Cross

Olieprijsdaling

december 10, 2023

olieprijsdaling

OPEC+ verlaagde de productie met 1 miljoen vaten per dag, maar de olieprijs zakte in snel tempo met zo’n 10 dollar per vat. Zoals gebruikelijk wordt de verklaring gezocht in het gedrag van speculanten en het aantal short-speculaties is de laatste tijd duidelijk opgelopen. En als een prijs eenmaal begint te dalen of te stijgen is er sprake van momentum en stappen weer nieuwe speculanten in. Dat kan volledig los staan van de onderliggende fundamenten, maar daarvoor is de beweging eigenlijk te groot. De markt probeert een inschatting te maken van vraag en aanbod en neemt daarvoor alles mee, dat relevant kan zijn. Van de terroristische aanslagen op Israël tot de economische ontwikkeling in China. Vreemd genoeg speculeerde de markt tot halverwege dit jaar vooral op een recessie, maar sinds een zachte landing het basisscenario is geworden, mag er ook worden gerekend met een hogere olieprijs.

 

OPEC kartel

De theorie voor wat betreft prijsvorming rondom een kartel is eenvoudig. Omdat er minder druk is van de concurrenten kan de prijs omhoog. OPEC kan beter 10 procent minder produceren als daarmee de prijs met (veel) meer dan 10 procent gaat stijgen. Meer opbrengst bij minder kosten. De geschiedenis leert ook dat in tijden wanneer de macht van de OPEC toeneemt, de olieprijzen daadwerkelijk stijgen. OPEC werkt tegenwoordig samen met Rusland (vandaar OPEC+) en profiteert ook nog eens van de terugtrekkende beweging van enkele westerse oliemaatschappijen. Die brengen hun carbon footprint terug, simpel door velden te verkopen aan bijvoorbeeld oliebedrijven uit de OPEC-landen. Verder is van tijd tot tijd de discipline binnen de OPEC ver te zoeken. Sommige landen houden zich simpelweg niet aan de productiebeperkingen. In de praktijk is meestal Saoedi-Arabië de pineut als swingproducer.

Amerikaanse olieproductie

Sinds de schalierevolutie zijn de Verenigde Staten weer zelfvoorzienend op het gebied van olie en gas. De VS zijn uiteraard geen lid van de OPEC, maar hebben met hun productie wel een grote invloed op de olieprijs. Wat opvalt is dat de productie van de VS in korte tijd vrijwel moeiteloos met meer dan 1 miljoen vaten per dag is gestegen. In de laatste week van november lag de olieproductie daar op 13,2 miljoen vaten per dag. Nu is dit niet echt nieuwe capaciteit, alleen het herstel naar het niveau van voor Corona en het is wel een evenaring van het all-time-high. Wel werd er gespeculeerd dat er miljoenen vaten olie de markt overspoelden, maar er was geen enkel bewijs voor dit bericht. Volgens de IEA ontwikkelt deze markt zich stabiel.

Strategische reserves

Afgezien van nieuwe inzichten en ontwikkelingen liggen vraag en aanbod niet zo ver uit elkaar. OPEC (met name Saoedi-Arabië) heeft ruimte om meer te produceren, maar de Saoediërs hebben een olieprijs van 85 dollar per vat nodig om hun overheidsbegroting rond te krijgen. Het is waarschijnlijk dat de olieprijs rond dit niveau zal blijven fluctueren. Als ze de prijs namelijk veel hoger opdrijven dan dreigt er vraaguitval, maar als die veel lager uitkomt dan moet het kartel erin kunnen slagen om de prijs omhoog te krijgen. Ze krijgen een steuntje in de rug van de VS, want die kondigde afgelopen vrijdag aan dat ze de Strategische Petroleum Reserve willen verhogen met 3 miljoen vaten te leveren in maart. De VS heeft tot dusverre 9 miljoen vasten gekocht tegen een gemiddelde prijs van 75 dollar per vat. Daarvoor is de strategische reserve juist met 180 miljoen vaten gedaald samenhangend met de oorlog in Oekraïne.

Kasgenererend vermogen oliemaatschappijen

Oliemaatschappijen zijn de laatste jaren van karakter veranderd. Met de dreiging van toekomstige heffingen of productiebeperkingen wordt er minder geïnvesteerd, maar wordt er wel maximaal ingezet op het zo snel mogelijk zo veel mogelijk olie uit de grond halen. Die olie wordt dan verkocht waarna er zo veel mogelijk geld terugvloeit naar de aandeelhouders. Zelfs aandeelhouders zelf hebben liever veel uitkeringen op korte termijn en liever geen investeringen die vele jaren in beslag nemen voordat ze rendabel zijn. Ook blijkt dat er in zo’n situatie nog best gesneden kan worden in de kosten. Door de spectaculaire swings in de olieprijs in de afgelopen jaren en de lobby rondom de energietransitie zijn olie- en gasbedrijven in historisch opzicht goedkoop, juist op een moment dat er prikkels zijn om het maximale eruit te halen.  Daardoor zijn oliemaatschappijen nu veel winstgevender dan in het verleden bij veel hogere olieprijzen. 

Han Dieperink, Chief Investment Officer


Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.