Cross

Nvidia Rules

augustus 26, 2023

Nvidia rules

Nvidia rules. Het is niet eenvoudig om een groot bedrijf te vinden dat in zo’n korte tijd zo sterk is gegroeid. Natuurlijk zijn er voldoende bedrijven die vanaf het nulpunt een sterke procentuele groei kunnen laten zien, maar Nvidia versloeg afgelopen week alle verwachtingen. Een verdubbeling van de miljardenomzet die ook nog eens miljarden hoger uitkwam dan verwacht. Dat terwijl de verwachtingen ten aanzien van Nvidia al niet laaggespannen waren. Een bedrijf als Zoom groeide harder bij de start van de pandemie, maar vanaf een veel lager niveau. Zelfs de sterkste historische groeicijfers van grote bedrijven zoals Google en Pfizer verbleken bij de resultaten van Nvidia. Nvidia groeit veel harder.

Nvidia rules

Nvidia is de motor voor kunstmatige intelligentie.

Nvidia levert de chips (en de software en services) die worden gebruikt voor generatieve kunstmatige intelligentie. Van oorsprong maakt het bedrijf chips voor grafische kaarten.  Die chips moesten snel kunnen rekenen. Vooral bij games is sneller altijd beter. Dankzij het feit dat die grafische chips (GPU’s) snel kunnen rekenen en omdat er zo veel gamers zijn die een snelle grafische kaart willen hebben kan met GPU’s relatief goedkoop een supercomputer worden gebouwd door meerdere chips parallel te schakelen. De rekenkracht komt ook goed van pas bij het ‘minen’ van bitcoins. Verder is kunstmatige intelligentie niet dit jaar van start gegaan. In zelfrijdende auto’s gebruiken ze maar al te graag de GPU’s van Nvidia. Het gaat het bij Nvidia vooral om de combinatie van hardware, software en services waarmee de goede resultaten worden gerealiseerd. Dat betekent meteen ook dat het niet zo eenvoudig is voor de concurrentie om Nvidia bij te houden.  Nvidia zit daarmee in het hart van de semiconductorsupercyclus

Nvidia rules

What were you thinking?

Nu is het aandeel Nvidia niet laag gewaardeerd. Iedereen die de dotcomzeepbel heeft meegemaakt zal zich de woorden van Scott McNealy, CEO van Sun Microsystems herinneren. Op de piek van de dotcomzeepbel stond Sun op 10 keer de omzet. Een paar jaar later gaf hij via Bloomberg dit commentaar: 

 

‘At 10 times revenues, to give you a 10-year payback, I have to pay you 100% of revenues for 10 straight years in dividends. That assumes I can get that by my shareholders. And that assumes I have zero cost of goods sold, which is very hard for a computer company. That assumes zero expenses, which is really hard with 39,000 employees. That assumes I pay no taxes, which is very hard. And that assumes you pay no taxes on your dividends, which is kind of illegal. And that assumes with zero R&D for the next 10 years, I can maintain the current revenue run rate. Now, having done that, would any of you like to buy my stock at $64? Do you realize how ridiculous those basic assumptions are? You don’t need any transparency. You don’t need any footnotes. What were you thinking?’

Vergelijking met Cisco, Nvidia rules

Nvidia staat op meer dan 40 keer de omzet 2022, maar als de groei in dit tempo doorgaat op minder dan 20 keer de omzet 2023. Zelfs de bijna zeventigjarige Scott McNealy zal zich achter de oren krabben bij zo’n sterke groei. Het bedrijf verwacht dit kwartaal een omzet te behalen van maar liefst 16 miljard dollar. Een jaar geleden was dat 5,9 miljard dollar. De Financial Times maakt een vergelijking met Cisco. Op zich niet zo vreemd, want wat Cisco is voor het internet, is Nvidia voor kunstmatige intelligentie. Maar zelfs de groeicijfers van Cisco waren nooit zo sterk als die van Nvidia. De vrees is natuurlijk dat door aandelen als Sun en Cisco te vergelijken met Nvidia, dat het straks ook bij de koers van Nvidia meerdere decennia zal duren voordat koersen de huidige niveaus evenaren.

Waardering Nvidia in lijn met Apple, het grote verschil is groei

Op het moment dat Nvidia dit jaar 13 dollar per aandeel kan verdienen dan ligt de koers/winstverhouding op 32 keer. Apple staat op 30 keer de winst 2022 en laat eigenlijk niet zo veel groei meer zien. Relatief valt het dus nog wel mee. Bovendien heeft Nvidia nu een positie op het gebied van GPU’s die Intel in het verleden had op CPU’s. Ook is de software (van Nvidia) juist bij deze snelle, maar domme rekenkracht essentieel. Het risico bestaat zelfs dat Nvidia grote delen van de cloud kan overnemen, nu de toegevoegde waarde van zo’n cloud eigenlijk vooral wordt gerealiseerd door de chips van Nvidia.

Nvidia rules

Overigens blijkt uit de koersreactie op het bericht van Nvidia dat de markt wel redelijk vermoeid is. Per saldo sloot het aandeel 24 uur na dit monster-bericht gewoon lager. Er zat dus ook al het nodige optimisme in de koers verdisconteerd. Dat kan op korte termijn voor onrust zorgen. Voor Nvidia op de lange termijn maakt het niet zo veel uit. Dat bedrijf profiteert vooral van het moment dat kunstmatige intelligentie op grote schaal doorbreekt. Nvidia rules.

Nvidia rules

Han Dieperink, Chief Investment Strategist

De Belgische staatsbon is niet voor Nederlanders

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.