Cross

Ondernemend Heerlen

januari 15, 2022

Ondernemend Heerlen anno 2022. Wethouder Martin de Beer: “We zijn hier bijzonder sterk in pionieren.”

In dit nieuwe jaar pakken we het regionieuws in onze nieuwsbrief iets anders aan dan u van ons gewend bent. We geven voortaan elk kwartaal het woord aan ondernemers, organisators en verbinders uit Heerlen en omstreken. Deze nieuwe aanpak trappen we af met Martin de Beer, wethouder Economie, Arbeidsmarkt en Sport namens de VVD en D66 van de gemeente Heerlen.

 

Op de website van de gemeente Heerlen lezen we de Beers persoonlijke ambitie voor de stad: “Mijn drive is Heerlen economisch beter op de kaart te zetten. Mijn wens voor Heerlen is dat het een aantrekkelijke stad blijft om te wonen, werken, winkelen en te verblijven.” We blikken samen terug op wat er de afgelopen jaren is gedaan om deze ambitie waar te maken. De Beer: “Eén van de speerpunten was het uitbreiden en versterken van de medisch logistieke sector in Heerlen. Onder andere op bedrijventerreinen Avantis en Trilandis is een groot cluster ontstaan van medische bedrijven zoals Metronic, DocMorris, Abbott en Arion. Dit heeft zo’n 3600 nieuwe banen opgeleverd. Een tweede speerpunt was de ontwikkeling van de Smart Services Campus als onderdeel van de Brightlands Campus. Dit begon als samenwerking tussen de gemeente, Provincie Limburg en Maastricht University en kreeg in 2016 vorm als fysieke campus. Het is inmiddels een bruisende plek voor digitale innovatie en groei. Het derde en laatste speerpunt was het investeren in de retailsector. Er is meer ruimte gekomen voor Woonboulevard Heerlen, die goed is voor zo’n 4 miljoen bezoekers per jaar. Daarnaast wordt er flink gewerkt aan het verbeteren van de Heerlense binnenstad. De openbare ruimte wordt aantrekkelijker gemaakt en we werken hard aan het tegengaan van leegstand.”

De Beer is trots op wat er tot nu toe is gerealiseerd en vertelt meer over de volgens hem typisch Heerlense identiteit: “We zijn hier bijzonder sterk in pionieren en als gemeente willen we mensen daar ook zoveel mogelijk gelegenheid toe geven. Ruimte geven om te experimenteren en dingen anders te doen. Dat klinkt abstract maar komt neer op creatief kunnen zijn als inwoner en als ondernemer. De creatieve sector sluit daar naadloos op aan. Er zijn in Heerlen allerlei plekken en gebouwen waar bedrijven kunnen experimenteren en groeien en als gemeente willen we dit zoveel mogelijk faciliteren. Zo hebben we bijvoorbeeld een Ondernemershuis gerealiseerd, een fysieke plek waar ondernemers welkom zijn met al hun vragen en ideeën. We ondersteunen hen bij praktische zaken, bijvoorbeeld bij het aanvragen van vergunningen, maar we kunnen ook helpen bij de werving van personeel, bijvoorbeeld bij het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook goed om te weten is dat we in onze gemeente een Ondernemersfonds hebben, voor en door Heerlense ondernemers. Dit fonds stelt jaarlijks een bedrag van 1 miljoen euro ter beschikking voor projecten die bijdragen aan een aantrekkelijker ondernemersklimaat in Heerlen. Dit mogen projecten zijn in de openbare ruimte maar ook arbeidsmarkt- of onderwijsprojecten. Als gemeente vinden we het belangrijk om een sparringpartner te zijn voor ondernemende Heerlenaren.”

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht blikken we voorzichtig al een beetje vooruit. Wat zijn volgens de Beer de belangrijkste speerpunten voor de toekomst van Heerlen? De Beer: “Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat zoveel mogelijk mensen aan het werk kunnen. De komst van de nieuwe Bovengrondse Vakschool draagt hier al positief aan bij. Op de vakschool worden mensen opgeleid en klaargestoomd om specialistisch, praktisch werk te kunnen gaan doen. Daarnaast willen we de dynamiek in Heerlen vergroten door de Open Universiteit en Hogeschool Zuyd dichter naar het centrum te brengen. De komst van meer studenten naar het centrum zorgt op allerlei manieren voor meer levendigheid in Heerlen en geeft het centrum een boost.”

Gerelateerde artikelen

Marktontwikkelingen: een goede start

Het eerste kwartaal zit er op en het beursjaar 2024 is goed begonnen. Per saldo staat de wereldindex, inclusief opkomende

Meer lezen

Investing in Governance: The “G” in ESG Investing Unpacked

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

Ethical Investing: Boosting Returns with Social Responsibility

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.