Cross

OPEC+ bijeenkomst

juni 3, 2023

Vandaag komt de OPEC+ fysiek bijeen in Wenen. Saoedi-Arabië wil meer discipline binnen het kartel en gelet op de gedaalde olieprijs waarschijnlijk ook meer productiebeperkingen. Rusland wil meer produceren. Dat is op zich bijzonder want de laatste officiële reductie van 500.000 vaten per dag was er vooral omdat Rusland niet meer zou kunnen produceren. Rusland is voor de oliewinning deels afhankelijk van westers materieel, maar dat is blijkbaar nog altijd geen probleem. Wat natuurlijk ook kan, is dat het Russische materieel de Siberische winter goed is doorgekomen en Rusland wil nu meer produceren. Wel lijkt het er op dat het land draait op maximale capaciteit en daarom maar lastig veel meer zou kunnen produceren. Dat terwijl in de afgelopen maanden Rusland moeite moest doen om de olie te slijten op de wereldmarkt. Landen als India en China kopen nu voldoende, ook omdat ze de producten daarna weer met goede marge kunnen doorverkopen.

Scherm­afbeelding 2023-06-04 om 07.36.16

Halverwege april kwam Saoedi-Arabië met een eenzijdige verlaging van de productie. De olieprijs steeg even tot boven de 87 dollar, maar noteert inmiddels 73 dollar per vat. De markt zit massaal short WTI en Brent vanwege de tegenvallende macro-economische ontwikkelingen, met name de heropening van de Chinese economie. Nu is de prijs van olie een beetje een kip-ei-probleem, want een dalende olieprijs is een goede indicator voor een (toekomstige) tegenvallende ontwikkeling, en omgekeerd. En dat versterkt elkaar ook nog eens. De verwachting was eerder dit jaar dat de vraag dit jaar zou groeien naar zo’n 103 miljoen vaten per dag (een nieuw record), een groei van zo’n 3 procent, min of meer gelijk aan de groei van de wereldeconomie. Nu valt niet alleen de vraag tegen, maar ook het aanbod mee.

chart

Het lijkt er wel op dat de markt wat ver is doorgeschoten in het bijstellen van de verwachtingen. De Chinese economie zal in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk harder groeien dan in de eerste helft. Bovendien valt met name de vraag naar olie in de Chinese economie tegen. Dat heeft verschillende oorzaken. Chinezen gaan nog niet massaal op reis, deels als gevolg van corona, maar ook omdat de Chinese reissector maar traag op gang komt na drie jaar lockdowns. Verder is een Amerikaanse recessie nog niet in zicht. Naast Rusland zijn er wellicht wat andere landen die meer produceren dan toegestaan, maar toch lijkt de impact daarvan niet zo groot. Dat terwijl de VS duidelijk minder produceert. De kans is daardoor groot dat er in de tweede jaarhelft alsnog tekorten ontstaan, zeker als OPEC+ vandaag met een verdere reductie komt of dat er sprake is van meer discipline binnen het kartel.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin

 

 

 

De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.