Cross

Ontwikkelingen Vietnam

maart 24, 2024

Ontwikkelingen Vietnam

Vietnam heeft zich in korte tijd van één van de armste landen ter wereld ontwikkeld tot een belangrijke speler in de wereldeconomie. Veel westerse fabrikanten zoeken tegenwoordig een alternatieve locatie voor hun fabrieken in China en trekken naar Vietnam. Ze zijn geschrokken door het zerocovidbeleid in China en de Amerikaanse boycot tegen China.  Ze vertrekken naar landen als Mexico, Maleisië, Thailand, Indonesië, India en Vietnam. Steeds meer bedrijven kiezen voor Vietnam. Dat komt omdat de bedrijven waaraan met name Amerikaanse bedrijven hun productie uitbesteden al langer actief zijn in Vietnam. Zo zit het Chinese Luxshare al in Vietnam, evenals de Taiwanese bedrijven Quanta Computer en Compal Electronics.  De aantrekkingskracht van Vietnam zit onder andere in een minimumloon van 190 dollar per maand en een arbeidsmarktparticipatie van maar liefst 75 procent. Bovendien ligt Vietnam logistiek dicht bij China.

Ontwikkelingen Vietnam

Unieke positie Vietnam

Veel Aziatische landen staan al sterk onder invloed van China en worden ook steeds afhankelijker van China. Vietnam is samen met Singapore een uitzondering. Alleen wonen in Singapore 5 miljoen mensen, in Vietnam 100 miljoen. Vergeleken met andere landen in de regio heeft Vietnam ook relatief veel vrijhandelsverdragen, ook omdat het land een relatief lange kustlijn heeft. Bovendien verslaat Vietnam veel andere landen in de wereld voor wat betreft scholing. Wie ingenieurs zoekt in Zuidoost-Azië, moet in Vietnam zijn. Bovendien profiteert Vietnam nog altijd van een relatief omvangrijke diaspora, eerst de vluchtelingen tijdens en direct na de Vietnamoorlog, maar later ook een omvangrijke groep bootvluchtelingen. Dit zorgt tegenwoordig voor een relatief forse (buitenlandse) investeringen in het land (FDI in 2022 was 22,4 miljard dollar).

corruptie Vietnam

Anti-corruptiebeleid

De overheid in Vietnam doet er veel aan om buitenlandse bedrijven aan te trekken. Zo gebruikt Vietnam het Duitse systeem van de Kamers van koophandel. Verder zijn investeringen specifiek gericht op voortdurende verbeteringen van het onderwijs, de gezondheidszorg en infrastructuur op het gebied van wegen, havens en elektriciteit. Een punt dat op dit moment volop in de belangstelling staat is de bestrijding van corruptie. Afgelopen week werd bekend dat president Vo Van Thuong vertrekt in verband met corruptie-aantijgingen. Dat komt door zijn contact met de eerste man van de provincie Quang Ngai, die daags daarvoor werd gearresteerd in verband met corruptie. Thuong was zijn voorganger.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de president vertrekt. Nu heeft die vooral een ceremoniële rol. Dat was ook de reden dat het Nederlandse staatsbezoek niet door kon gaan. De rol van Thuong wordt overgenomen door Nguyen Phu Trong, een voormalige lerares. Het is voor het eerst dat een vrouw president is. Hoewel de aanpak van de corruptie die ‘ease of doing business’ zal verbeteren, doen dergelijke schandalen de naam van Vietnam als vestigingsland geen goed. Tegelijkertijd is corruptie in Azië bepaald niet beperkt tot Vietnam. Het active hervormingsbeleid van de overheid zorgt er wel voor dat de kans dat Vietnam overgaat van frontier market naar opkomende markt zal toenemen.

 

Beleggen in Vietnam

De Vietnamese beurs is dit jaar 12 procent gestegen.  Vergeleken met andere frontier- en opkomende landen in Azië presteerde Vietnam jarenlang veel beter. In de afgelopen tien jaar is de marktkapitalisatie vervijfvoudigd en is de marktwaarde gestegen van circa 30 procent van het BBP naar 60 procent van het BBP. In die tien jaar is de winst per aandeel in Vietnam met gemiddeld 16,2 procent per jaar gestegen. De middenklasse in Vietnam groeit sterk en het inkomen per hoofd van de bevolking nadert het kantelpunt waar de vraag naar tal van producten (waar beleggers indirect van profiteren) sterk zal toenemen. Daar komt bij dat de waardering van de Vietnamese aandelenmarkt relatief laag is.  Vietnam is daarmee een goed alternatief voor een investering in Chinese aandelen.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer


Disclaimer

 

 

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.