Cross

Omgaan met familievermogen

april 19, 2024

Auréus Family is een gerenommeerd multi-family office. In 2001 zijn wij ontstaan uit de vraag van een kleine groep vermogende relaties in de omgeving Eindhoven. Sindsdien zijn wij gegroeid, ook of juist tijdens de onrust op financiële markten. Een stabiel team van professionals, bevlogen maar met beide benen stevig op de grond. Dat is wie en wat we zijn. Dat is wat ons onderscheidt. Loyaal en gewend om in iedere situatie over het eigenbelang heen te kijken.

 

Sinds enkele jaren behoren we tot de grootste zelfstandige vermogensbeheerders van Nederland en daarmee ook tot de grootste onafhankelijke family offices in Nederland. Dat geeft ons kritische massa op beleggingsgebied, met name op het gebied van private markten zoals private equity en private debt. Daarnaast investeren wij ook in real assets, zoals vastgoed en infrastructuur. Al die jaren hebben gezorgd voor een uitstekende reputatie. We bieden op maat gemaakte oplossingen op het gebied van beleggen, investeren en family wealth management, gebaseerd op een intergenerationele aanpak. 

 

In veel gevallen is het lastig om een begin te maken met het gesprek over het familievermogen. Ons bedrijf heeft een landelijk netwerk en wordt ondersteund door een team van professionals, zowel binnen Auréus, maar zeker ook daarbuiten. De volgende fase van het familievermogen is vaak dat het vermogen doorgaat naar de kinderen, maar er kan ook een andere bestemming in de vorm van een goed doel worden gevonden. Daarbij draait het vaak om veel meer dan alleen geld, waarbij de wensen van de ouders en de kinderen een rol spelen.

 

Het beheer van familievermogen is vergelijkbaar met het leiden van een onderneming. Groot verschil is wel dat er niet sprake is van een operationeel bedrijf, maar van een financieel bedrijf.  Het is dan van belang om op het juiste moment de juiste specialisten in te schakelen. Daarom komen we vaak al in een vroeg stadium in beeld, ruim voor de verkoop van het bedrijf. Daarbij rijzen complexe vraagstukken omtrent de organisatie en de continuïteit. Als centraal aanspreekpunt coördineert Auréus Family het beheer van het familievermogen en werken we samen met externe specialisten. De focus ligt op vooruitkijken, strategische invulling, en het creëren van extra waarde voor de familie door een holistische aanpak.

 

Bij het beschermen en besturen van het familievermogen is communicatie binnen de familie cruciaal. Vaak worden complexe familievraagstukken vooruitgeschoven en vertrouwt men erop dat het vanzelf wel goed komt. De praktijk leert dat er dan vaak sneller sprake is van onrust binnen de familie, iets wat uitdrukkelijk voorkomen moet worden. Juist het voeren van gesprekken met betrokken familieleden geeft veel inzicht, neemt zorgen weg en beperkt wederzijds wantrouwen en miscommunicatie door uiteenlopende verwachtingen. Het vastleggen van afspraken borgt de continuïteit van het familievermogen en versterkt de harmonie binnen de familie.

 

Generatie-overschrijdend familievermogen blijft generatie-overschrijdend wanneer je kinderen in staat zijn het op de juiste manier te bewaken en beheren. Hiermee wordt vermogen een lust en geen last. Auréus Family behoudt overzicht en begeleidt de volgende generatie met behulp van Auréus Academy. Wij leiden hen op en brengen hen de verantwoordelijkheid bij die past bij beleggings- en investeringsbeslissingen. En dat voortdurend met een blik op de toekomst.

 

Familievermogen is veelomvattend en bestaat vaak uit diverse vermogensbestanddelen. (Bedrijfs)panden, deelnemingen in bedrijven, beleggingen, leningen, verzamelingen, etc. Auréus Family biedt rust en overzicht door al deze bezittingen goed in beeld brengen, te categoriseren en als totaal te presenteren. Dit maakt toekomstige investeringsbeslissingen een stuk eenvoudiger. Zowel voor jezelf als voor je nabestaanden. Auréus Family kan u ook in dit opzicht ontzorgen. Auréus Family opereert onder toezicht van zowel de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als De Nederlandsche Bank, en werkt onafhankelijk van de verschillende banken. Zodat uw familievermogen centraal staat. 

Artur Kox en Henk Lammers, Directors Auréus Family

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.