procent afgekomen en mogelijk dat de markt ook al rekent met verder een verdere daling van de winstverwachtingen, we kijken immers vooruit naar de meest voorspelde recessie ooit. Binnenkort is er weer een ijkmoment als de resultaten over het derde kwartaal worden gepubliceerd.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Meer tegenwind

Meer tegenwind. De rugwind van de coronagelden, dalende werkloosheid en investerende overheden wordt volgend jaar een tegenwind.

Meer lezen

Impact UAW-staking

Impact UAW-staking. De stakingen bij de drie grootste Amerikaanse autoproducenten hebben mogelijk grote gevolgen gezien de onzekere toekomst.

Meer lezen

Koersreacties analistenadviezen

Koersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's





    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.











      Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


      Koffie?

      In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op
      de beurs, investeren in vastgoe

      Plan een oriënterend telefoongesprek






        Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
        Privacyverklaring.