mei 1, 2022
Het inflatiecijfer zegt net zo veel over de prijzen een jaar geleden als over de prijzen nu. De coronacrisis heeft een verstorende invloed gehad op de inflatie. Dat kwam vooral door de reactie van centrale banken en overheden op de crisis. Door de geldhoeveelheid explosief te verhogen en tegelijkertijd de economie op slot te gooien, konden consumenten met al dat geld niet veel meer dan producten (online) kopen. Opeens steeg daardoor de export van China met 30 procent (want daar werden die producten gemaakt). Met zo’n stijging is het niet zo verwonderlijk dat er problemen kwamen in de lange just-in-time-ketens. Nog altijd vergelijken we de prijzen van nu, een half open economie, met de prijzen van een jaar geleden, een half gesloten economie.
In de afgelopen 12 maanden kwam de inflatie voortdurend hoger uit dan waar de markt op heeft gerekend. In de komende 12 maanden zal de inflatie waarschijnlijk meevallen. Dat betekent echter niet dat inflatie in snel tempo onder de 2 procent zakt. Er zijn verschillende redenen waarom inflatie wat hardnekkiger zal blijven. Zo was er een groot verschil tussen energie- en voedselprijzen en de kerninflatie, maar zit nu juist het opwaarts potentieel in de kerninflatie. Daaraan gekoppeld kunnen inflatieverwachtingen verder stijgen, omdat de kerninflatie een betere indicatie is voor de toekomstige inflatie. Verder is de rente aan de lange kant deels gedrukt door factoren als het opkoopbeleid, het beleggingsbeleid van grote pensioenfondsen en vluchtgedrag van beleggers. De lange rente is dus feitelijk te laag en daardoor is niet alleen de reële rente gedrukt, maar ook de inflatieverwachtingen. Geleidelijk gaan we het normaal vinden dat prijzen elk jaar met meer dan 3 procent stijgen.
Er zijn ook componenten in het inflatiecijfer die enigszins voorspelbaar zijn. Zo stijgen de huren vaak met de inflatie en dat werkt hetzelfde als een automatische prijscompensatie op de lonen. In de Verenigde Staten komen de stijgende huizenprijzen met vertraging tot uitdrukking in de hogere prijzen. Ook zijn er veel bedrijven die hogere prijzen met vertraging doorgeven aan afnemers. Omdat ze bijvoorbeeld deels uit voorraad leveren, voelen ze nog niet de noodzaak om meteen de hogere kosten volledig door te berekenen.
Veel producten worden niet meer in het Westen gemaakt, maar komen uit Azië. De Chinese renminbi is het afgelopen jaar fors gestegen ten opzichte van de dollar en de dollar is het afgelopen jaar fors gestegen ten opzichte van andere valuta. Dat betekent dat de prijzen in euro alleen al door deze valutabeweging verder stijgen. Ook de transportkosten zijn nog altijd hoog.
Een belangrijk doorgeefluik voor hardnekkig inflatie zijn hogere lonen. Ook die reageren met enige vertraging. De arbeidsmarkt is krap en veel werknemers wisselen van baan en gaan er dan in salaris op vooruit. Dat komt niet terug in de statistiek. Ook zullen CAO’s en dergelijke met vertraging reageren op prijzen. We zien nu dat werknemers zich spontaan gaan organiseren en of dat nu via de vakbond of via sociale media gaat, het doel en waarschijnlijk ook het resultaat is hetzelfde: hogere lonen.De hogere olieprijs is een belangrijke sleutel voor hogere inflatie. Op dat moment lijkt de olieprijs te pauzeren, samenhangend met de lockdowns in China. Probleem bij olie is dat er onvoldoende is geïnvesteerd en dat investeringen nog altijd achterblijven bij de vraag. Vooralsnog is het onmogelijk om dit te compenseren met investeringen in alternatieve brandstoffen. Zodra China weer volledig opengaat, kan de olieprijs dus nog altijd verder stijgen.
Vooral voor de Duitsers is de hogere inflatie een doembeeld. Het beleid van de Bundesbank is er altijd op gericht geweest om de hyperinflatie van honderd jaar geleden te voorkomen. De verwoeste de Duitse middenklasse en zorgde voor een vruchtbare bodem voor het extremisme en de daarop volgende wereldoorlog. Nu is de inflatie in Duitsland bijna 8 procent en is het tarief van de ECB nog altijd -0,5 procent en worden er nog obligaties opgekocht. Ook daardoor zal de inflatie niet snel beneden de 2 procent uitkomen.
Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer uitdagingen. Stijgende olieprijzen, stijgende rentes, een discussie over het kredietplafond, stakingen, stagflatie etc. etc.
Meer lezenCombineer dividend met kwaliteit. Op lange termijn verslaan kwaliteitsbedrijven die dividend uitkeren bedrijven met alleen een hoog dividend.
Meer lezenGroene krimp. Biodiversiteit is het nieuwe CO2. Dit leert meteen dat er veel zwaardere maatregelen moeten worden genomen.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek