Cross

Onterechte hoogtevrees

februari 26, 2024

Aandelenmarkt
 • Nieuwe records op de beurs zorgen onterecht voor hoogtevrees

 • De huidige omgeving is wel zo gunstig dat een hype kan ontstaan

 • Waardering is eerder te laag dan te hoog, er is nog volop potentieel

 • Kopen op de top levert historisch meer rendement op

 • Goed spreiden is de beste oplossing en biedt bescherming

In de afgelopen weken hebben meerdere aandelenmarkten nieuwe records neergezet. De koersen van sommige aandelen zijn dan ook sterk gestegen, voor enkelen voldoende om te spreken van een hype. Toch is er geen reden voor hoogtevrees. De huidige waardering komt nog niet in de buurt van een hype. Zeker niet zo lang economische groeicijfers en de inflatiecijfers mee blijven vallen.

 

Wel is de huidige omgeving op de financiële markten zo gunstig dat er een hype zou kunnen ontstaan. Inflatiecijfers dalen al bijna twee jaar, zonder dat er sprake is van een recessie. Per saldo groeit de wereldeconomie dit jaar juist sterker dan verwacht. Deze omgeving is vergelijkbaar met die eind jaren negentig. Alles was toen precies goed, iets dat werd omschreven met het sprookje van Goudhaartje. Nu is er de overtreffende trap van Goudhaartje, met aantrekkende groei en tegelijkertijd dalende inflatie. Vergeleken met de dotcom-beloftes is het potentieel voor kunstmatige intelligentie vele malen groter. Daardoor kan zonder een recessie de rente omlaag. Vandaar dat we de huidige omgeving omschrijven als een Uber-Goldilocks-scenario.

 

Koersen zijn gestegen, maar de waardering niet. De wereldindex staat nog geen 10 procent boven de top van november 2021, in de tussentijd zijn de winsten veel sterker gestegen. De huidige records worden mogelijk gemaakt door enkele IT-bedrijven, onder aanvoering van chipsbedrijf Nvidia, iets waar in Nederland ook ASML van profiteert. Zowel Nvidia als ASML noteren rond 30 keer de getaxeerde winst komend boekjaar. Gelet op de sterke onderliggende groei is dat niet overdreven. In ieder geval bepaald geen hype-niveau. Daarvoor moeten de koersen van deze bedrijven nogmaals verdubbelen.

 

Uit onderzoek is gebleken dat beleggers die op de top kopen een beter rendement behalen dan beleggers die op lagere koersen kopen. Dat komt omdat de huidige beurs ook een afspiegeling is van de toekomst. Een top duidt eerder op nieuwe records dan op een koersdaling. De exacte top is overigens vrijwel niet te voorspellen. De enige remedie is om in een portefeuille goed te blijven spreiden. Niet alleen via de beurs. Op dit moment zijn er ook uitstekende mogelijkheden in private markten. 

 

Han Dieperink, CIO 

Tweewekelijkse rendementen

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

The Trump Trade

The Trump Trade is de beweging die ingezet is op financiële markten, nu de kansen voor Trump zo sterk zijn gestegen.

Meer lezen

Waardering Magnificent Seven

De Magnificent Seven is eerder te laag gewaardeerd dan te hoog, zeker gelet op de exponentiële groei van kunstmatige intelligentie.

Meer lezen

eSports

eSports groeien snel en geleidelijk is het ook mogelijk om daarin te beleggen. Ook is er veel interesse vanuit traditionele sporten.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.